Presidentens skjørtejeger

Kenneth Starr begynte å etterforske Bill Clintons rolle i eiendomshandelen Whitewater for fire år og 40 millioner dollar siden. Nå er saken endt opp som en snuskete damehistorie, men USAs president må vitne foran en storjury i dag. Klarer Starr å dokumentere korrupsjon, sex og løgn fra Whitewater til Monica Lewinsky, er Clinton ferdig. Mislykkes Starr, risikerer han å dra med seg i fallet hele systemet som gir rett til uavhengig gransking av presidenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kenneth Starrs nidkjære arbeid og meget utvidede mandat har gjort ham til en av de mest forhatte advokater i Washington D.C. Samtidig omtales han som en skarpskodd jurist og en blodhund som aldri oppgir sitt bytte. De fleste mener likevel at han ikke er kvalifisert for jobben som spesialanklager. Han mangler de to hovedkvalifikasjonene en uavhengig anklager bør ha: Han er ikke uavhengig og han har aldri vært aktor i en sak før.

  • Kenneth Starr er en dypt religiøs mann som griper til sin bibel hver morgen før han ufortrødent går løs på sædflekker, munnsex og hvem som var hvor og sa hva i Det hvite hus for tre år siden. Han har hatt betydelig innflytelse i det republikanske partiet ved å jobbe nær presidentene Ronald Reagan og George Bush. Han kjenner toppolitikernes irrganger og rådgiveres bortforklaringer.
  • Dessuten ser han verden gjennom ultrakonservative briller, hvor Bill Clinton er en umoralsk kjeltring som kan bringe presidentembete og USA ut i det ytterste forfall. Juristen og statsviteren Starr ser ut til å ha satt seg et hellig mål: bevise at Bill Clinton er en løgner som må forlate presidentembetet. Både politisk og religiøst synes han å besitte fanatikerens brennende overbevisning om å forvalte sannheten.
  • Ironisk nok var Kenneth Starr med på å lage et utkast til regler som ville minske spesialanklagernes makt i 80-årene. Da var Starr ansatt hos president Ronald Reagans regjeringsadvokat, og Reagan-administrasjonen ville begrense spesialanklagernes muligheter til å forfølge såkalt usømmelig atferd i Det hvite hus. Forslaget falt, og Kenneth Starr slapp å møte seg selv i døra.
  • Det er også interessant at hele den uavhengige granskingsinstitusjonen er et resultat av Watergate-skandalen. Leksa amerikanerne lærte var at presidenten og toppolitikere måtte kunne etterforskes hvis det var mistanke om kriminelle handlinger. Derfor ble loven, Ethics in Government Act, vedtatt i 1978. Reglene sier at det bare er justisministeren som gir klarsignal for uavhengig gransking, spesialanklagerne utpekes av tre føderale jurister, som igjen er plukket ut av Høyesterett.
  • Mye taler for at den upopulære Kenneth Starr kunne vært stoppet for lenge siden av rettssystemet som regulerer jobben han gjør. Det hvite hus har også utsatt enhver handling som kunne sette en stopper for Starrs etterforskning. Mange tror Clinton-administrasjonen har bedrevet utmattelsestaktikk og håpet at ingen ting ville skje før presidentperioden var over.
  • Vi skal heller ikke glemme at Starr ble satt på saken for å etterforske eiendomshandelen Whitewater. Selv om Starr ikke klarer å knytte Clinton til noe kriminelt i Whitewater, er venner av presidentparet fengslet og kriminelle handler bevist. Ikke alt er fri fantasi i Starrs hode.
  • Mye tyder på at Starr likevel vil fokusere på Lewinsky-saken når han leverer sin rapport til Kongressen. At Clinton har løyet under ed. Det kan bli president Clintons redning, siden det amerikanske folket fremdeles er villig til å tilgi det de mener er private dumheter. Clinton vil bli helten og Starr skurken. Og lovforslag vil sikkert bli lagt fram for å sette en stopper for hele den uavhengige granskingsinstitusjonen.
  • Har Starr en joker i ermet, kan Bill Clinton være i den ytterste nød. Risikoen er fremdeles stor for begge parter. Spillet er ikke slutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer