Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidenten lover samtaler etter voldsnatt

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj lover samtaler med opposisjonen etter ei natt der satte minst ti politikjøretøy i brann, og mange ble skadet.

KAMPAPORT : Vitali Klitschko, verdensmester i tungvektsboksing tar opp kampen mot ytterliggående demonstranter i Kiev. (AP Photo / Efrem Lukatsky) Scanpix
KAMPAPORT : Vitali Klitschko, verdensmester i tungvektsboksing tar opp kampen mot ytterliggående demonstranter i Kiev. (AP Photo / Efrem Lukatsky) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver opposisjonsleder og verdensmester i tungvektsboksing, Vitalij Klitsjko, i en twitter-melding. Tåregassen lå tjukk over sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev i går. Demonstranter satte minst ti politikjøretøyer i brann i harde sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Midt i kaoset var opposisjonsleder og verdensmester i tungvektsboksing Vitalij Klitsjko. Han forsøkte å stanse rasende demonstranter som angrep politiet.

- Stans krigen mot folket Motstanderen er president Viktor Janukovitsj, som demonstrantene frykter er i ferd med å innføre diktatur, og knuse opposisjonen med brutal politimakt.

Etter at Klitsjko var blitt spylt ned av brannslukkings-skum holdt han en TV-overført appell der han ba president Viktor Janukovitsj om å arrangere nyvalg.

- Stans krigen mot det ukrainske folket. Den eneste veien ut av dette er en ny regjering, vi trenger nye valg raskt, sa Klitsjko. Så sa han, direkte henvendt til presidenten:

- Finn den moralske styrken til ikke å knuse folket, måten til Kadhafi, sa Klitsjko, og refererte til den libyske lederen Muammar Kadhafi som terroriserte folket, og til slutt ble drept av mobben i 2011.

Protest mot nye lover Grunnen til de voldsomme demonstrasjonene i går er de nye lovene som ble vedtatt onsdag for å knuse demonstrasjonene som har pågått sammenhengende i snart to måneder. De nye lovene forbyr telt på ikke-autorisert område, de forbyr folk å gå i maske og hjelm. Og de vil straffe demonstranter demonstrenter med høye bøter og fengsel i et år.

Opposisjonen oppfatter innføringen av lovene som et statskupp mot folket, og mener at de er ulovlig fattet.

For mange av demonstrantene var det nå eller aldri i går. Et av slagordene som ble ropt var, «idag eller aldri». Oppfordringen var å stå opp mot den stadig mer åpenlyst autoritære og konfronterende president Janukovitsj. Nå.

- Medløper Men gårsdagens vold rettet seg også delvis mot de etablerte opposisjonelederne, som nå av flere beskyldes for i være for passive. Da den storvokste Klitsjko gikk imellom politi og demonstranter ble det ropt slagord mot ham. Det ble ropt «titusjka», eller «medløper». Flere av demonstrantene oppfatter blant annet Klitsjko for å være en forræder i den farlige situasjonen som nå er i Ukraina.

Mot kvelden i går holdt politiet stand mot demonstrantene som gikk mot regjeringsbygg og nasjonalfosamlingen. Det ble kastet brannbomber mot politiet, og flere demonstranter erobret politiets utstyr, som skjold og batonger. Politiet brukte tåregass og spylte vann mot demonstrantene.

Demonstrasjonene mot Janokovitsj begynte i slutten av november da presidenten ikke skrev under på en samarbeidsavtale med EU, slik han hadde lovet, og i stedet vendte seg til Russland og president Vladimir Putin for å få hjelp og kreditt. Demonstrasjonene har med ett unntak vært fredelige. Det er ikke klart hvem som i går angrep politiet. Men i Ukraina er det ikke uvanlig at for eksempel fotballbøbler får penger for å starte provokasjoner, slik at opprørspolitiet får et påskudd til å bruke vold mot ellers fredelige demonstranter.

På den annen side så er kritikken mot Klitsjko og de andre etablerte opposisjonslederne et uttrykk for utålmodighet og en ny radikalisme blant demonstrantene.

Hele Norges coronakart