GIKK AV: Klokka 11 gikk han på talerstolen og gjorde det klart at Tyskland ikke kan ha en president som ikke nyter tillit i folket eller blant sine politiske venner. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS / SCANPIX
GIKK AV: Klokka 11 gikk han på talerstolen og gjorde det klart at Tyskland ikke kan ha en president som ikke nyter tillit i folket eller blant sine politiske venner. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS / SCANPIXVis mer

Presidenten måtte gå etter skandale

Tysklands president Christian Wulff trakk seg fra talerstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Selv om Christian Wulff har kjempet for sitt politiske liv i nesten to måneder, ble presset til slutt for sterkt.  Skandalene ble bare flere og flere — og verre og verre.  

Løy for parlament Først ble det avslørt at Christian Wulff for to år siden løy — eller i hvert fall ikke sa hele sannheten — da han skulle forklare seg for parlamentet i delstaten Niedersachsen om sine forbindelser til en tvilsom forretningsmann fra hjembyen.

Den daværende ministerpresidenten gikk på talerstolen og forsikret om at han ikke — i hvert fall de ti siste åra — hadde hatt noen forretningsmessige forbindelser med kameraten.

Nå viste det seg at dette ikke stemte. Wulff hadde lånt fire millioner kroner av mannen for å kjøpe seg et nytt hus.

Jaget i to måneder Formalitetene var slik lagt opp at han selv ikke dukket opp i dokumentene. Etter at et samlet pressekorps siden i begynnelsen av desember har vært på storviltjakt i Christian Wulffs private økonomi, ble det avslørt en hel sump av større og mindre saker som bare kan betraktes som korrupsjon. 

Wullf har åpenbart hatt som system at rike venner har betalt regningene, når han selv og kona har reist rundt i privatfly og bodd i dyre dommer hos såkalte venner — både i Tyskland og rundt omkring i verden. 

En sump av korrupsjon Det viser seg at Wulffs nærmeste medarbeider og pressetalsmann gjennom mange år har hatt ubehagelig tette kontakter til arrangører av sosietetsfester og politiske arrangementer — folk som har tjent store penger på sine forbindelser, og som også har passet godt på at Christian Wulff selv har nytt godt av alle typer fordeler.

Selv ikke da han sommeren 2010 ble utnevnt til president og sommeren 2010 flyttet inn i presidentboligen, greide han å gjøre tingene korrekt. Wulff brukte sine gamle forbindelser i Folkevogn-konsernet til å skaffe kona en billig Audi til privat kjøring i Berlin.  

I går gjorde statsadvokaten i Hannover det klart at myndighetene nå vil be Forbundsdagen om å oppheve Wulffs imunitet — slik at det kan settes i gang formell etterforskning. 

Pressen får skylda Klokka 11 gikk han på talerstolen og gjorde det klart at Tyskland ikke kan ha en president som ikke nyter tillit i folket eller blant sine politiske venner.  

- Måten pressen har rapport om oss de siste to månedene, har såret kona mi og meg dypt. Jeg har alltid gjort mitt beste. Men det skjedde kanskje noe feil, sa Wulff med tårer i øyene.

 I går meldte seriøse medier at alle sakene mot ham allerede er i ferd med å bli et enormt problem for den nå tidligere presidenten. Han måtte nemlig hyre inn en av landets beste advokater til å forsøke å redde æren og jobben. Vedkommende forlangte så voldsomme priser at alene regningene hurtig ville knuse privatøkonomien hans.