FIKK PLASS I FNs SIKKERHETSRÅD: Ekvatorial Guinea er et av fem land som fredag ble valgt inn som nye medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Det blir møtt med skarpe reaksjoner. Bildet viser byen Malabo. Foto: Rebecca Blackwell / AP
FIKK PLASS I FNs SIKKERHETSRÅD: Ekvatorial Guinea er et av fem land som fredag ble valgt inn som nye medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Det blir møtt med skarpe reaksjoner. Bildet viser byen Malabo. Foto: Rebecca Blackwell / APVis mer

Ekvatorial-Guinea:

Presidentfamilien har sikret seg milliarder, mens befolkningen lider. Nå har miniputtnasjonen fått plass i FNs sikkerhetsråd

Menneskerettsforkjempere raser etter at miniputtstaten fikk plass i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vanstyre av offentlige midler, korrupsjon, og alvorlige overgrep som tortur, vilkårlig fengsling, forsvinninger, undertrykkelse av samfunnsgrupper og opposisjonspolitikere, samt urettferdige rettssaker:

Ikke akkurat en liste over ting man assosierer med en nasjon som har en sentral rolle i å bevare verdensfreden. Men ifølge en rapport fra 2016, kjennetegner alt dette Ekvatorial-Guinea - som fredag ble tildelt en plass rundt bordet i FNs sikkerhetsråd.

Det skjedde etter en avstemning i FNs hovedforsamling, som også valgte inn Polen, Peru, Elfenbenskysten og Kuwait til fem av de 15 plassene i rådet.

Organisasjonen Human Rights Watch, som i fjor forfattet den nevnte rapporten (Equatorial Guinea: Events of 2016), var raskt ute med å fordømme resultatet av avstemningen, ifølge nyhetsbyrået AP.

HRW sier blant annet at problemer som «korrupsjon, fattigdom og undertrykkelse» fortsetter å hjemsøke landet, som har vært styrt av president Todoro Obiang Nguema Mbasogo siden 1979. En mann som for øvrig er omtalt som en av Afrikas grusomste diktatorer.

- Landet har en lang historie med å trakassere menneskerettighetsforsvarere og forkjempere for borgerrettigheter, sier Louis Charbonneau, som er organisasjonens FN-sjef, ifølge AP.

- Skal jobbe for bærekraftig fred

DESPOT: Teodoro Obiang Nguema er omtalt som en av Afrikas grusomste diktatorer. Her er presidenten avbildet under et statsbesøk til Mozambique i april i år. Foto: Antonio Silva / EPA / NTB Scanpix
DESPOT: Teodoro Obiang Nguema er omtalt som en av Afrikas grusomste diktatorer. Her er presidenten avbildet under et statsbesøk til Mozambique i april i år. Foto: Antonio Silva / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Enorme oljeinntekter sikrer en overdådig livsstil for eliten rundt presidenten, samtidig som en stor del av landets drøyt 800 000 innbyggere lever i fattigdom. Det sentralafrikanske landet er et av de minste landene i Afrika, både når det kommer til utstrekning og innbyggertall.

I en uttalelse fra den nyvalgte medlemsstaten av sikkerhetsrådet heter det at Ekvatorial-Guinea «vil legge ned all vår innsats i å bruke alle mulige ressurser på å støtte FNs arbeid, mens vi jobber for bærekraftig fred og utvikling for alle FNs medlemsstater over hele verden».

Det er uklart om det er snakk om de samme ressursene som tidligere har kommet landets enehersker Teodoro Obiang og hans familie til gode.

For det foreligger god dokumentasjon på at milliardsummer, som i utgangspunktet skulle ha kommet landets befolkning til gode, har funnet sin vei til Obiang-familiens egne lommebøker.

Anerkjente Forbes Magazine kartla i 2006 at Obiang selv var et av de aller rikeste statsoverhodene i verden, med en formue som var anslått til rundt 3,6 milliarder kroner.

Brukte milliardsummer

»PAPPAS FAVORITT»: Teodorin Nguema Obiang Mangue, visepresident i Ekvatorial Guinea og sønn av landets president. Foto: Jerome Leroy / AFP / NTB Scanpix
»PAPPAS FAVORITT»: Teodorin Nguema Obiang Mangue, visepresident i Ekvatorial Guinea og sønn av landets president. Foto: Jerome Leroy / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Presidentsønn Teodorin Nguema Obiang Mangue, som også er visepresident i landet, har heller ikke lidd noen nød de siste tiårene. Han er blant annet kjent for å ha brukt milliardsummer på luksusvarer.

