Presidentens budskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når en president i Røde Kors skildrer det arbeidet den internasjonale organisasjonen har gjort i året som gikk, så er budskapet alltid et rop om hjelp til medmennesker i nød. Da president Jakob Kellenberger for noen dager siden la fram Røde Kors-komiteens rapport for år 2000, kunne han slå fast at det i fjor foregikk 25 større eller mindre væpnede konflikter i verden. Røde Kors har aldri tidligere hatt så mange i arbeid på så mange steder og et så stort budsjett, men likevel er det få tegn til at konflikter og kriger blir færre i den nærmeste framtid.
  • I år 2000, som i åra før, ble våpnene først og fremst rettet mot sivile. Det vanlige i dag er ikke at de sivile er tilfeldige ofre i krigen, men at våpnene rettes direkte mot dem. Det vanlige i dag er også at sivile kynisk brukes som brikker i konflikter, de massakreres, voldtas, herses med og ydmykes, og de nektes bevisst adgang til mat og vann. Og resultatet av denne vår tids form for krigføring er at det i verden i dag er millioner på millioner av mennesker som er jaget fra sine hus og hjem, og som lever som flyktninger, i andre land eller i sitt eget.
  • Mange av dem er barn, alene og på vandring, ufrivillig atskilt fra sine familier. Etter folkemordet i Rwanda registrerte humanitære organisasjoner 120000 slike barn. I dag, seks år etter at massedrapene tok slutt, er bare 67000 av dem gjenforent med sine familier. Hver krig sender barn ut på slike vandringer, i frykt og ensomhet, og river familier i filler. Når tida går, ender disse dype, personlige tragediene opp som tall i en statistikk - og når sjelden våre TV-skjermer.
  • Men noen bryr seg. Som Røde Kors. Det finnes bare en metode, heter det i presidentens budskap. Det er å være nær både de som skaper volden, og de som blir ofre for den. Vokte på opprørere, væpnede styrker, politi og sikkerhetsstyrker og samtidig besøke krigsfangene for å fortelle dem at de ikke er glemt. I sin neste årsrapport blir presidenten dessverre nødt til å si akkurat det samme.