Ut mot Trump:

- Presidenten har skylapper

Toppolitikere i USA kritiserer president Donald Trump for unnfallenhet overfor Russland og krever en sterk reaksjon på dataangrepet som har rammet landet.

KRITISK: Den republikanske senatoren Mitt Romney er kjent som en kritiker av president Donald Trump. Han reagerer nå kraftig på Twittermeldingen Trump sendt ut lørdag. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB
KRITISK: Den republikanske senatoren Mitt Romney er kjent som en kritiker av president Donald Trump. Han reagerer nå kraftig på Twittermeldingen Trump sendt ut lørdag. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Amerikanske eksperter og myndigheter mener Russland står bak det enorme hackerangrepet.

Lørdag rettet imidlertid Trump fingeren mot Kina i en twittermelding. Det har fått kritikken fra både demokratiske og republikanske representanter i Kongressen til å hagle.

- Russland får operere straffritt, sier den republikanske senatoren Mitt Romney til CNN.

- Skylapper

Romney, som er kjent som en skarp kritiker av presidenten, sier han er svært skuffet over Trumps twitterkommentar lørdag.

- Presidenten har skylapper når det gjelder Russland, sier han.

- Presidenten styrker ikke USAs sikkerhet med slike kommentarer, sier demokraten Mark Warner, som sitter i Senatets etterretningskomité, til TV-kanalen ABC.

TABBE: Avtroppende førstedame i USA, Melania Trump, får kritikk etter et besøk på et barnesykehus i Washington, D.C. Foto: AP Vis mer

Hackerangrepet, som har fått navnet Sunburst, skal være det verste som har rammet amerikanske myndigheter noensinne. Hackerne har brukt skadelig programvare, såkalt malware, som blant annet skal ha blitt installert hos de amerikanske finans- og handelsdepartementene.

Det ga hackerne tilgang til den interne e-postutvekslingen, sannsynligvis i månedsvis. Også andre departementer og etater og en lang rekke private selskaper og organisasjoner ser ut til å være rammet. Sikkerhetseksperter jobber for å kartlegge omfanget.

Biden vil ta grep

Også USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Russland står bak angrepet.

Påtroppende president Joe Biden lover på sin side å ta grep.

BENÅDET: President Donad Trump benådet en kalkun før Thanksgiving. Vis mer

- De ansvarlige må ta konsekvensene, slår Bidens kommende stabssjef Ron Klain til TV-kanalen CBS. Han sier også at Biden vil ta grep som president for å redusere muligheten til å gjennomføre slike dataangrep.

- Å ikke svare på et slikt angrep vil være svært dårlig politikk, og, helt ærlig, ganske enkelt være en invitt til Russland og andre om å fortsette med slike ondsinnede aktiviteter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer