Presidentens ryktestorm

Ryktene rundt Vladimir Putins helse- og sinnstilstand, moralen til russiske styrker og interessekonflikter i Russland, svirrer som aldri før. Umulig å vite hvem som står bak, mener eksperter.

RYKTER: Spekulasjonene har svirret rundt Russlands president Vladimir Putin i lang tid. Her fra et møte i Kirgisistan 9. desember.Foto: AP Photo/Vladimir Voronin
RYKTER: Spekulasjonene har svirret rundt Russlands president Vladimir Putin i lang tid. Her fra et møte i Kirgisistan 9. desember.Foto: AP Photo/Vladimir Voronin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mannen har nettopp fylt 70 år. Det er lengre enn gjennomsnittlig levealder for russiske menn. At det verserer rykter om Putins helse er ikke rart, sier Nupi-forsker Jakub Godzimirski til Dagbladet.

Det siste året har ryktene om Putins helse og sinnstilstand gått inn i høygir. Særlig etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar.

- Ser man på Putins forgjengere, ble de ikke mye eldre enn han er nå. Andropov ble 69 år, andre knapt 73, 74 eller 75. Da begynner man jo å spekulere, sier Russland-eksperten med referanse til tidligere ledere av Sovjetunionen.

Godzimirski tror voksne russere særlig har Sovjet-lederen Leonid Brezjnev friskt i minne når de frykter for Putins helse.

- Putin kan teoretisk sett sitte med makten i mange år. Da tenker folk på Brezjnev - en statsleder som ikke var i stand til å utføre sine plikter mot slutten, sier han.

Nupi-forskeren tror den jevne russer er pinlig klar over at deres leder er under press.

- Alle er klar over at mannen har levd med stress de siste ni månedene. Vi snakker ikke om en hvilken som helst mann, denne mannen sitter med en knapp vi ikke vil at han skal trykke på, sier han med referanse til Russlands arsenal av atomvåpen.

RYKTEBØRS: Russland-ekspert og Nupi-forsker Jakub Godzimirski mener rykter er en natrurlig konsekvens av krig. Foto: Nupi
RYKTEBØRS: Russland-ekspert og Nupi-forsker Jakub Godzimirski mener rykter er en natrurlig konsekvens av krig. Foto: Nupi Vis mer

Fyllerør?

Forrige uke vakte Putin oppsikt etter at en video der han holdt et champagneglass og snakket frilynt om krigen og situasjonen i Donbas, spredte seg på nett. Godzimirski tror videoen har gjort inntrykk.

- Forrige uke ble han sett drikkende champagne, beruset rett og slett. I Russland får man ikke kjøre bil med mer enn 0,35 i promille, men vi snakker om en statsleder som har malt seg inn i et hjørne og har tilgang til atomknappen, sier han og legger til:

- Alt dette dreier tankene i retning av at det kan oppstå en farlig situasjon.

SKÅLER: Torsdag møtte Russlands president Valdimir Putin flere russiske offiserer under en prisutdeling i Kreml. Under en kort tale, skåler presidenten etter å ha sagt at han ikke kommer til å stoppe angrepene mot ukrainsk infrastruktur. Video: Ivan Larsson / NTB. Vis mer

Hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, sier til Dagbladet at det er vanskelig å bedømme den oppsiktsvekkende videoen.

- Når det gjelder Putin og hans opptreden med champagneglasset, var det nok mindre følging av manus enn vanlig - han framstår noe mer usikker og frittalende enn det han pleier å gjøre, sier Røseth og legger til:

- Jeg tror ikke vi skal lese for mye ut av helsetilstanden hans fra slike klipp.

EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

- Sannheten første offer

Russland-ekspert Godzimirski tror spekulasjonene og ryktene om Putin kan stamme fra flere hold - samtidig.

- Det første offeret i krig er sannheten, rett og slett. Nå foregår det også en konflikt i informasjonssfæren. Der er det mange grupper som står mot hverandre, sier Godzimirski.

- Vi har Vesten mot Russland, Russland mot Vesten, Ukraina mot Russland og vice versa. Det er også en slags intern konflikt i Russland. Hvem holder seg nær Putin? Hvem har han det beste forholdet til? Det foregår en kamp bak kulissene om å få tilgang til Putins ører, sier forskeren.

Godzimirski deler interessegruppene i Russland inn i fire hovedblokker:

  • De som støtter Putin og invasjonen og mener man skal fortsette på samme vis.
  • De som mener krigen bør trappes ytterligere opp med hardere virkemidler.
  • De som mener de økonomiske, politiske og samfunnsmessige følgene av krigen er så store at den bør avsluttes.
  • Det som kalles demokratisk opposisjon i Russland.

Russland-forskeren tror alle de ovennevnte gruppene kan ha interesse av å spre videoen av den champagne-drikkende presidenten.

- Det må ha vært noen til stede som filmet ham og som valgte å spre det, sier han om videoen.

Putin har tradisjonelt framstilt seg som en kalkulerende og analytisk statsleder som har rykte på seg for å ikke drikke alkohol.

