I GULL: I dag ble et 21 meters høyt monument avduket i Turkmenistans hovedstad Ashgabat. Momunentet viser landets president på toppen av hesteryggen. Foto: AP/Alexander Vershinin/NTB scanpix
I GULL: I dag ble et 21 meters høyt monument avduket i Turkmenistans hovedstad Ashgabat. Momunentet viser landets president på toppen av hesteryggen. Foto: AP/Alexander Vershinin/NTB scanpixVis mer

Presidenten i et av verdens mest lukkede land går under navnet «Beskytteren». Nå har han reist denne statuen av seg selv

Gurbanguly Berdymukhamedov var selv ikke til stede på avdukningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det oljerike sentralasiatiske landet Turkmenistan er ikke blant de som omtales aller mest ute i verden.

Det er kanskje ikke så rart, i all den tid landet er et av verdens mest lukkede og autoritære land.

President Gurbanguly Berdymukhamedov fikk ved forrige valg over 97 prosent av stemmene. I hjemlandet går han under kallenavnet «Arkadag», som betyr «Beskytteren», og han har fått tittelen «folkets hesteoppdretter».

Nå har han gjort sitt for å leve opp til den noe spesielle tittelen.

Gullstatue I dag ble nemlig en ny statue i landets hovedstad Ashgabat avduket.

Monumentet er hele 21 meter høyt. Sokkelen er av marmor, og selve statuen - som viser Berdymukhamedov sittende på hesteryggen - er i 24 karats gull, skriver The Guardian.

Inskripsjonen på statuen er presidentens kallenavn «Arkadag». Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble statuen avduket mens stundenter rope «ære være Arkadag», mens hvite duer og ballonger ble sluppet opp i lufta. Presidenten skal selv ikke ha vært til stede på avdukningen.

Offisielt ble monumentet satt etter forslag fra befolkningen.

- Mitt hovedmål er å tjene folk og fedreland. Jeg vil lytte til folks meninger og gjøre slik de ønsker, sa presidenten i 2014, etter at forslaget om å hedre ham med en statue ble kjent.

Hestemann Presidenten har nærmest kultstatus i hjemlandet, men det gikk riktig så galt da han selv skulle delta i et hesteløp i 2013, skriver Washington Post.

I en video tatt opp under løpet, ser vi presidenten lede an på sin hest. Plutselig snubler hesten og Berdymukhamedovfaller av.

Ifølge avisa ble ikke fallet nevnt på de nasjonale TV-kanalene som er gjennomregissert av myndighetene.

EN MANN FOR SIN HEST: Gurbanguly Berdymukhamedov har fått tittelen «folkets hesteoppdretter» i hjemlandet. Foto: AFP PHOTO / IGOR SASIN / NTB scanpix
EN MANN FOR SIN HEST: Gurbanguly Berdymukhamedov har fått tittelen «folkets hesteoppdretter» i hjemlandet. Foto: AFP PHOTO / IGOR SASIN / NTB scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian preger ansiktet til presidenten bilder og plakater i det hele landet, og den nye statuen minner mye om landets tidligere president, Saparmurad Nijazov. Han oppførte også en gullstatue av seg selv i sentrum av Ashgabat.

Monumentet var utformet slik at det alltid roterte med sola. Da den sittende presidenten tok over, ble statuen av den tidligere presidenten flyttet til utkanten av hovedstaden.

Undertykkende land Berdymukhamedovovertok makta da Nijazov døde i 2006. Nijazov selv ble i 1994 valgt til president på livstid med 99,9 prosent av stemmene, og førte landet inn i en svært lukket tilværelse.

Han sørget for statlige kontrollerte medier, la sterke begrensninger på det turmenske folk for å reise utenlands, og kalte opp navn på dager, måneder og år etter seg selv og familiemedlemmer.

Berdymutjsammedov skal ha reversert noe av Nijazovs mer eksentriske politikk, men folket lider fortsatt under et svært strengt regime.

Organisasjonen Human Rights Watch omtaler landet som «blant de mest undertrykkende i verden», og det har strenge restriksjoner for ytringsfrihet. Ifølge organisasjonen er landet «preget av ekstraordinære nivåer av undertrykkelse».

Selv kjører presidenten Bugatti Veyron, en av verdens raskeste og dyreste supersportsbiler. Han har også sikret seg en diger yacht til en antatt verdi av 500 millioner kroner, ifølge forfatter og journalist Mikael Hem.

MØTTE PUTIN: Turkmenistans president sammen med Russlands president under Det kaspiske toppmøtet i Russland i fjor. Foto:  EPA/ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / NTB scanpix
MØTTE PUTIN: Turkmenistans president sammen med Russlands president under Det kaspiske toppmøtet i Russland i fjor. Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / NTB scanpix Vis mer