Presidentkandidat Bush setter dødsrekord

NEW YORK (Dagbladet): I dag får Jeffery Dillingham (27) giftsprøyta i Huntsville-fengselet i Texas, mens guvernør George W. Bush driver presidentkampanje i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dillingham er den 34. som henrettes i år, og før året er over vil Bush sette ny rekord med 43 henrettede i Texas. Dagen etter valget trappes henrettelsene opp, etter to stille måneder i dødskammeret i Huntsville-fengselet.

Texas-guvernøren er ikke blitt særlig konfrontert med sin nifse henrettelsesstatistikk i Texas i løpet av valgkampanjen. Al Gore er selv for dødsstraff og vil ikke miste velgere ved å kritisere Bush på dette området. Bare tv-verten David Letterman har gått tett på Bush i denne saken, uten å få annet til svar enn at Bush er overbevist om at alle som henrettes i Texas, er skyldige og har fått en rettferdig rettergang.

Rapport lagt vekk

En stor rapport fra forsvarsadvokater i Texas ble for få uker lagt på bordet. Rapporten viste at flere dødsdømte i Texas ikke har fått den juridiske hjelpen de har krav på, men ingen rapport er blitt så raskt lagt i en skuff uten videre diskusjon.

Rick McGinn ble henrettet 27. september fordi DNA-testing ikke kunne bevise hans uskyld. McGinn er den eneste som er henrettet i tidsrommet september- oktober i år. Mye tyder på at Bush har villet ha ro rundt diskusjonen om dødsstraff under innspurten til Det hvite hus.

I august ble seks personer henrettet i Texas, så ble henrettelsene trappet ned. Allerede dagen etter valget er det Gary Etheridges tur til å få den dødelige injeksjonen. Dagen etter er giftsprøyta i bruk igjen. Seks personer henrettes i november, mens tre henrettes i desember. George W. Bush rekker også en henrettelse før den nye presidenten innsettes i januar neste år.

Nesten halvparten

Til sammen har Bush 147 henrettelser på samvittigheten siden han ble guvernør i Texas i 1995. Det er nesten halvparten av alle henrettelsene i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1977.

Da Bush i en av presidentdebattene ble konfrontert med mangelen på støtte til en lov mot såkalt hatkriminalitet, med drapet på en svart mann i Jasper som eksempel, smilte Bush seierrik og sa at morderne skulle henrettes. Smilet han hadde om munnen er det mange tv-seere som ikke har glemt.

At det amerikanske folket beveger seg mot å ville ha moratorium inntil rettssystemet er blitt grundig undersøkt i flere av USAs delstater, synes å gå Bush hus forbi.

I Illinois har den republikanske guvernøren George Ryan stoppet alle henrettelser etter at 13 dødsdømte er blitt frifunnet. Et økende antall jurister i over hele USA gir mer og mer uttrykk for at de bør gjøre det samme som Illinois.

DØDSKOSELIG: Bare smil og glede da guvernør George W. Bush i går møtte elevene på en skole i Albuquerque i New Mexico. Og i dag henrettes den 34. dødsdømte i Texas, hvor guvernør Bush har satt en solid rekord.