Dagbladet omtalte i 2010 en rapport fra Global Witness, der det kom fram at Obiang junior skal ha satt inn over 440 millioner kroner hos Bank of America, Wachovia, UBS, Union Bank of California og First American Trust mellom 2005 og 2007.

Han kjøpte seg både et privatfly, flere luksusbiler, en gigantisk eiendom i Malibu og flere båter, deriblant en 200 fots yacht spesialtilpasset haifiske.

Det betydde ikke at haien han eventuelt fisket opp var noe innbyggerne i det fattige, men oljerike, lilleputtlandet fikk smake noe av.

Risikerer fengsel

Presidentsønnens eksklusive smak førte også til at franske myndigheter i 2016 tok ut tiltale mot ham. Visepresidenten er mistenkt for å ha stjålet store summer fra hjemlandets statskasse til å finansiere luksusvarer i Frankrike.

Der risikerer han opptil ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig i å ha tatt penger fra Ekvatorial-Guineas statskasse for å kjøpe seg blant annet eiendommer, luksusbiler, en yacht og designerdresser i Frankrike. Han er tiltalt for korrupsjon, hvitvasking og underslag etter en mangeårig etterforskning.

Visepresidenten er for øvrig kjent for sin interesse for Michael Jackson-gjenstander.

- Kan drepe uten å bli stilt til ansvar

BESLAGLA LUKSUSBILER: Dette bildet fra november i fjor viser to av 11 luksusbiler, tilhørende visepresident Teodorin Obiang Nguema, som ble beslaglagt i Geneve i forbindelse med etterforskning mot ham. Foto: Laurent Gillieron / Keystone / AP / NTB Scanpix
BESLAGLA LUKSUSBILER: Dette bildet fra november i fjor viser to av 11 luksusbiler, tilhørende visepresident Teodorin Obiang Nguema, som ble beslaglagt i Geneve i forbindelse med etterforskning mot ham. Foto: Laurent Gillieron / Keystone / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det finnes kun noen få private medier i landet. Disse er eid av personer nær Obiang og naturlig nok strengt sensurerte. Statsradioen erklærte i 2003 at president Obiang «kan bestemme seg for å drepe andre uten å bli stilt til ansvar». Presidenten ville ifølge radioen heller ikke vil havne i helvete - da «han er Gud selv».

Lokale aktivister som ønsker å ta opp menneskerettighetsrelaterte saker står ofte ovefor trusler, trakassering og gjengjeldelse, ifølge HRW. Journalister har også tidligere blitt sparket fordi de ikke viste tilstrekkelig «engasjement» i sin hyllest av Obiangs terrorstyre.

Håp

FATTIGDOM: Det lille landet på Vest-Afrikas kyst er rikt på olje og gass, men inntektene er i stor grad brukt til å finansiere en luksuriøs tilværelse for landets styrende elite, mens store deler av befolkningen lever i fattigdom, ifølge menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB Scanpix
FATTIGDOM: Det lille landet på Vest-Afrikas kyst er rikt på olje og gass, men inntektene er i stor grad brukt til å finansiere en luksuriøs tilværelse for landets styrende elite, mens store deler av befolkningen lever i fattigdom, ifølge menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB Scanpix Vis mer

Nå skal altså landet, som nyter god kontakt med verdensledere i Vesten, snart ta plass rundt bordet i FNs sikkerhetsråd.

- Siden sikkerhetsrådet i stadig større grad fremmer menneskerettigheter, håper vi at Ekvatorial-Guinea ikke motarbeider det arbeidet, sier Charbonneau i HRW.

Han oppfordret samtidig FNs medlemsstater til å gjøre framtidige valg i sikkerhetsrådet mer konkurranseutsatte, slik at generalforsamlingen kan «velge om de stoler på at et land som Ekvatorial Guinea skal kunne opprettholde internasjonal fred og sikkerhet».

FNs sikkerhetsråd består av 15 medlemmer. Fem av disse er permanente: USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia. De øvrige ti velges for en periode på to år.

De fem nye medlemmene ble valgt i en avstemning i FNs hovedforsamling fredag, og de starter sin to år lange periode i Sikkerhetsrådet 1. januar 2018.

FNs hovedforsamling stemte også for at Nederland tar over for Italia i inneværende år etter at de to landene ble enige om å dele det to år lange medlemskapet seg imellom.

Sist gang Norge satt i Sikkerhetsrådet var i 2001–2002.