Presidentkandidat setter sin lit til Chuck Norris

«Han støtter ikke kandidater - han forteller USA hvem som skal velges».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gutteromshelten, kampsporteksperten og actionskuespilleren Chuck Norris (67) har en kultstatus i amerikansk - og norsk - populærkultur som på merkverdig vis bare har vokst de siste par åra.

Nå har den spesielle hypen uomtvistelig nådd sitt høydepunkt. Mike Huckabee, en av de republikanske toppolitikerne som kan bli partiets presidentkandidat neste år, vil nemlig ta i bruk den rødskjeggede kjendisen for det han er verdt - hva nå det måtte være.

Norris, som for enkelte kanskje er best kjent som promotør av treningsapparater på TV-Shop, har tidligere gått offentlig ut og støttet Huckabee som kandidat, men skuespilleren har nå også blitt det sentrale elementet i republikanerens første store tv-kampanje:

I valgkampreklamen starter Huckabee med å kommentere ett av republikanernes sentrale politiske temaer, grensekontroll og terrorisme.

«Min plan for å sikre grensa? To ord: Chuck. Norris.»

Den ett minutt lange videosnutten fortsetter med at politikeren gjengir noen av de etterhvert velkjente «faktaene» om actionskuespilleren som har vært en hit på nettet, for eksempel: «Når Chuck Norris tar pushups, løfter han ikke seg selv opp, han dytter Jorda nedover» eller «Det er ingen hake under skjegget til Chuck Norris, bare enda en knyttneve».

Politikeren tilføyer også et nytt politisk «fakta», som gjør seg best på engelsk: «Chuck Norris doesn\'t endorse, he tells America how\'s it gonna be». Norris, som tidligere har støttet George W. Bush, går på sin side god for Huckabee blant annet fordi han beskytter amerikaneres rett til å eie skytevåpen.

Er i siget

MOROKLUMP: Den dypt religiøse og politisk konservative Mike Huckabee har en reell sjanse til å bli republikanernes kandidat. Her profilerer han seg som habil bassgitarist på en kristen skole i Ohio i går. Foto: DAVID KOHL / AP
MOROKLUMP: Den dypt religiøse og politisk konservative Mike Huckabee har en reell sjanse til å bli republikanernes kandidat. Her profilerer han seg som habil bassgitarist på en kristen skole i Ohio i går. Foto: DAVID KOHL / AP Vis mer

Huckabee er tidligere guvernør i delstaten Arkansas og ordinert prest i en babtistmenighet. Han er langt fra noen useriøs kandidat, og har de siste ukene gått fram på meningsmålinger blant annet i den svært viktige delstaten Iowa. På landsbasis har han opp mot 15 prosent av velgerne bak seg.

Framgangen til den religiøse humørsprederen har ført til at de andre republikanske kandidatene nå går til langt hardere angrep på ham enn tidligere, ifølge CNN.

Så spørs det hvordan hans siste stunt vil bli oppfattet i den konservative velgermassen.

«Akkurat idet Mike Huckabee var i ferd med å bli tatt seriøst, dro han fram Chuck Norris igjen», skrev bloggeren og kommentatoren Julie Bosman i New York Times i går.

Mange i pressen har imidlertid omfavnet Huckabee som en av få kandidater som tør å bruke humor - og faktisk er morsom - i et kobbel av stort sett blodseriøse motkandidater.

Selv har han uttalt at «Jeg liker å være morsom - men det er ingenting morsomt med tanken på Hillary Clinton som president»:

Presidentkandidat setter sin lit til Chuck Norris