Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentenes skjortetrend startet i 1993

Ellevill skjortetradisjon fortsetter.

 POSERER:  En blidspent USA-president Barack Obama hilser på Filippinenes president Benigno Aquino III og hans søster Maria Elena Aquino-Cruz under årets Apec-konferanse i Filippinene. Foto: AP/ NTB Scanpix.
POSERER: En blidspent USA-president Barack Obama hilser på Filippinenes president Benigno Aquino III og hans søster Maria Elena Aquino-Cruz under årets Apec-konferanse i Filippinene. Foto: AP/ NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den årlige APEC-konferansen, som samler presidenten i USA og 20 andre verdensledere, skaper noen ganger bare overskrifter på grunn av en ting:

Lederne utfordres nemlig til å kle på seg et antrekk typisk for landet som er vertskap til konferansen eller i landets nasjonaldrakt. Så samles de for å ta et klassisk «familiebilde» i sine nye klær.

Det har skapt flere komiske øyeblikk: Se bare for deg Vladimir Putin i den vietnamesiske silketunikaen «ao dai» i 2006, eller George W. Bush i den peruvianske ponchoen brukt da konferansen holdt sted i Lima i 2008.
 
Barong I fjor fikk konferansen oppmerksomhet verden over på grunn av et kinesisk antrekk som vakte assosiasjoner til Star Trek. Sånn sett byr ikke årets konferanse, som pågrår i disse dager, på det mest kuriøse antrekket - men på bildene fra Filippinene ser USA-president Barack Obama unektelig ganske lattermild ut i sin «barong tagalog».

Det er en delvis gjennomsiktig skjorte sydd av ananasfiber og silke, som brukes til høytidsseremonier i Filippinene. Antrekket ble ifølge AP også brukt da Filippinene sist var vertskap for konferansen i 1996.

Startet av Clinton Skjortene er laget av den anerkjente filippinske designeren Paul Cabral, som har jobbet i fire måneder for å lage spesialtilpassede skjorter til alle lederne.

LITT UKOMFORTABEL? Vladimir Putin (t.h) og George. W. Bush i antrekkene sine under konferansen i Vietnam i 2006. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix.
LITT UKOMFORTABEL? Vladimir Putin (t.h) og George. W. Bush i antrekkene sine under konferansen i Vietnam i 2006. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix. Vis mer

På hver enkelt skjorte har han ifølge the Guardian brodert individuelle symboler fra hvert lands kultur.

For eksempel er det bilde av amerikansk arkitektur på skjorta til USA-president Barack Obama.

Den underlige tradisjonen ble ifølge AP startet av tidligere USA-president Bill Clinton i 1993, da han delte ut lærjakker av samme type som ble brukt av amerikanske jegerflypiloter til verdenslederne.

UVANT: Daværende president George W. Bush i USA syntes tydeligvis det var uvant å ikle seg den peruvianske ponchoen da konferansen fant sted i Lima. Foto: Ap/NTB Scanpix.
UVANT: Daværende president George W. Bush i USA syntes tydeligvis det var uvant å ikle seg den peruvianske ponchoen da konferansen fant sted i Lima. Foto: Ap/NTB Scanpix. Vis mer
I INDONESIA: USA-utenriksminister John Kerry hilser på Russlands president Vladimir Putin under Apec-konferansen i Indonesia. Begge er stilfullt kledd i indonesiske Batik-skjorter. Foto: NTB Scanpix.
I INDONESIA: USA-utenriksminister John Kerry hilser på Russlands president Vladimir Putin under Apec-konferansen i Indonesia. Begge er stilfullt kledd i indonesiske Batik-skjorter. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media