Presidentens talsmann dyttet NRK-fotograf

Klikket på journalistene under møte med Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL/OSLO(Dagbladet.no): I dag møtte en håndfull norske reportere opp for å dekke møtet mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og Afghanistans president Hamid Karzai i Kabul. På vei inn til møtet i presidentpalasset, var det duket for en fotoseanse. Under denne seansen stilte TV2 og NRK spørsmål til Støre og Karzai.

Presidentens talsmann ble forbannet på journalistene og kastet dem ut. Mens Karzais talsmann kjeftet på de norske journalistene, filmet NRK-reporter Philip Lotes innleide kameramann episoden. Talsmannen ble da så sint at han gikk til fysisk angrep på kameramannen og dyttet han ut.

- Det var ikke særlig heldig at dette skjedde, sier Støre. Selv var han inne med presidenten da episoden fant sted, og så ikke hva som skjedde.

Pressefrihet

- Det er langt igjen før det er full pressefrihet i Afghanistan. Men spørsmålet som må stilles, er om det er bedre nå enn for fem år siden, og svaret på det er ja, sier Støre til norsk presse etter hendelsen.

Under dagens møte var det satsningen på styresett og utvikling i Afghanistan som ble diskutert, kan Dagbladets reporter i Kabul melde.

Utenriksministeren fikk en dårlig start på turen til Afghanistan da han i går måtte nødlande i Kandahar på grunn av trykkfeil i kabinen går. Støre kom seg dermed ikke til Kabul og måtte tilbringe natten i en NATO-leir før han i dag ble flydd inn til hovedstaden.

Ber Norge om hjelp

INNSKRENKET PRESSEFRIHET: - Det er langt igjen før det er full pressefrihet i Afghanistan, sier Jonas Gahr Støre etter hendelsen. Foto: SCANPIX
INNSKRENKET PRESSEFRIHET: - Det er langt igjen før det er full pressefrihet i Afghanistan, sier Jonas Gahr Støre etter hendelsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Karzai har bedt Norge om å bidra til å bedre kommunikasjonen mellom sentrale og lokale myndigheter i Afghanistan.

For Karzai, som sitter og styrer fra Kabul, har en relativ svak posisjon i resten av landet. Og dårlig kontakt med landets lokale ledere gjør ikke situasjonen stort bedre. Nå vil Karzai at Norge skal være med å drøfte eventuelle løsninger for å bedre kontakten.

Allerede i morgen holdes det et ekstra møte mellom Støre og representanter for den afghanske regjeringen i forhold til dette arbeidet.

- På et senere tidspunkt kan det også være snakk om at Norge skal bidra med penger, sier Støre.