Sri Lanka:

Presidenten sier han går av

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa sier han vil gå av etter at partilederne i nasjonalforsamlingen krevde det, melder AFP.

GÅR AV: Lørdag ettermiddag ble det klart at Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa og statsminister Ranil Wickremesinghe trekker seg og går av. Demonstrantene brøt seg inn og satte fyr på huset til statsministeren. Video: Twitter @AzzamAmeen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe sa tidligere lørdag at han vil gå av. Partilederne i nasjonalforsamlingen har krevd at begge to trekker seg.

Det ble innkalt til hastemøte i kabinettet etter at tusenvis av demonstranter stormet presidentpalasset i Sri Lankas hovedstad Colombo lørdag.

Rajapaksa selv kom uskadd fra hendelsen, ifølge presidentens kontor.

Tidligere lørdag skal demonstrantene ha brutt seg inn i boligen til statsminister Ranil Wickremesinghe før de satte fyr på den, melder AP.

Også presidentpalasset i Colombo har blitt stormet av demonstranter tidligere lørdag. De krever at både statsministeren og president Gotabaya Rajapaksa går av.

Statsministeren trekker seg for å gjøre det mulig med en samlingsregjering i landet, heter det i en uttalelse fra Wickremesinghes kontor tidligere lørdag ettermiddag.

FLYKTET: Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har flyktet etter at boligen hans ble omringet av sinte demonstranter lørdag 9. juli, melder AFP. Vis mer

Store demonstrasjoner

Presidentens sikkerhetsstyrker avfyrte flere varselsskudd i et forsøk på å spre de sinte demonstrantene, ifølge tjenestemannen.

AFP melder at statsminister Ranil Wickremesinghe kalte inn kabinettet til et hastemøte etter stormingen.

STORMET: Tidligere lørdag har også presidentpalasset i Colombo blitt stormet av demonstranter. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters / NTB
STORMET: Tidligere lørdag har også presidentpalasset i Colombo blitt stormet av demonstranter. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters / NTB Vis mer

Politiet på Sri Lanka innførte portforbud i hovedstaden lørdag i et forsøk på å hindre de store demonstrasjonene. Demonstrantene hadde varslet på forhånd at de ville prøve å storme presidentpalasset.

Opposisjonen og juristforbundet har kalt portforbudet ulovlig. Ifølge AFP skal flere demonstranter ha tvunget jernbanemyndighetene til å kjøre tog for å frakte dem til Colombo for lørdagens demonstrasjoner.

Politiet har også brukt tåregass og vannkanoner mot demonstrantene gjentatte ganger de siste ukene, og det har vært stor uro i landet.

OMRINGET: Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har flyktet etter at boligen hans ble omringet av sinte demonstranter lørdag, melder AFP. Vis mer

Økonomisk krise

Demonstrantene mener president Gotabaya Rajapaksa er ansvarlig for den økonomiske krisen i landet, den verste siden landet fikk sin uavhengighet i 1948. Også statsminister Ranil Wickremesinghe fordømmes fordi han ikke har gjort nok for å dempe krisen siden han ble utnevnt for to måneder siden.

Sri Lanka er nærmest bankerott og har suspendert betalingen av 7 milliarder dollar på utenlandsgjelden som har forfall i år. Landet har gått tom for valuta og er ikke i stand til å importere mat, drivstoff, gass til matlaging eller medisiner.

Mangelen på drivstoff til kraftstasjoner fører til daglige strømbrudd, og folk står i kø i dagevis for å kjøpe bensin. På grunn av krisen er inflasjonen skyhøy, noe som særlig rammer de fattigste.

Utenriksdepartementet har frarådet alle reiser til Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige siden 11. mai.

- Reiseråd vurderes fortløpende og oppdateres når det trengs, skriver kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde i UD i en e-post til Dagbladet lørdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer