Presidentkandidat forvist til parkeringsplassen

- Disney mektigere enn demokratiet?, sier bitter Kucinich til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet.no): Mens demokratene Hillary Clinton, Barack Obama, John Edwards og Bill Richardson forberedte seg til direktesendt tv-debatt på St. Anselm College i Manchester i New Hampshire natt til søndag norsk tid, kom et aldri så lite demonstrasjonstog med presidentkandidaten Dennis Kucinich i spissen gående på campusområdet noen hundre meter unna.

De ropte slagord og viftet engergisk med plakater til støtte for demokraten.

- Slipp ham inn!

Kucinich var ikke invitert inn i varmen av ABC News, som arrangerte debatten sammen med Facebook og den lokale stasjonen WMUR.

- Vi lar oss ikke undertrykke av å ikke få være med på dene debatten. Hvis dere ser på navnet mitt, så er det to bokstaver der, I og N. Uansett hva de sier, er vi inne ("in"). Vi fortsetter kampen!, sa presidentkandidaten til sine støttespillere utenfor.

De prøvde å overtale Kucinich til å bli med på å storme tv-sendingen uanmeldt.

- Slipp Kucinich inn! Slipp Kucinich inn!, ropte de, riktignok så langt unna at Secret Service og de myndige sheriffbetjentene som voktet inngangene neppe fikk det med seg.

- Disney for mektig

Kongressrepresentanten fra Ohio er formelt sett kandidat på lik linje med Clinton eller Rudy Guiliani, men ABC News ville i den potensielt viktige New Hampshire-debatten innskrenke panelet til toppkandidatene i hvert parti for å få til lengre samtaler mellom dem, og dumpet Kucinich, Mike Gravel og Duncan Hunter.

UTE: Presidentkandidat Dennis Kucinich (61) og kona Elizabeth (30) står sammen i kampen mot markedskreftene og Irak-krigen. Her demonstrerer de utenfor gårsdagens store tv-debatt der Kucinich ikke fikk delta. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
UTE: Presidentkandidat Dennis Kucinich (61) og kona Elizabeth (30) står sammen i kampen mot markedskreftene og Irak-krigen. Her demonstrerer de utenfor gårsdagens store tv-debatt der Kucinich ikke fikk delta. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Joe Biden og Chris Dodd, som begge har hatt til sammenligning mange tilhengere, trakk seg fra hele presidentracet etter elendige resultater i Iowa, og tok da noe av presset bort fra ABC-ledelsen etter den kontroversielle avgjørelsen.

Reglene, som Kucinich ikke skal ha protestert mot for noen uker siden, er at kandidatene som skulle delta i ABC-debattenen enten måtte komme på første til fjerde plass i Iowa eller ligge over fem prosent enten i New Hampshire eller på nasjonale meningsmålinger.

- Hva er årsaken til at du ikke får delta i tv-debatten?

- ABC, som er eid av The Walt Disney Company, har tatt en beslutning. Disney-toppsjefene har bidratt med penger til mange av presidentkandidatene. Det er god grunn til å stille spørsmålet om store selskaper er mektigere enn demokratiet, sier Kucinich til Dagbladet.no, ute i kulden.

Politikeren klagde inn ABC News til kringkastingskommisjonen FCC på fredag, uten at det kunne endre tv-sendingens gang . Kucinich mener ABCs sending ikke kan kalles en reell presidentkandidatdebatt siden alle troverdige kandidatemner ikke var invitert.

- På tirsdag gir vi etablissementet et heftig sjokk når oppslutningen vår blir stor, ropte 61-åringen til de trofaste aktivistene sine, før han dro tilbake til sitt sammen med den 31 år yngre kona Elizabeth.

Idealisten Kucinich har markert seg som krigsmotstander, og har med sine andre kampsaker, som sterkere våpenkontroll, ratifisering av Kyoto-protokollen og opprettelsen av et eget Departement for fred - labre odds for å bli USAs neste president.

Paul var med

Den største republikanske outsideren, Ron Paul, lå i utgangspunktet også tynt an før ABC News-debatten som fant sted i natt norsk tid.

Men den fargerike libertarianeren gjorde det overraskende bra i nominasjonsvalget i Iowa 3. januar, og fikk 10 prosent av stemmene - på nivå med den mer tradisjonelle partifellen Fred Thompson (13 prosent). Dermed kunne ikke tv-kanalen utelate Paul fra det gode selskap, og 72-åringen fikk under debatten adskillig sendetid til sine intense tirader mot alt som minner om statlig styring av amerikaneres liv.

Også han hadde en stor gruppe tilhengere på utsiden.

- Vi er ikke bare internett!, vi er ikke bare internett!, ropte aktivistene, med henvisning til at Paul har fått mye oppmerksomhet for sin evne til å samle støtte blant unge på nettet, men kanskje ikke så mye for politikken sin eller sin øvrige valgkamp.

Heller ikke Paul har noen reell sjanse til å innhente sine mer populære utfordrere i partiet, der McCain, Romney, Guiliani og Huckabee nå kjemper om nominasjonen.

<B>SIRKUS NEW HAMPSHIRE:</B> Interessegrupper mot abort, for Israel og konspirasjonsteoretikere som mener amerikanske myndigheter sto bak 11. september var noe av det som kom rekende sammen med presidentkandidatenes støttespillere i går.
<B>INNE</B>: Presidentkandidat Ron Paul har også mange iherdige tilhengere, og klarte å få et godt nok resultat i Iowa til at han er inne i varmen hos tv-selskapet ABC.