Stortingspresidentens advokat

- Presidenten har fulgt reglene

Advokat John Christian Elden mener stortingspresident Eva Kristin Hansen har fulgt reglene slik de er vedtatt og formulert.

- IKKE BRUTT REGLENE: Advokat John Christian Elden, som representerer stortingspresident Eva Kristin Hansen, mener hun ikke har brutt reglene for pendlerleiligheter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- IKKE BRUTT REGLENE: Advokat John Christian Elden, som representerer stortingspresident Eva Kristin Hansen, mener hun ikke har brutt reglene for pendlerleiligheter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eva Kristin Hansen, som i forrige uke trakk seg fra stillingen som stortingspresident, har nå søkt juridisk hjelp fra advokat John Christian Elden.

- Slik jeg leser Stortingets egne regler, er det ikke presidenten som har misforstått disse, men en ny tolkning fra mediene og Stortingets administrasjon, etter henvendelsen fra Adresseavisen forrige uke, sier advokat Elden.

- Eva Kristin Hansen ser ut til å ha fulgt reglene slik de er vedtatt og formulert. Det er grunnleggende i strafferetten for alle som utsettes for mistanke, at ingen kan dømmes i strid med lovens ordlyd. Uklarheter ved formuleringer skal komme de mistenkte til gode. Det gjelder også for stortingsrepresentanter, fastslår Elden overfor Dagbladet.

Han viser til at det er Stortinget som har vedtatt egne regler, og at de må følges.

«Ingen økonomiske fordeler»

- Politiets etterforskning skal ikke handle om reglene skal regnes som for gunstige, men om de er brutt. Spørsmålet om ordningen er for gunstige, er en del av kontrakten mellom politikerne og deres velgere, som er politikernes sjefer, sier Elden.

TRUKKET SEG: Stortingspresident Eva Kristin Hansen går i morgen tirsdag formelt av som president i Stortinget. Bildet er fra da hun som medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gransket Nav-saken. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet
TRUKKET SEG: Stortingspresident Eva Kristin Hansen går i morgen tirsdag formelt av som president i Stortinget. Bildet er fra da hun som medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gransket Nav-saken. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Advokaten avviser at Eva Kristin Hansen har hatt en økonomisk fordel av pendlerleiligheten.

- Hun har ikke hatt noen økonomisk fordel av dette, som hun ikke skulle hatt. Pendlerleiligheten er ikke leid ut, men benyttet av henne selv i samsvar med de reglene som gjelder for dette. Stortinget har heller ikke lidd noe tap, sier Elden.

Ber om avklaring

I ett brev til politiinspektør Ole Rasmus Knudsen, som leder etterforskningen av pendlersaken for Oslo politidistrikt – som er beordret av førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim – til å iverksette etterforskning av stortingspolitikerne og pendlerleilighetene, ber Elden om en avklaring.

Advokaten ber om snarlig avklaring av hvorvidt Eva Kristin Hansen faktisk skal regnes som mistenkt.

I brevet til politiinspektør Ole Rasmus Knudsen bes det også om det er sannsynliggjort at det fra noen av de aktuelle stortingspolitikerne generelt, og Eva Kristin Hansen spesielt, overhodet kan foreligge noe straffbart forhold som skal etterforskes videre.

Konsekvenser

Elden viser til at politiet har uttalt det ikke er noen mistenkte etter de aktuelle etterforskningsordre ennå, mens førstestatsadvokaten peker på at det er seks representanter som er omtalt i mediene. Samtidig som Lars Erik Alfheim holder det åpent om en eller flere av disse vil kunne mistenkes.

KRITISK: Advokat John Christian Elden er kritisk til politiets etterforskning av Eva Kristin Hansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Advokat John Christian Elden er kritisk til politiets etterforskning av Eva Kristin Hansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- En konsekvens av etterforskningsordren er uansett at det påvirker vår folkevalgte forsamlings konstituering, ved at Eva Kristin Hansen har valgt å be om å få fratre som president fra førstkommende tirsdag.

- I den anledning viser jeg til førstestatsadvokatens ordre – siste avsnitt – om at etterforskningen ikke skal medføre at noen utsettes for unødig mistanke eller ulempe, sier Elden.

Taust politi

I brevet heter til politiet fra Eva Kristin Hansen advokat heter det:

«Jeg ber om å bli holdt orientert om fremdriften i saken, og særlig dersom det foreligger noen vurdering fra politiets side før tirsdag, og ellers uansett når det måtte foreligge. Eventuell kontakt med Hansen kan tas gjennom meg. Hun vil selvsagt samarbeide så langt som mulig med politiet for å nå en rask avgjørelse av saken om hun skulle være involvert».

- Jeg har ingen kommentarer, utover at e-posten fra advokat Elden er mottatt og lest, sier politiinspektør Ole Rasmus Knudsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer