Presidenten vurderte å stoppe Hulda (19) for flopp-bruk

Visepresident Nils T. Bjørke tok hensyn til at MDG-Hulda er fersk på Stortinget og lot henne fullføre innlegget sitt der hun sa «flopp» og refset de andre politikerne.

FIKK KJEFT: 19 år gamle Hulda Holtvedt er tidenes yngste parlamentariske leder. Da hun leksa opp for Stortinget fikk hun kjeft av presidenten. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det var naturlig å gi henne en tilbakemelding på språkbruken. Slik hun brukte «flopp» ble det en voldsom understreking av hvor galt det er med alle de andre representantene. Vi skal ha respekt for hverandre på Stortinget.

Det sier visepresident Nils T. Bjørke om gårsdagens seanse i Stortinget der den ferske MDG-varaen Hulda Holtvedt (19) fikk irettesettelse fra ham for uparlamentarisk språkbruk etter følgende uttalelse:

- Her sitter norske politikere og diskuterer saker som egentlig ikke er viktige, mens mennesker er på flukt fra klimaendringene. Klimapolitikken ført av politikere i dette Stortinget er en flopp uten sidestykke i norsk politisk historie, tordnet hun.

Visepresident Bjørke ser at han kunne ha handlet annerledes.

- Sett i ettertid burde jeg nok heller påpekt at hun ikke var innenfor tema hun skulle snakke om, sier Bjørke, som presiserer at det er en mild reaksjon å få en irettesettelse etter at innlegget er fullført.

- Jeg kunne ha stoppet henne i innlegget, men det er en mildere form å ta det i ettertid. Hadde det vært en dreven politiker, ville jeg kanskje ha gjort det. Det hadde jeg ikke lyst til å gjøre i dette tilfellet, sier Bjørke.

Uparlamentarisk språkbruk

* Det er klare regler for språkbruken i nasjonalforsamlingen. I Stortingets forretningsorden § 55 heter det at «upassande eller krenkjande åtferd eller tale er ikkje tillate.»

* Eksempler på språkbruk som er påtalt av presidenten er barbari, bløff, forsimpling, fusk og fanteri, gedigen smørje, hylekor, idiot og klovn. Kilde: Stortinget

Reglene for parlamentarisk språkbruk er ikke hugd i stein, men Stortinget gir noen eksempler på ord man i hvert fall bør unngå fra landets fremste talerstol. De inkluderer barbari, bløff, fusk og fanteri, smørje, idiot og klovn,

Utstrakt flopp-bruk

Flopp er ikke på fy-lista, og ifølge nettstedet Holder de ord, som indekserer og samler samtlige innlegg fra Stortingets talerstol, er ordet flopp brukt 18 ganger i perioden 1999-2018.

Stortingets fremste flopp-brukere i perioden er tidligere stortingspresident Olemic Thommessen (H), som Dagbladet i formiddag ikke fikk kontakt med. Thommessen har brukt ordet flopp to ganger, det har også Ap-representant Ingalill Olsen.

Olsen er helt sikker på at hun aldri har fått irettesettelse for å ha brukt ordet flopp fra Stortingets talerstol, som altså 19 år gamle Hulda Holtevdt fikk i sin debut.

- Jeg har blitt irettesatt en gang, men ikke på flopp, sier Olsen til Dagbladet, som satte pris på at 19-åringen benyttet sjansen da hun fikk den til å snakke om klimakampen.

- Jeg kan ikke forstå at det reageres på, jeg syns ungdommen skal si hva de mener. Det er bra! sier Ingalill Olsen.

- Ingen standup-scene

En annen flopp-bruker er tidligere Frp-representant Robert Eriksson. I 2011 brukte han ordet flopp fra talerstolen - og fikk som MDG-Hulda beskjed fra presidenten om at det ikke var innafor.

- Dette er åtte år siden, så det er med et forbehold, men jeg mener å huske at jeg ble irettesatt for uparlamentarisk språkbruk for bruk av ordet flopp, sier Eriksson på telefon til Dagbladet.

Som også minnes en annen gang han ble klubbet ned.

- Jeg sa en gang at Arbeiderpartiet gikk med ræva først inn i framtida.

Eriksson mener det er en viktig balansegang presidentene må foreta når de legger lista for hva som er akseptabel språkbruk.

- Norges viktigste og mest ærverdige talerstol er ikke en standup-scene. Det er viktig at man har en verdiget og respekt for det, og det må vi opprettholde i Norge. Samtidig er det viktig at vi ikke blir så rigide at vi ikke visker ut hverdagsspråket. Det kan også krydre debatten og få fram gode poenger, sier Eriksson.

Ingen VAR

Det samme er visepresident Bjørke inne på. Som overvåker av språkbruken må man være på alerten og avgjørelsen tas i løpet av brøkdelen av et sekund. Og som dommer i Stortingssalen har man ingen mulighet til å ta seg flere minutter i VAR-rommet for å gå gjennom bevisene.

- Du må faktisk ha refleksen inne. Om du føler at noe blir helt feil, må du ta avgjørelsen der og da. Derfor blir heller ikke alt håndtert helt likt, sier Bjørke.

Og hovedpersonen selv? Hulda Holtvedt tar irettesettelsen med knusende ro.

- Jeg vet ikke når jeg får sjansen på Stortinget neste gang, så jeg valgte å benytte anledningen, sier 19-åringen fra Vinderen, som droppet ut av skolen for å satse fullt på politikken.

- Det er klimasaken som er hele grunnen til at jeg er engasjert i politikk, sier Holtvedt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer