Presidentens menn avslørte CIA-agent

Og deretter løy visepresident Cheneys tidligere stabsjef til juryen om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Lewis «Scooter» Libby er funnet skyldig på fire av fem tiltalepunkter i rettssaken som fulgte etter at en ukjent person i Det hvite hus avslørte CIA-agenten Valerie Plames identitet, melder nyhetsbyrået AP.

- Da dommen ble lest opp, blunket Libby og virket overrasket, rapporterte CNNs Brianna Keilar.

Libby måtte deretter avgi sine fingeravtrykk før han ble løslatt i påvente av straffeutmålingen. Den tidligere stabsjefen til visepresident Dick Cheney risikerer inntil 25 års fengsel og bøter på opptil 1 million dollar. 

I likhet med skandaler som Watergate og Lewinsky er det falske forklaringer og forsøket på å skjule sannheten som gjør at Libby er funnet skyldig, melder CNN.com.

Libby gikk av som stabsjef i 2005 etter at han ble tiltalt for å ha løyet til en storyjury i etterforskningen etter at CIA-agenten Valerie Plames navn ble lekket.

Historien om CIA-lekkasjesaken går tilbake til sommeren 2003. 

Kort tid etter at den tidligere amerikanske diplomaten Joseph Wilson hadde publisert en artikkel i avisen The New York Times, som sådde tvil om Bush-administrasjonens påstander om at Saddam-regimet hadde forsøkt å kjøpe uran fra Niger, var det noen som hvisket amerikanske journalister i øret at: «Valerie Plame, hun jobber for CIA».

14. juli 2003 ble Valerie Plane navngitt som CIA-agent av journalisten Robert Novak.

Novak skrev i artikkelen at han hadde fått informasjonen fra «to høytstående tjenestemenn i administrasjonen». De to tjenestemennene ble senere avslørt som presidentens politiske rådgiver Karl Rove og viseutenriksminister Richard Armitage.

KONSPIRASJONSTEORI: Valerie Plame, tvillingmoren og karrierekvinnen med Hollywood-utseende, ble avslørt av journalisten Robert Novak i juli 2003. Kort tid i forveien hadde hennes ektemann, Joseph Wilson, publisert en arikkel som kritiserte etterretningsbruken i forkant av Irak-innvasjonen. Var lekkasjen av Plames agentvirksomhet en hevn fra Bush-administrasjonen for ektemannens påstander? Foto: AP/Scanpix
KONSPIRASJONSTEORI: Valerie Plame, tvillingmoren og karrierekvinnen med Hollywood-utseende, ble avslørt av journalisten Robert Novak i juli 2003. Kort tid i forveien hadde hennes ektemann, Joseph Wilson, publisert en arikkel som kritiserte etterretningsbruken i forkant av Irak-innvasjonen. Var lekkasjen av Plames agentvirksomhet en hevn fra Bush-administrasjonen for ektemannens påstander? Foto: AP/Scanpix Vis mer

Saken vakte stor oppsikt langt utenfor Washingtons maktkorridorer. Hvem var det som hadde lekket CIA-agentens navn? Og var lekkasjen en ren hevn for artikkelen som ektemannen Joseph Wilson hadde skrevet?

Både visepresident Dick Cheney og presidentens rådgiver Karl Rove ble trukket inn i saken, da ekteparet Plame/Wilson gikk til sivilt søksmål.

I etterforskningen som fulgte fortalte Libby at han hadde fått Plames navn fra NBC-reporteren Tim Russert. Men da etterforskerne så nærmere på forklaringen, sa Russert at det ikke hadde vært noen diskusjon om Plame i deres samtale.

Falsk forklaring

Senere endret Libby forklaring og sa at han først hadde fått informasjonen fra visepresident Cheney.

Spesialanklager Patrick Fitzgerald tok derfor  ut tiltale mot Libby for å ha avgitt falsk forklaring og for å ha forhindret etterforskningsarbeidet i forbiendelse med granskingen som .

Libby har tidligere forklart at han fikk vite om Plames navn og jobb fra reportere på et tidspunkt da visepresident Dick Cheney og andre i Bush-administrasjonen allerede hadde fortalt ham disse opplysningene. Libbys versjon er, ifølge spesialanklager Fitzgerald, at han bare «viderefortalte sladder fra en reporter til en annen i en lang rekke av telefoner».

Under rettssaken har Libbys forsvarere argumentert for at Libby hadde forsøkt å gjengi samtalene fra juni 2003 så godt han kunne. Alle unøyaktigheter han har fortalt FBI eller juryen var resultatet av en sviktende hukommelse, hevdet Libbys advokater.

Sivilt søksmål

Wilson og Plame har parallelt med etterforskningen gått til sivilt søksmål mot Libby, visepresident Dick Cheney, viseutenriksminister Richard Armitage og presidentens rådgiver Karl Rove for å ha deltatt i lekkasjen.

Over en telefonoverført pressekonferanse sier Wilson at dommen mot Libby ikke vil stanse det sivile søksmålet mot de sentrale personene i Det hvite hus.

- Visepresidenten sier at han føler med Libby og hans familie. Jeg skulle ønske at han også uttrykte sorg for det som er hendt med min kone, som har fått sin karriere ødelagt av dette, og beklaget overfor de militære tjenestemennene en krig som ble rettferdiggjort av løgner og feilinformasjon, sier Wilson.

STILTE OPP I VANITY FAIR: Valerie Plame stilte opp med ektemannen Joseph Wilson i dette intervjuet med Vanity Fair etter avsløringen i 2003.