- Presidenten håper fortsatt at sunn fornuft vil seire

Obama nekter å forhandle om helsereformen.

IKKE ENIGE: President barack Obama og John Boehner, leder for republikanerne i representantenes hus, blir ikke enige, og fortsetter å skylde på hverandre. - Obama nekter å samarbeide, hevder Bohener. - Republikanerne holder hele den amerikanske økonomien som gissel, sier Obama. Foto: Larry Downing / Reuters / Jewel Samad / AFP Photo
IKKE ENIGE: President barack Obama og John Boehner, leder for republikanerne i representantenes hus, blir ikke enige, og fortsetter å skylde på hverandre. - Obama nekter å samarbeide, hevder Bohener. - Republikanerne holder hele den amerikanske økonomien som gissel, sier Obama. Foto: Larry Downing / Reuters / Jewel Samad / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nok en kveld uten enighet går USA nå inn i sin tredje dag med budsjettkaos og stengte offentlige tjenester.

Rundt klokka 01 i natt ble møtet mellom Barack Obama og representanter fra begge sider i både Senatet og representantenes hus, avsluttet - også denne gangen uten resultat.

I en uttalelse fra Det hvite hus står det klart og tydelig at Obama ikke kommer til å forhandle om Kongressens behov for å gjenåpne offentlig virksomhet eller å øke gjeldsgrensa for å kunne betale regningene Kongressen allerede har pådratt seg.

- Presidenten håper fortsatt at sunn fornuft vil seire, heter det i uttalelsen.

- Vil ikke forhandle John Boehner, leder for republikanerne i Representantenes hus, hevdet på sin side at Obama nektet å forhandle i det det hele tatt.

- Vi har sendt fire ulike forslag til våre demokratiske kollager, og de har forkastet alle, sa Boehner.

En rekke offentlige etater og virksomheter er stengt etter at de to partene ikke klarte å bli enige innen fristen 1. oktober. Obama er imidlertid ikke villig til å forhandle om helsereformen for å løse budsjettkrisa.

- De vil stoppe Affordable Care Act, men det kommer ikke til å skje, sier Nancy Pelosi, leder for demokratene i Representantenes hus.

VIL IKKE SKJE: - De vil stoppe Affordable Care Act, men det kommer ikke til å skje, sier Nancy Pelosi, leder for demokratene i Representantenes hus. Her sammen med senator Harry Reid. Foto: Yuri Gripas / Reuters
VIL IKKE SKJE: - De vil stoppe Affordable Care Act, men det kommer ikke til å skje, sier Nancy Pelosi, leder for demokratene i Representantenes hus. Her sammen med senator Harry Reid. Foto: Yuri Gripas / Reuters Vis mer

- Dette har aldri skjedd før - at et parti er villige til å føre landet til grensen til en økonomisk katastrofe, der landet ikke kan betale gjelden sin. Presidenten har sagt at han ikke vil akseptere det, sier den demokratiske senatoren Harry Reid.

«Drømmeland» Flere av USAs etterretningstopper har advart mot at budsjettkrisa kan gå hardt utover landets evne til å beskytte landet.

- Jeg har vært i etterretningsmiljøet i rundt 50 år. Jeg har aldri sett noe liknende. Dette skader i stor grad vår evne til å sikre tryggheten til vår nasjon og våre borgere. Skadene kan være skumle, sier James Clapper, USAs nasjonale etterretningsdirektør.

Han har som jobb å lede USAs 16 etterretningsetater. Han mener krisa gjør USA til  «et drømmeland» for utenlandske etterretningsmyndigheter, ettersom 70 prosent av de ansatte i USAs etterretning har blitt permittert, noe han mener kan gjøre det gunstig for andre land å rekruttere spioner i landet.

- Dette er et drømmeland for utenlandske etterretningstjenester å rekruttere spioner i, spesielt når ansatte i permisjon står overfor store økonomiske utfordringer, sier Clapper.

- NEKTER Å FORHANDLE: John Boehner, leder for republikanerne i Representantenes hus, mener Obama ikke vil samarbeide i det hele tatt. Foto: Saul Loeb / AFP Photo
- NEKTER Å FORHANDLE: John Boehner, leder for republikanerne i Representantenes hus, mener Obama ikke vil samarbeide i det hele tatt. Foto: Saul Loeb / AFP Photo Vis mer