- Ikke bare drikker han, men han er sannsynligvis påvirket - samtidig som folk vet at han har tatt beslutninger som har kostet veldig mye de siste månedene, sier Godzimirski og utdyper:

- Kanskje var det noen som mener Putin bør endre kurs - eller bli kvitt ham - som lekket videoen? Kanskje var det den andre gruppen, som mener Putin gjør for lite, som vil undergrave hans autoritet. Det kan også være et bevisst PR-stunt for å vise Putin fra en menneskelig side: «Her er Putin som alle andre russere, han drikker og snakker litt i ny og ne», sier han.

Han legger til:

- Det er veldig tydelig at det er vanskelig å tolke det vi ser.

OVER ÈN BILLION: Vladimir Putin vil bruke omtrent 30 prosent av Russlands budsjett på forsvar og sikkerhet. Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror ikke det er bærekraftig over tid. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Mange potensielle aktører

Etterretningsekspert Røseth viser til at rykter om lederen er et kjennetegn ved totalitære regimer.

- Når du har en totalitær leder som Putin - hvor alt står på en mann - blir det fort rykter rundt ledere. Det ser vi i Nord-Korea også. Når Kim ikke stiller i rampelyset over tid, blir det spekulasjoner. Dette er noe som ofte tilfaller eneveldige ledere.

Røseth mener i likhet med Godzimirski at svært mange aktører kan stå bak ryktene.

- Det kan være alt fra russere som undrer på dette og er bekymret, til påvirkningsoperasjoner fra Ukraina, til vestlige aktører eller opposisjon i Russland som følger situasjonen tett. Det er mange potensielle aktører som kan ha noe å vinne på å diskreditere Putin, sier Røseth.

RYKTEFLOM: Kremlin har gått ut og avfeiet rykter etter at president Putin ble filmet mens han drakk sjampanje under en presseseanse. Video: AP / DBTV. Vis mer

Kreml har flere ganger avkreftet ryktene som verserer - blant annet da de avviste et rykte om at Putin skal ha falt ned en trapp og bæsjet på seg. Røseth mener det er et tegn på at Kreml er bekymret for ryktespredningen om presidenten.

- Ellers ville de ikke gjort det, sier han om Kremls dementier.

- At de kommenterer, det er et svakhetstegn, legger han til.

Men at Putin er på vei ut som russisk statsleder er det ikke mye som tyder på, mener Røseth. Han viser til eksempler hvor Putin har blitt sett skjelvende eller med hovent ansikt.

- Han har nok helt sikkert noen helsesaker - han er en eldre mann i Russland. Men han er fungerende og vil være president fram til han eventuelt blir alvorlig syk, noe som ikke ser ut til å være i nær framtid.

«Kokken» posisjonerer seg

De siste månedene har det vært spekulert i om lederen av den beryktede Wagner-gruppen Jevgenij Prigozjin - med økenavnet«Putins kokk» - posisjonerer seg og forsøker å bygge et selvstendig maktgrunnlag i det russiske systemet. Gruppa har blant annet drevet med knallhard krigføring i områdene rundt byen Bakhmut i Donetsk-regionen i Ukraina.

KAOS-KOKK: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin «Putins kokk» driver hard krigføring i Ukraina. Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File)
KAOS-KOKK: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin «Putins kokk» driver hard krigføring i Ukraina. Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File) Vis mer

Godzimirski mener imidlertid ikke det er overraskende at Prigozjin posisjonerer seg.

- Alle prøver å posisjonere seg. Prigozjin har sterke kort på hånda, han leverer vold den russiske hæren ikke er i stand til å levere. Men: Prigozjins karriere er direkte knyttet til Putin. Selv om han har makt er det «peanuts» i forhold til Putins makt.

Det er lite som tyder på at den russiske presidenten vakler, skal vi tro Godzimirski.

- Å utfordre Putins statsmakt er det ingen som har lykkes med, sier forskeren og minner blant annet om skjebnen til opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, sier han og legger til:

- Andre har blitt tatt av dage.

«Panikk-SMS»

Forrige skrev rapporterte en rekke medier at Russland har utstedt SMS-advarsler til soldater for å avskrekke dem fra å desertere.

- Som sagt foregår det også en krig i informasjonssfæren. Når man ser rykter om at soldater får SMSer eller det er misnøye blant de rekrutterte må det ses i sammenheng med dette, understreker Godzimirski.

Igjen kan det være flere som står bak ryktene, påpeker han.

- Ukrainerne er interessert i å spre denne type informasjon, vestlige tjenester er også det, men folk rundt Putin kan også være det, alt etter som, sier han.

Krigshissere i Russland kan bruke rykter om misfornøyde soldater til igangsette mobiliseringen av enda flere soldater - paradoksalt nok.

- Det er også kamp om knappe økonomiske ressurser i Russland. Når det er snakk om misfornøyde soldater kan det også være en måte å be om mer penger til krigsinnsatsen, sier Godzimirski.

Nupi-forskeren understreker at all usikkerhet, rykter og spekulasjon er typisk for en krigssituasjon.

- Det er ikke uten grunn at det kalles «fog of war» på engelsk.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer