RASENDE: Hundrevis av personer har stormet parlamentsbygningen i den kurdiske hovedstaden Erbil. Foto: Reuters / NTB scanpix
RASENDE: Hundrevis av personer har stormet parlamentsbygningen i den kurdiske hovedstaden Erbil. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Presidenten gikk av: - Det kurdiske parlamentet stormet av flere væpnede personer

Forbannet på presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av personer har stormet parlamentsbygningen i den kurdiske hovedstaden Erbil.

Ifølge NTB meldes det også om skyting i forbindelse med stormingen, som skal ha blitt utført av tilhengere av den regionale presidenten i irakiske Kurdistan, Masoud Barzani.

Demonstrantene samlet seg i foajeen til den kurdiske nasjonalforsamlingen og ropte slagord mot Barzani-motstandere.

Parlamentet i kurdiske Irak har godkjent Barzanis ønske om å gå av som regional president.

- Etter 1. november vil jeg ikke lenger utøve mine funksjoner, og jeg avstår fra å utvide mitt mandat, skriver Barzani i et brev som ble lest opp for regionalforsamlingen i Erbil.

ORDKRIG: Hundrevis av demonstranter stormet mot parlamentet i Erbil - og flere tok også til motmæle. Foto: Reuters / NTB scanpix
ORDKRIG: Hundrevis av demonstranter stormet mot parlamentet i Erbil - og flere tok også til motmæle. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Hardt press

70 av 111 parlamentsmedlemmer stemte også for å fordele presidentrollens makt mellom det lovgivende, utøvende og dømmende organ, ifølge NTB.

Barzani har vært under hardt press fra opposisjonen i irakisk Kurdistan om å trekke seg.

Ifølge Reuters var folkemengden forbannet på Barzani, og ville markere sin avsky mot hans avgjørelse om å gå av. Flere av dem hevder at de tilhører den kurdiske peshmerga-styrken, ifølge NTB.

Peshmerga er en betegnelse på kurdiske irregulære militære enheter. Betegnelsen brukes idag også på regulært oppsatte militære styrker i det kurdiske Nord-Irak - og USA-støttede peshmerga-soldater har vært sentrale i kampen mot IS.

Også nordmenn har kjempet med peshmergaen.

Stort flertall

Mandag 25. september stemte et overveldende flertall for kurdisk uavhengighet i en avstemning som Barzani hadde tatt initiativ til, men som sentralregjeringen i Bagdad sterkt motsatte seg. Også nabolandene Tyrkia og Iran var svært kritiske til avstemningen.

For to uker siden rykket irakiske regjeringsstyrker inn i den oljerike Kirkuk-provinsen og gjenopptok kontrollen over den og de kurdiskkontrollerte provinsene Nineveh og Diyala.

Den raske kurdiske tilbaketrekkingen utløste beskyldninger blant kurdiske politikere og førte til at det regionale parlamentet utsatte valget på ny president som skulle funnet sted 1. november.

Dagbladet kommer med mer.

GÅR AV: Masoud Barzani. Foto: AFP / NTB scanpix
GÅR AV: Masoud Barzani. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer