Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidenten skylder på Saddam

Her sprenges de to voldsomme bilbombene i Bagdad. Minst 132 mennesker drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): To bilbomber har tatt minst 132 liv i Bagdad i morgentimene i dag. Ytterligere 500 mennesker er blitt skadd, opplyser irakisk politi til CNN. De to bombene gikk av med mindre enn ett minutts mellomrom, nær både provinsmyndighetenes hovedkvarter og justisdepartementet.

Ifølge generalmajor Qassim Atta var bombene rettet mot de statlige institusjonene.

- Dette var bomber rettet mot regjeringen og det politiske systemet i landet, sier Atta til AP.

En amatørvideo viser de voldsomme eksplosjonene.

Mange såret
Vitner forteller om hvordan veggene raste sammen, og hvordan de måtte løpe i panikk for å unnslippe den voldsomme kraften. Bombeangrepet er det kraftigste siden 19. august, da minst 122 mennesker ble drept - også da av to bilbomber.

UTROLIG KRAFT: Bygningene ble totalskadd og minst 132 drept av bilbombene. Foto: AFP PHOTO / KHALIL AL-MURSHIDI/Scanpix
UTROLIG KRAFT: Bygningene ble totalskadd og minst 132 drept av bilbombene. Foto: AFP PHOTO / KHALIL AL-MURSHIDI/Scanpix Vis mer

- Veggene kollapset og vi måtte løpe ut, forteller 24-årige Yasmeen Afdal til nyhetsbyrået AP.

Hun jobber ved provinsmyndighetenes administrasjon i Bagdad, som var en av bombemålene.

- Mange er såret, og jeg så dem bli fraktet vekk. Sårede ble halet ut fra ruinene og fraktet med ambulanse, forklarer hun.

- Jeg kan ikke forstå at jeg fremdeles lever. Eksplosjonene ødela alt. Det var som et jordskjelv, forklarer en lokal butikkeier, Hamid Saad ,til SkyNews.

Foreløpig er det rapportert om 132 omkomne, men dødstallene kan stige. Flere kan være fanget i ruinene, og mange av de som ble fraktet på sykehus skal ha vært svært alvorlig skadd.

GJERNINGSMENN: Ingen har hittil tatt på seg ansvaret for de to bilbombene som har tatt livet av minst 132 irakere. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed
GJERNINGSMENN: Ingen har hittil tatt på seg ansvaret for de to bilbombene som har tatt livet av minst 132 irakere. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed Vis mer

Voldsomt flammehav
Videoen viser et voldsomt flammehavn, etterfulgt av en rekke maskingeværsalver.

Minst 25 av de drepte jobbet hos provinsmyndighetene, opplyser provinsstyremedlem Mohammed al-Rubaiey til CNN.

- Dette er en politisk kamp, og vi må betale prisen, erklærer han oppgitt.

al-Rubaiey mener myndighetene må ta sin del av skylda for at eksplosjonene kunne finne sted.

Skylder på Saddam
Og irakiske journalister grillet sine folkevalgte i dag, om hvordan det er mulig at to giganteksplosjoner kan finne sted kun få hundre meter fra den trygge Green Zone i Bagdad.

PÅ VEI TIL JOBB: I morgenrushet, mens folk var på vei til jobb smalt to bomber i nærheten både provinsmyndighetenes hovedkvarter og justisdepartementet i Bagdad. (Photo/Khalid Mohammed)
PÅ VEI TIL JOBB: I morgenrushet, mens folk var på vei til jobb smalt to bomber i nærheten både provinsmyndighetenes hovedkvarter og justisdepartementet i Bagdad. (Photo/Khalid Mohammed) Vis mer

Statsminister Nouri Maliki besøkte skadestedet i dag, og uttalte at myndighetene mistenker Al-Qaida og støttespillere av tidligere president Saddam Hussein. Det gjorde han også etter angrepet i august.

- Disse feige og ynkelige angrepene må ikke påvirke folket i vår kamp mot terrorister, sa Maliki.

- De ønsker å skape kaos i nasjonen, hemme de politiske prosessene og forhindre parlamentsvalget, sier Maliki, i følge BBC.

Ingen har tatt på seg ansvaret for grusomhetene, men AP skriver at bilbomber som disse er blitt et kjennemerke for sunniopprørere som vil styrte det shiamuslimske styret i det krigsherjede landet.

TO BOMBER: En amatørvideo fanget opp hva som skjedde da bombene smalt i morgentimene i Bagdad i dag. Foto: AP
TO BOMBER: En amatørvideo fanget opp hva som skjedde da bombene smalt i morgentimene i Bagdad i dag. Foto: AP Vis mer
image: Presidenten skylder på Saddam
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media