Presidenten i Underhuset må gå

Felt av frynsegode-skandalen. Første til å gå på 300 år.

FØRSTE SIDEN 1695: Michael Martin er den første Underhus-presidenten som går av siden 1695. Foto: REUTERS TV/SCANPIX
FØRSTE SIDEN 1695: Michael Martin er den første Underhus-presidenten som går av siden 1695. Foto: REUTERS TV/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||LONDON (Dagbladet): Ordstyreren i det britiske Underhuset kommer i ettermiddag til å trekke seg etter kraftig press. Det melder de fleste engelske nyhetsmedier.

Skotske Michael Martin ble valgt inn til den svært prestisjetunge posten «Speaker» i 2000, og gjenvalgt i 2005. Som ordstyrer i Underhuset har han mye av den samme statusen som den norske stortingspresidenten.

Ville holde tall hemmelige
Det som ser ut til å bli Martins endelikt i politikken, er måten han har håndtert den omstridte saken om parlamentsmedlemmenes utgiftsdekning. I fjor kjempet han for å holde alle disse tallene hemmelig, men det ble vedtatt en full og åpen granskning.

Denne er de siste par ukene blitt grundig avslørt av engelsk presse, med Daily Telegraph i spissen.

Politikere som har krevd dekket en mengde private tjenester av skattepengene, er satt i kraftig forlegenhet, og meningsmålingene viser at folk nå støtter opp om de minste partiene i rein protest mot de som sitter i parlamentet.

Flere politiske kommentatorer har ment at den siste uka har vært den verste i parlamentets historie.

Ga etter for presset
I Underhuset var Martin nærmest sprekkeferdig av sinne da avsløringene kom for en dag, og mer opptatt av å finne ut hvordan avisene hadde fått tak i de foreløpige tallene — enn å gå løs på selve problemet.

I går sa han unnskyld til parlamentsmedlemmene, men det hjalp lite.

Representanter fra alle de tre store partiene — Arbeiderpartiet, De konservative og Liberaldemokratene — sto sammen om å uttrykke at de syntes han burde fratre. Et parlamentsmedlem ville stille mistillitsforslag, men ble avvist av Martin selv.

Nå har han imidlertid fått nok av presset. I 1970 ga Horace King seg som ordstyrer, angivelig på grunn av alkoholproblemer. Den saken ble aldri diskutert offentlig i Underhuset. Det har Martins tilfelle blitt.

Sist en speaker måtte fratre på grunn av uttrykt mistillit i parlamentet, var i 1695, da John Trevor ble funnet skyldig i å ha mottatt bestikkelser.