Presidentens feilvurdering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En talsmann for Bush-regjeringen i USA har advart EU-landene som i dag og i morgen møtes i Danmark, mot å nekte amerikanere immunitet for den nye, permanente internasjonale straffedomstolen. Det kan føre til at USA revurderer sitt forhold til NATO, sier denne talsmannen. Samtidig fastslår EUs jurister at det er i strid med internasjonal lov for land som har sluttet seg til Romatraktaten om Den internasjonale straffedomstolen å inngå tosidige immunitetsavtaler med USA.
  • Det blir dessverre stadig klarere at Bush-regjeringen ikke lenger respekterer selv gamle allierte som likeverdige aktører i internasjonal politikk, men betrakter oss som en slags lydriker. Like etter terrorangrepene i New York og Washington for ett år siden appellerte president George Bush om hjelp og støtte. NATO fattet et historisk vedtak om for første gang i alliansens historie å ta i bruk artikkel fem i Atlanterhavspakten, som stiller medlemslandenes militære styrker til rådighet for samarbeid med medlemslandet som er under angrep. Pentagon var først imot at NATO skulle fatte et slikt vedtak. Generalene og forsvarsminister Donald Rumsfeld betraktet samarbeid med allierte styrker som en hemsko og et unødvendig heft. Men Pentagon bøyde i første omgang av for utenriksminister Colin Powells behov for europeiske allierte til oppbyggingen av en koalisjon som også omfattet muslimske land.
  • Etter den militære suksessen i Afghanistan, der allierte styrker bare spilte en helt ubetydelig rolle, har Pentagon vendt tilbake til sitt opprinnelige standpunkt. USA skal føre en utenriks- og sikkerhetspolitikk som bare styres av USAs egne interesser. Andre land kan støtte denne politikken, men uten å ha noen som helst innflytelse på dens utforming. Eller man kan la være å støtte USA, og ta konsekvensene.
  • Det er selvfølgelig en illusjon og en tragisk feilvurdering at USA er så militært mektig at landet verken trenger å ta hensyn til internasjonal lov og rett, eller har behov for allierte og samarbeidspartnere.