Presidentens helvetesuke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kunne det politiske Washington, det amerikanske folk og millioner interesserte over hele verden høre den amerikansk etterforskeren Patrick Fitzgerald kalle stabssjefen til USAs visepresident for en løgner. Det er straffbart å lyve for en amerikansk storjury, og stabssjef I. Lewis «Scooter» Libby ble følgelig tiltalt for å ha hindret en føderal etterforskning og for å løyet under ed. Noe som bekrefter en gammel erkjennelse i amerikansk politikk om at dekkoperasjonen nesten alltid er verre enn den opprinnelige handlingen. Libby ble ikke tiltalt for å lekket navnet til CIA-agenten Valerie Plame til amerikanske medier.

 President George W. Bush så irritert og sint ut da han fortalte mediene at han godtok Libbys avskjedssøknad. Deretter dro han på helgetur til Camp David dit han hadde invitert Harriet Miers. Dagen før måtte hun trekke sitt kandidatur til Høyesterett. Antakelig trakk presidenten et lettelsens sukk fordi hans nære rådgiver, Karl Rove som også blir kalt presidentens «hjerne», foreløpig slapp tiltale. Men etterforskningen mot Rove fortsetter. Han kan raskt bli mer av en belastning for presidenten, enn til nytte og hjelp.

 Det har vært en helvetesuke for Bush. 2000 amerikanske soldater er nå drept i Irak og opprøret øker i styrke og omfang. Den kommende rettssaken mot Libby og etterforskningen mot Karl Rove retter søkelyset mot manipuleringen av etterretningsmaterialet om Irak og presidentens begrunnelse for invasjonen. Harriet Miers trakk sitt kandidatur. I Kongressen er presidentens allierte, Texas-politikeren Tom De Lay tiltalt for ulovlig bruk av valgkampmidler. Republikanernes leder i senatet, Bill Frist, etterforskes for innsidehandel med aksjer. Meningsmålingene viser katastrofal liten oppslutning om presidenten, og medlemmene av Kongressen som står på valg til neste år, distanserer seg fra ham. Noen analytikere tror at republikanerne risikerer å tape flertallet både i Senatet og i Representantenes hus.

 Bush er nå midt inne i den alvorligste politiske krisen hittil i hans periode. Han risikerer å sitte som «lame duck» i de tre årene som er igjen av hans andre periode.