Presidentens hjelpe­hund rører USA: «Oppdrag utført»

Følger sjefen, avdøde George H.W. Bush, på sin siste reise.

Mandag delte avdøde George H.W. Bushs pressetalsmann, Jim McGrath, et bilde som nå rører USA.

Det viser Bushs hjelpehund Sully som ligger foran presidentens kiste, som er svøpt i det amerikanske flagget. Foto: Jim McGrath / Twitter
Mandag delte avdøde George H.W. Bushs pressetalsmann, Jim McGrath, et bilde som nå rører USA. Det viser Bushs hjelpehund Sully som ligger foran presidentens kiste, som er svøpt i det amerikanske flagget. Foto: Jim McGrath / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag gikk USAs 41. president George H.W. Bush bort. Den tidligere presidenten ble 94 år gammel.

De siste åra har Bush, som var president i én periode fra 1989 til 1993, slitt med dårlig helse. Som en del av behandlingen fikk han i juni i år hjelpehunden Sully.

Siden den gang har labradoren vært ved Bushs side. Han er også ved presidentens side på hans siste reise.

«Oppdrag utført»

Natt til mandag norsk tid delte Bushs pressetalsmann Jim McGrath et bilde som nå rører USA.

Det viser Sully som ligger foran presidentens kiste, som er svøpt i det amerikanske flagget.

Til bildet skriver McGrath om hunden Sully: «Oppdrag utført».

Kisten med Bush er nå i USAs hovedstad Washington D.C. hvor det skal holdes likvake fram til onsdag. Her kan amerikanere komme og gi sine siste hilsener til presidenten.

Torsdag skal Bush stedes til hvile i Texas.

Skal til sykehus

Og dermed er Sullys oppdrag faktisk ferdig. Hunden, som er fra den ideelle organisasjonens America's VetDogs, skal nå hjelpe noen andre.

- Så mye som vår familie kommer til å savne hunden, blir vi beroliget av å vite at han kommer til å bringe den samme gleden han brakte til 41 (kallenavnet til H.W. Bush, fordi han var den 41. presidenten, journ.anm.) til sitt nye hjem, heter det i en uttalelse fra Bushs sønn, George W. Bush - USAs 43. president, ifølge NBC News.

STORFINT BESØK: Første uka Sully var på jobb fikk han og sjefen besøk av en annen tidligere president, Bill Clinton. Foto: AP / NTB Scanpix
STORFINT BESØK: Første uka Sully var på jobb fikk han og sjefen besøk av en annen tidligere president, Bill Clinton. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Nå skal hunden nemlig til Walter Reid-sykehuset, USAs nasjonale militære sykehus.

Organisasjonen America's VetDogs tilbyr slike hjelpehunder til amerikanske veteraner.

Lang politisk karriere

I tillegg til å ha vært president, var også George H.W. Bush USAS 43. visepresident, fra 1981 til 1989 - under president Ronald Reagan.

Etter andre verdenskrig utdannet Bush seg ved Yale. Etter noen år gikk han inn i politikken. Han ble innvalgt i Representantenes hus i 1967 og satt fram til 1971.

I 1971 ble han utnevnt til USA FN-ambassadør, en stilling han hadde i to år, fram til 1973.

Han ble deretter amerikansk diplomat i Kina, før han i 1976 ble sjef for CIA.

Fra 1977 og til han ble visepresident i 1981, jobbet han i det private næringslivet, ved universiteter og i politiske organisasjoner.

Krigsveteran

Da Pearl Harbor ble angrepet i 1941, utsatte Bush universitetsstudiene og vervet seg til det amerikanske militæret på sin 18-årsdag.

Han ble deretter den yngste flygeren i den amerikanske marinen. Han tjenestegjorde helt fram til september 1945.

Mens han var i marinen, giftet han seg med sin kone Barbara, som døde i april. Hun ble selv et ikon i amerikansk politikk, som kone til en president, mor til en annen president og mor til Jeb Bush, tidligere Florida-guvernør og presidentkandidat.

Han fløy nesten 60 oppdrag under krigen, ifølge CNN.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.03.2013 PÅ BESØK: Tidligere president George H.W. Bush er utskrevet fra sykehuset etter et nesten to måneder langt opphold. Denne måneden besøkte han et universitet. Video: YouTube/Bush School of Government and Public Service, Texas A&M University Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer