Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentfrue amok i avisredaksjon

Krevde journalister arrestert og egen pressekonferanse etter beskyldninger om maktmisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kenyas presidentfrue Lucy Kibaki gjorde knapt annet enn å understreke journalistenes poeng da hun i dag stormet inn i landets største avisredaksjon sammen med sikkerhetsvaktene sine.

På selve presse- og ytringsfrihetens dag valgte hun å overfalle en tv-journalist inne i redaksjonen, kreve flere journalister arrestert og kreve en egen fjernsynsendt pressekonferanse der hun raljerte mot pressen og et navngitt parlamentsmedlem. Felles for dem alle er at de har rettet et kritisk søkelys mot presidentfruens tendens til å misbruke sin makt.

-Tror hun er dronning

Flere av Kenyas aviser har den siste tiden kritisert presidentfruen, som de mener oppfører seg mer som en opphøyet dronning enn kona til en demokratisk valgt leder.

Blant annet forsøkte hun å stoppe avskjedsfesten til den avtroppende verdensbanksjefen i landet fordi han bor i presidentparets nabohus. Lucy Kibaki likte ikke festing og bråk i hennes nabolag. Nå ønsker hun i tillegg å få banksjefen arrestert på grunn av bråket.

Da hun i dag stormet redaksjonen til avisa The Daily Nation, beordret hun sikkerhetsvaktene sine, som er politimenn, å passe på at ingen fikk forlate rommet, samt å konfiskere alle reporternes mobiltelefoner.

- Vi har kommet for å finne ut hvor dere får disse nyhetene fra, sa hun bestemt. Med politisjefen ved sin side, tydelig pinlig berørt i følge TV-bildene, krevde hun flere journalister arrestert. En ordre politiet foreløpig ikke har fulgt opp.

Slo prisvinner

Presidentfruen gikk først fysisk løs på tv-journalist Clifford Derrick - mannen som i fjor vant CNNs pris for årets afrikanske journalist.

Hun forsøkte først å rive fra ham videokameraet han filmet med da hun stormet redaksjonen. Deretter ga hun ham en skikkelig ørefik.

- Etter at hun stormet redaksjonen, hastet jeg meg til å ta bilder. Hun var rasende og spurte «Hva gjør du? Tar du bilder? Stopp!». Så ga hun meg en ørefik, tok tak i kameraet, og vi begynte å knuffe fordi hun ville ta fra meg kameraet mens politiet stod og så på, sier Derrick til nyhetsbyrået AP.

- Kriminelt

Kibakis en time lange spontane TV-konferanse ble deretter tatt opp i redaksjonslokalene, der hun blant annet sa at mediene er uansvarlige, at alle kenyanske menn er sjåvinister, og at hun ikke ville tolerere det mer.

- Vi kan ikke godta løgner, det er ulovlig og kriminelt, sa presidentfruen med klar referanse til lovverket, som gir makthaverne mulighet til å straffe det de mener er uansvarlige kritikere.

Hun gikk også ut mot et kritisk parlamentsmedlem med følgende utsagn; «Jeg kjenner henne ikke, men når jeg møter henne, skal jeg gi henne en lærepenge».

På tynn is

I følge The Daily Nation var det til slutt politisjefen som fikk overtalt den rasende presidentfruen til å forlate avislokalene. Verken regjeringen eller politiledelsen i landet ønsker å kommentere opptrinnet i dag.

- Det gir meg frysninger nedover ryggen, sier avisas sjefredaktør Wangethi Mwangi til AP.

Han frykter nå for pressefriheten i landet.

- Vi går på veldig tynn is, selv om vi applauderer suksessen og fremgangen vi har hatt de siste årene. Vi har fortsatt et stykke igjen, sier han.

PÅ KRIGSSTIEN: Pressefrihetens dag hindret ikke Kenyas presidentfrue Lucy Kibaki i å angripe pressen. Her holder hun egen pressekonferanse etter å ha stormet Kenyas største avisredaksjon og beordret flere journalister arrestert fordi de skriver at hun misbruker sin makt.
SLÅTT: Den prisvinnende TV-journalisten Clifford Derrick fikk en ørefik av presidentfrua.
Hele Norges coronakart