Presidenten tiltales for voldtekt

Israel venter på Moshe Katsavs egen forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Moshe Katsav risikerer å bli den første sittende president i Israels som stilles for riksrett etter at riksadvokaten i dag bestemte seg for å tiltale presidenten for voldtekt.

Dette er det alvorligste av mange tiltalepunkter mot presidenten, som har levd i konstant motvind siden han ble anmeldt i fjor høst av en kvinnelig ansatt. Det er ikke denne kvinnen han er tiltalt for å ha voldtatt, men en av de mange andre som meldte seg etter at skredet løsnet.

Onsdag har den 61 år gamle presidenten tillyst en pressekonferanse. Spenningen dreier seg om han vil trekke seg som president før perioden går ut i juli.

Fram til da har han samme rettslige immunitet som en diplomat dersom ikke minst 90 av de 120 representantene i nasjonalforsamlingen Knesset bestemmer at han skal stilles for riksrett.

Etter israelsk lov, skal presidenten først få anledning til å forklare seg i en høring før riksadvokaten tar den formelle beslutningen om tiltale.

-Hevn for sparken

Presidentens advokater sa i kveld at Katsav er uskyldig i voldtekt og maktmisbruk, og at høringen vil avdekke at han er utsatt for falske anklager. Advokatene hevder at flere av kvinnene har kommet med oppdiktede historier som hevn for at de fikk sparken, ifølge nyhetsbyrået AP.

Presidentens trøbbel startet da en kvinne anmeldte han for voldtekt og seksuell trakassering mens hun var ansatt i presidentboligen fra 2003 til 2004.

 GODE BUSSER  Israels president Moshe Katsav fant raskt tonen med Russlands president Vladimir Putin under Putins offisielle besøk i Israel i april 2005. Putins hilsninger til Katsav etter voldtektsanklagene i fjor høst skapte stor ståhei. Foto: AP/Scanpix.
GODE BUSSER Israels president Moshe Katsav fant raskt tonen med Russlands president Vladimir Putin under Putins offisielle besøk i Israel i april 2005. Putins hilsninger til Katsav etter voldtektsanklagene i fjor høst skapte stor ståhei. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

Så kom anmeldelse om samme forhold fra en kvinne som jobbet fra Katsav mens han var turistminister 1998 og 1999. Deretter fulgte to kvinner som anmeldte han for maktmisbruk og seksuell trakassering i presidentperioden. Katsav ble president i 2000.

Politijuristene ville ha presidenten tiltalt for to voldtekter. Riksadvokaten vil «bare» tiltale Katsav for voldtekt mot kvinnen i turistdepartementet. I forhold til de tre kvinnene som arbeidet i presidentboligen, blir han tiltalt for å ha tiltvunget seg sex med makt.

Sølvmynter

Ifølge den israelske avisa Haaretz omfatter også tiltalten trusler mot vitner, telefonavlytting og underslag. Presidenten skal ha brukt statens penger til å få laget sølvmynter han har brukt som personlige gaver. Så snart presidentperioden går ut til sommeren, er presidenten underlagt loven som andre israelske borgere.

Presidenten i Israel er statsoverhode med liten politisk makt.

Statsministeren granskes

Det er trolig en fattig trøst for iranskfødte  Katsav at han ikke er alene om å bli gransket i det politiske hierarkiet i Israel.

Det er bare noen dager siden justismyndighetene satte i gang etterforskning mot statsminister Ehud Olmert for hans rolle da en statskontrollert bank ble solgt i 2005.

Fra tidligere har Olmert en gammel sak der han må forklare hvorfor han fikk kjøpt en ny leilighet for en pris mer enn to millioner kroner under takst av en eiendomsutvikler som skal ha fått spesielle rettigheter i Jerusalem.

Justisminister Haim Ramon gikk av i oktober i fjor etter at han var blitt siktet for sextrakassering.

Venner fikk jobbene

Lederen i Knessets utenriksminister- og forsvarskomite, Tzahi Hanegbi, er siktet for å ha utnevnt 80 venner og bekjente til viktige stillinger da han var miljøvernminister fram til 2003.

Forsvarssjef Dan Halutz sliter med anklager for innsidehandel på børsen.

Det som nå blir en sextiltale mot president Katsav, skapte store bølger da statsminister Ehud Olmert besøkte Russland i oktober i fjor.

I nærvær av flere journalister ba Putin den israelske statsminister hilse hjem til sin president og fortelle at alle var misunnelige.

Putins talsmenn brukte flere dager på å fortelle omverdenen at journalistene ikke hadde fått med seg at det var en spøk.

SISTE OPPTREDEN: 4.januar i år er siste gang Israels president Moshe Katsav. Her er han sammen med fruen Gila i begravelse til en av Jesuralems tidligere borgermestre.