- Presidentens nærmeste har planer om å rømme

Flygeren som rømte jager kan utløse skred av desertører, ifølge amerikansk kilde.

 RØMLING:  Det jordanske nyhetsbyrået Ammon News sendte torsdag kveld ut bilde av den syriske MiG-21-jageren fra flyplassen 80 kilometer fra Amman. Det er første gang siden urolighetene startet i Syria at en høytstående offiser i luftvåpenet har desertert med jagerfly. FOTO: AMMON NEWS/AFP/NT SCANPIX.
RØMLING: Det jordanske nyhetsbyrået Ammon News sendte torsdag kveld ut bilde av den syriske MiG-21-jageren fra flyplassen 80 kilometer fra Amman. Det er første gang siden urolighetene startet i Syria at en høytstående offiser i luftvåpenet har desertert med jagerfly. FOTO: AMMON NEWS/AFP/NT SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Obersten som rømte fra det syriske luftforsvaret med en MiG-21 jager og landet over grensen i Jordan, kan utløse et skred av desertører fra den militære og politiske ledelsen i Syria.

Oberst Hassan Merei al-Hamade Hassan ble innvilget politisk asyl i Jordan torsdag kveld. Da hadde allerede syriske myndigheter lagt fram krav overfor nabolandet i vest om å få levert tilbake det russiskbygde jagerflyet.

Oberstens fly ble sist registert over syrisk territorium klokka 07.54 GMT fredag før det passerte grensen til Jordan og landet på en flyplass 80 kilometer nord for hovedstaden Amman noen minutter seinere.

- Ute om kort tid I USA var talsperseoner for Det Hvite Hus tidlig ute med å gratulere den høytstående offiseren emd avhoppingen.

The Telegraph viste torsdag kveld til en høytstående kilde i den amerikanske administasjonen i Washington om desertørplaner både blant offiserer i den syriske hæren og den indre kretsen rundt president Bashar Al-Assad.

 PRESSET : En høytstående amerikanske tjenstemann sier han har navn på medarbeidere som har rømningsplaner fra den "innerste kretsen" til Syrias president Bashar al-Assad. Her presidenten i parlamentet i Damaskus 3. juni - det siste bildet av landets pressede leder, som det offisielle nyhetsbyrået Sana har distribuert ut i verden. FOTO: SANA/REUTERS/NTB SCANPIX.
PRESSET : En høytstående amerikanske tjenstemann sier han har navn på medarbeidere som har rømningsplaner fra den "innerste kretsen" til Syrias president Bashar al-Assad. Her presidenten i parlamentet i Damaskus 3. juni - det siste bildet av landets pressede leder, som det offisielle nyhetsbyrået Sana har distribuert ut i verden. FOTO: SANA/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

- Vi har navn på nære medarbeidere i presidentpalasset som venter på første anledning til å rømme.  En person som står virkelig nær president av al-Assad venter vi vil være ute av Syria i løpet av kort tid, sier den amerikanske kilden til den britiske avisa.

En general som hoppet av til Tyrkia i januar i år, er foreløpig den mest høytstående militære lederen som har forlatt det borgerkrigsherjede landet.

Over 100 000 sivile syrere har rømt over til Jordan etter at voldshandlingene har eskalert.

Fire ville desertere En talsmann for opposisjonsstyrkene har fortalt flere internasjonale nyhetsmedier at det egentlig var fire jagerflygere som hadde planer om å desertere til Jordan torsdag morgen mens de var kommandert på bombetokt over opprørsbyen Dera'a.

Men bare oberst Hassan Merei al-Hamade Hassan gjorde alvor av planen.

Måtte gi opp hjelp Hjelpearbeidere som hadde håpet å kunne hente ut innesperrede sivile og sårede fra den syriske byen Homs, måtte torsdag kveld gi opp forsøket, melder NTB-Reuters.
Etter å ha forsøkt å ta seg inn i gamlebyen i Homs i morges, besluttet teamet å trekke seg tilbake på grunn av skyting.

 PROTESTER:  Demonstranter protesterer mot Syrias president Bashar al-Assad i den nordlige byen Aleppo tidligere i uken. Torsdag skal nærmere 170 personer ha blitt drept rundt om i landet, ifølge syriske aktivister. FOTO: Reuters/NTB Scanpix.
PROTESTER: Demonstranter protesterer mot Syrias president Bashar al-Assad i den nordlige byen Aleppo tidligere i uken. Torsdag skal nærmere 170 personer ha blitt drept rundt om i landet, ifølge syriske aktivister. FOTO: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

-Senere måtte gruppen konkludere med at sikkerhetssituasjonen var for uklar til at vi kunne dra inn, sier Hicham Hassan, som er talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

168 drept Volden i Syria krevde torsdag 168 menneskeliv, flesteparten av dem sivile, ifølge syriske aktivister. Blant de drepte er 104 sivile, 54 regjeringssoldater og ti opprørssoldater, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights. — Dette har vært den blodigste dagen i Syria siden begynnelsen av våpenhvilen og en av de blodigste dagene siden opprøret mot regimet brøt ut i mars i fjor, sier en talsmann for de syriske aktivistene, ifølge NTB - AFP Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold, og FNs observatørstyrke har innstilt patruljeringen rundt om i landet på grunn av det økte voldsnivået den siste tiden.

 HJELPEARBEIDERE MÅTTE GI OPP:   Røyk stiger opp fra Baba Amr-området i Homs tidligere i uka. Hjelpearbeidere måtte torsdag kveld gi opp forsøkene på å evakuere folk fra områder i gamlebyen av Homs. FOTO: Reuters/NTB Scanpix.
HJELPEARBEIDERE MÅTTE GI OPP: Røyk stiger opp fra Baba Amr-området i Homs tidligere i uka. Hjelpearbeidere måtte torsdag kveld gi opp forsøkene på å evakuere folk fra områder i gamlebyen av Homs. FOTO: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer