Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidenten på Filippinene: - Mellom 2000 og 2500 er døde

Nedjusterer dødstallene etter tyfonen.

NEDJUSTERER TALLENE: Den filippinske presidenten Benigno Aquino, sier til CNN i dag at han regner med at det endelige dødtallet etter tyfonen vil ligge på et sted mellom 2000 og 2500 mennesker. Foto: AP/Robert Vinas/Scanpix
NEDJUSTERER TALLENE: Den filippinske presidenten Benigno Aquino, sier til CNN i dag at han regner med at det endelige dødtallet etter tyfonen vil ligge på et sted mellom 2000 og 2500 mennesker. Foto: AP/Robert Vinas/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anslaget på at 10 000 mennesker mistet livet i tyfonen Haiyan, kan vise seg å være feil.

Det har vært fryktet at så mange mistet livet i supertyfonen som rammet landet i helga, og også at tallet skulle stige ytterligere.

FN uttalte blant annet i går at de hadde fått rapporter om at minst 10 000 var døde i bare én by.

I dag sier imidlertid den filippinske presidenten, Benigno Aquino at anslagene trolig er for høye.

Ifølge CNN anslår han at mellom 2000 og 2500 mennesker er omkommet.

Det offisielle tallet på døde er i dag 1774, ifølge CNN.

Ikke fått kontakt Det er imidlertid fortsatt flere områder som hjelpearbeiderne ikke har kommet seg til ennå, og flere steder er avskåret fra kommunikasjon.

- Det som bekymrer meg mest er at det er så mange områder vi ikke får noe informasjon fra. Når vi erfarer denne stillheten, betyr det som regel at skaden er enda verre, sier Joseph Curry ved amerikanske CRS til Reuters.

Vil flykte Samtidig er mange hundretusen mennesker rammet av katastrofen, og tusenvis av overlevende prøver å flykte fra de tyfonrammede områdene på Filippinene.

Flyene som lander blir møtt av kaos. Mer enn 3000 desperate overlevende har samlet seg utenfor gjerdene i håp om å komme seg bort. Mødre holder spedbarna høyt i lufta i håp om å bli prioritert.

Men da nyhetsbyrået AP var der i går fikk bare noen få hundre fikk komme om bord. AP beskriver grufulle scener, der blant annet en kvinne i 30-åra lå på en båre og ristet ukontrollert.

I kontakt med nordmenn Når det gjelder nordmenn på Filippinene har stadig lere nordmenn som ikke har vært gjort rede for i det tyfonherjede området på Filippinene,  nå tatt kontakt, opplyser UD.

- Etter hvert som telefonlinjene gradvis kommer tilbake, har vi kommet i kontakt med flere personer som familier i Norge har vært bekymret for, sier pressekontakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB.

UD vil fortsatt ikke oppgi hvor mange bekymringsmeldinger norske myndigheter har fått og hvor mange nordmenn som eventuelt er savnet.

- Det er et kontinuerlig arbeid å opprette kontakt med nordmenn. Hvis vi går ut med tall, kan det skape unødig bekymring, sier Sehl.

- 95 prosent er ødelagt May Britt Tynes fra Sykkylven startet et veldedig prosjekt i byen Bogo helt nord på øya Cebu på Filippinene for 12 år siden, og driver i dag førskolen Lola Day Care Center.

Hun forteller til Dagbladet hvordan området  ble truffet av tyfonen Haiyan som raste over Filippinene fredag for fire dager siden.

- Ødeleggelsene er voldsomme. 95 prosent av alle husene har skader eller er ødelagt. Alle murhus står igjen, men problemet er at  alle de fattige bor i hus av bambus og bølgeblikk. Alt det er feid ned. To minutter bak vårt hus, er femti hus blåst bort, knekt sammen og knust, alt ligger i store hauger, sier Lone Christine Tynes Anderson til Dagbladet på telefon fra det kriserammende området.

Kartlegger situasjonen Den norske regjeringen har til nå bevilget 20 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet i katastrofeområdet. Pengene kanaliseres via FN, Røde Kors og andre nødhjelpsorganisasjoner.

Flere nordmenn som opplevde den voldsomme tyfonen på nært hold, befant seg tirsdag på den norske ambassaden i Manila.

- De forteller om enorme ødeleggelser, og at det er et veldig stort behov for hjelp, opplyser Sehl.

Den norske ambassaden jobber nå både med å få ut nødhjelp og med å kartlegge nordmenns situasjon, ifølge Sehl.