Presidentgarden tatt som gisler

Hamas-soldater har tatt Fatahs militære ledere som gisler på Gaza-stripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no): Det sier Hamas\' talsmann Abu Obeideh til nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge Obeideh har Hamas arrestert 10 ledende Fatah-medlemmer.

Fatahs generalsekretær på Gaza, Majed Abu Shammala, skal være blant de arresterte. Det er også sjef for de nasjonale sikkerhetsstyrkene, Jamal Kayed og hans talsmann Tawfiq Abu Hussa.

I tillegg skal Hamas ha arrestert lederen av presidentgarden og seks andre. Mennene blir nå avhørt av Hamas, sier Obeideh til Hamas TV. 

Splittet

Gaza våknet i dag til sin første dag under Hamas. Etter fem dagers intense stridigheter beskrev dagens første meldinger et roligere Gaza. Folk våget seg ut av husene, og eksplosjonene stilnet. Butikkene åpnet, biler fylte gatene, og det var færre væpnede menn å se. Men de siste arrestasjonene vitner om at konflikten fortsetter i aller høyeste grad.

De palestinske områdene er i dag delt i to. Gaza kontrolleres av Hamas, som knyttes til Syria og Iran. Vestbredden domineres av de mer vestlig orienterte Fatah.

President Mahmoud Abbas kunngjorde i går at han oppløste regjeringen og innførte unntakstilstand. Statsminister Ismail Haniyeh mener derimot at presidentens beslutning er forhastet, og sa i natt at regjeringen kommer til å fortsette sitt arbeid.

Lider

Arrestert: Sjefen for den nasjonale sikkerhetsstyrken, Jamal Kayed (t.h) er blant Fatah-medlemmene Hamas hevder å ha arrestert. Arkivfoto: EPA/Adam Pletts/SCANPIX
Arrestert: Sjefen for den nasjonale sikkerhetsstyrken, Jamal Kayed (t.h) er blant Fatah-medlemmene Hamas hevder å ha arrestert. Arkivfoto: EPA/Adam Pletts/SCANPIX Vis mer

Fatah har trukket sine representanter ut av regjeringen, og presidentens legitimitet på Gaza er lik null. De stridende partene er fastlåste i en konflikt som ikke har noen innlysende løsning. Og befolkningen lider.

70 prosent av befolkningen er flyktninger, og de aller fleste er avhengige av FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNWRA, for mat og helsetjenester. De har stengt flere av sine stasjoner på Gaza.

- Vi er ekstremt bekymret for den uheldige situasjonen til en million flyktninger som er avhengige av UNRWAs matprogram og helsetjenester, men vi kan ikke gjøre jobben i kryssilden, sa John Ging, leder av UNRWA, da de trakk seg ut onsdag.

Presidentgarden tatt som gisler

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer