- Presidenten satt i husarrest, Mursis rådgiver varsler blod

Fullt kaos etter mulig militærkupp i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egyptiske medier hevder onsdag ettermiddag at president Mohamed Mursi er satt i husarrest, etter at et militærkupp er erklært i gang i Egypt. Ifølge AFP er både Mursi og ledende støttespillere ilagt utreiseforbud.

Al Arabiya melder at alle president Mursis støttespillere har forlatt presidentpalasset, og at bare Mursi selv er igjen. Den statlige egyptiske avisen Al-Ahram, som ifølge CNN skal være tatt over av hæren, melder ifølge NRK at Mohamed Mursi ikke lenger er den som tar avgjørelser i Egypt.

Ifølge BBC er stridsvogner på vei opp sentrumsgatene i Kairo nå i kveld, og TV-bygget i byen er omringet. Stridsvogner er også oppstilt rundt universitetet i Kairo.

- For Egypts skyld og den historiske nøyaktigheten, la oss kalle det som skjer for dets rette navn: et militærkupp, sier sikkerhetsrådgiveren Essam al-Haddad, ifølge NTB.

Fordømmer Han fordømmer kuppet, som han mener vil innebære blodsutgytelse.

- På denne dagen og i denne tid kan man ikke lykkes med noe militærkupp uten betydelige blodsutgytelser, ettersom man er stilt overfor en betydelig folkelig kraft, sier El-Haddad.

VOLD: Tilhengere av president Mursi banker opp en demonstrant i byen Damietta i Egypt. Det er ventet mer vold etter militærkuppet som finner sted i Egypt onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
VOLD: Tilhengere av president Mursi banker opp en demonstrant i byen Damietta i Egypt. Det er ventet mer vold etter militærkuppet som finner sted i Egypt onsdag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Han sier han venter at hæren og politiet vil fjerne Mursis tilhengere fra gatene med makt.

Den egyptiske hæren setter nå opp piggtråd rundt lokalene der Mursi antas å oppholde seg, ifølge BBC. Samtidig omringer hæren nå tusenvis av Mursi-tilhengere i bydelen Nasr i Kairo. Der har titusenvis av Mursi-tilhengere oppholdt seg i dagesvis. Hæren har også blokkert minst en av veiene inn til bydelen.

Ifølge Reuters opplyser den egyptiske hæren at de stenger av Nasr-bydelen på grunn av sikkerhetshensyn.

- Den egyptiske hæren tilhører alle egyptere, sier en talsmann for hæren

- Verre enn Mubarak Den utskjelte president Mursis styre kan dermed være over - etter at demonstranter de siste dagene har ropt at Mursi var verre enn diktator Hosni Mubarak som gikk av etter den såkalte «arabiske våren».

OMRINGER: Nå omringer hæren tusenvis av Mursi-tilhengere i bydelen Nasr i Kairo. Foto: AP / NTB scanpix
OMRINGER: Nå omringer hæren tusenvis av Mursi-tilhengere i bydelen Nasr i Kairo. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Det er Det muslimske brorskap som hevder at presidenten er satt i husarrest - både ABC og CNN, og andre internasjonale medier, gjengir opplysningen med et forbehold om at det ikke er bekreftet.

Presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver opplyste ved 1745-tida at et militærkupp er i gang i Egypt.

Mursis rådgiver sier ifølge NTB at et militærkupp ikke kan lykkes uten betydelig blodsutgytelse. Han sier han venter at hæren og politiet vil fjerne Muris tilhengere fra gatene med makt. Egypts sikkerhetsstyrker har innført reiseforbud for Mursi og andre islamistiske toppledere.

Kontroll over sentrale bygg Militæret har tatt over TV-bygningen i Kairo, ifølge Al Arabiya, og flere egyptere opplyser til Dagbladet at meldinger om regimeskifte spres hyppig på både Twitter og Facebook.

Mursi strakk, like før hærens tidsfrist for en løsning på krisa i Egypt, ut ei hånd om en løsning - uten hell.

FERDIG? Mohamed Mursi kan være ferdig som Egypts president. Foto: Reuters / NTB scanpix
FERDIG? Mohamed Mursi kan være ferdig som Egypts president. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Han tilbød seg å danne en samlingsregjering, noe hæren ikke var interessert i.

Dette tilbudet var det første tegnet på et kompromiss fra presidentens side etter at lederen av den egyptiske hæren, Abdel Fattah al-Sisi, kom med sin 48 timers tidsfrist på mandag.

Presidentens motstandere har samlet seg foran presidentpalasset i Kairo, hvor de gjentok kravene om at han må gå av, ifølge Al-Arabiya. I går ble det kjent at hæren ville oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen dersom Mursi ikke kom opp med en løsning innen i ettermiddag.

Dagbladet følger saken.