Presidentkandidat: - Angrepet på abortklinikken er terrorisme

57-åringen skal ha sagt «ingen flere baby-deler» da han ble pågrepet.

SIKTET: Robert L. Dear (57) er pågrepet og siktet. Foto: El Paso County Sheriff's Office via AP / NTB scanpix
SIKTET: Robert L. Dear (57) er pågrepet og siktet. Foto: El Paso County Sheriff's Office via AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mike Huckabee, som forsøker å bli nominert som republikansk presidentkandidat, kaller angrepet på abortklinikken til Planned Parenthood i Colorado Springs i Colorado, hvor tre personer ble drept, terrorisme.

- Det han gjorde er terrorisme. Og det er ødeleggende for oss som er abortmotstandere. Det er ingen av oss som vil støtte det han har gjort, sier Huckabee i et intervju med CNN.

«Ingen flere baby-deler» 57 år gamle Robert L. Dear (57) er identifisert som skytteren som stod bak angrepet, hvor blant andre politibetjenten Garrett Swasey (44) ble drept under angrepet.

Han skal ha brukt et automatrifle-liknende gevær under skytingen, og hendelsen har fått USAs president Barack Obama til å ta nok et oppgjør med den enkle tilgangen på våpen i landet. 

Ifølge blant annet NBC skal mannen ha sagt «ingen flere baby-deler» da han ble pågrepet. Ytringen er trolig knyttet til kritikken rundt helseklinikkens tilbud om abort og at Planned Parenthood, som driver klinikken, har levert fostervevsprøver til forskere, skriver NTB.

Kan bli siktet for hatkriminalitet USAs justisminister Loretta E. Lynch har sagt at angrepet er en forbrytelser «ikke bare mot Colorado Springs, men mot kvinner som får helsehjelp av Planned Parenthood, representanter for nødetatene som skal beskytte oss og andre uskyldige», skriver New York Times.

Avisa skriver videre at justisdepartementet undersøker om Dear også skal siktes for hatkriminalitet.

BODDE HER: Robert L. Dear bodde i en campingvogn i nærheten av byen Hartsel i Colorado. Foto: AP / Sadie Gurman / NTB scanpix
BODDE HER: Robert L. Dear bodde i en campingvogn i nærheten av byen Hartsel i Colorado. Foto: AP / Sadie Gurman / NTB scanpix Vis mer

57-åringen har den siste tida bodd i en campingvogn i nærheten av byen Hartsel i Colorado.

Tidligere naboer av ham sier til nyhetsbyrået AP at han pleide å gjemme mat i skogen, at han i perioder bodde i en hytte uten innlagt vann og strøm i Nord-Carolina og at han levde av å selge trykk av sin egen onkels malerier. James Russel, som har bor i nærheten av hytta, sier til AP at Dear holdt seg for seg selv, og at han unngikk øyekontakt da de møttes.

- Ville være alene Enkelte kilder indikerer at mannen kan ha psykiske problemer.

- Han foretrakk å være alene, sier Wan Woods, som bor i Hartsel, til New York Times.

Han er ikke tidligere straffedømt, men har vært anmeldt for blotting og kikking.

Klinikken har vært gjenstand for en rekke demonstrasjoner etter at skjulte videoopptak nylig viste sjefer for Planned Parenthood mens de diskuterte bruk av organer fra fostere til forskning, skriver New York Times. Planned Parenthood har uttalt at videoene, som er publisert av fra konservative kilder, er så kraftig redigert at de ikke gir et riktig bilde av samtale.

RAMMET: Robert L. Dear slo til mot Planned Parenthood-klinikken i Colorado Springs.  Foto: REUTERS / Isaiah J. Downing / NTB scanpix
RAMMET: Robert L. Dear slo til mot Planned Parenthood-klinikken i Colorado Springs. Foto: REUTERS / Isaiah J. Downing / NTB scanpix Vis mer

Planned Parenthood er en nasjonal organisasjon som tilbyr helsetjenester og sexundervisning til kvinner og menn i USA. De har om lag 700 helseklinikker og yter tjenester til 2,7 millioner mennesker i USA årlig. En av tjenestene Planned Parenthood tilbyr, er aborter. Det har ført til at organisasjonen opp gjennom åra er blitt utsatt for mange angrep fra abortmotstandere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram