TAR OVER: Angolas president Jose Eduardo dos Santos passer på å holde nasjonens naturressurser under familiens kontroll. For å håndtere de ustabile oljeprisene, har han nå ansatt sin egen datter som sjef for det statseide oljeselskapet Sonangol. Hele det gamle styret forsvant ut dørene i den samme prosessen. Foto: AFP PHOTO/ PUBLICO/ FERNANDO VELUDO/NTB Scanpix
TAR OVER: Angolas president Jose Eduardo dos Santos passer på å holde nasjonens naturressurser under familiens kontroll. For å håndtere de ustabile oljeprisene, har han nå ansatt sin egen datter som sjef for det statseide oljeselskapet Sonangol. Hele det gamle styret forsvant ut dørene i den samme prosessen. Foto: AFP PHOTO/ PUBLICO/ FERNANDO VELUDO/NTB ScanpixVis mer

Presidenten sparket hele styret, og ansatte «prinsessen» - Afrikas rikeste kvinne og hans egen datter

Dos Santos-familien ved makta i Angola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Angolas president Jose Eduardo dos Santos passer på å holde nasjonens naturressurser under familiens kontroll.

For å håndtere de ustabile oljeprisene, har han nå ansatt sin egen datter som sjef for det statseide oljeselskapet Sonangol. Hele det gamle styret forsvant ut dørene i den samme prosessen.

Ansettelsen blir sagt å være et signal på reform, men kritikere er engstelige for at dette er en måte for presidenten å sikre seg stadig mer makt. Dos Santos har sittet i sjefsstolen i Angola i 36 år og har lovet å gå av i 2018, men flere stiller nå spørsmål ved om det er hans egentlige hensikt.

Som nettmagasinet Quartz skriver, «den som kontrollerer oljefeltene, kontrollerer Angola».

Afrikas rikeste Men det er heller ikke slik at dos Santos' datter er en hvem-som-helst. I følge de offisielle listene til magasinet Forbes, er 43-åringen den rikeste kvinnen i Afrika med en formue på 3,3 milliarder dollar - en sum som tilsvarer omlag 28 milliarder norske kroner.

Isabel dos Santos' karriere i næringslivet startet da hun som 24-åring åpnet en nattklubb i Luanda. 43-åringen eier i dag en firedel av aksjene i Angolas teleselskap Unitel, samt en betydelig andel i Banco BIC. Det skriver NTB.

Hun har også investert stort i Portugal, der hun kontrollerer 19 prosent av landets fjerde største bank BPI, og i hjemlandet har hun fått tilnavnet «prinsessen».

Spekulasjoner Men slik rikdom bringer også med seg utfordringer, blant annet i form av skepsis fra en rekke Europeiske aktører. Det har blant annet blitt spekulert i om hun har brukt statlige midler til å finansiere en rekke av sine investeringer.

Dette har hun benektet, men ifølge Forbes har store deler av aksjepostene hennes blitt overført direkte av presidenten.

Selv sier hun at dette er starten på en ny era for det gigantiske selskapet, og at hun vil kjempe for økt gjennomsiktighet i Sonangols anliggender.

Det nasjonale oljeselskapet er heller ingen liten bedrift. I 2013 hadde Sonangol et overskudd på 26 milliarder norske kroner, mens det i fjor hadde sunket til seks milliarder som et resultat av de synkende oljeprisene.