Presidentkandidat vekket velgere klokka 3 om natta

IOWA (Dagbladet.no): John Edwards overgår alle i sluttspurten. Tar knekken på pressekorpset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IOWA (Dagbladet.no): Det er unntakstilstand i Iowa. Mens hver eneste tv- og radiosending avbrytes jevnlig av politiske reklamer for presidentkandidatene som har penger til det, går horder av frivillige idealister dør-til-dør for å tale saken til sin favoritt, helt til siste slutt.

Les alt om valget i USA.

I noen oppkjørsler står små, mellomstore og gigantiske skilt som proklamerer hvilken kandidat husstanden omfavner.


Nominasjonsvalgene for republikanerne og demokratene torsdag kveld er en formelt sett ganske uviktig hendelse på nasjonalt plan, men som har enorme konsekvenser for valgkampen videre. Ingen vil sitte igjen med svarteper etter den første ordentlige prøven på hvem som har mulighet til å bli USAs neste president.

Valgdeltagelse i bestemte befolkningsgrupper er kritisk for kandidatene, som setter enorme ressurser inn på å vinne. Værmeldingene i Iowa følges nervøst av de politiske hærføerne, slik at lokale valgkampsjefer vet hvem de personlig må slepe ut av huset i kulden eller hvor det trengs snømåking så folk ikke blir værende hjemme.

Hillary Clintons stab har for sikkerhets skyld delt ut tusenvis av snøskuffer til sine potensielle velgere.36 timers maraton
Selv gjør presidentkandidatene det de kan for å rekke flest mulig håndtrykk og småprat med velgere selv i de aller siste timene fram mot valgene.

Senator John Edwards er fagforeningenes mann og snakker varmt om arbeidernes rettigheter, men kan være glad for at det ikke finnes noen arbeidsmiljølov for amerikanske presidentkandidater.

Med umenneskelig utholdenhet har den 54 år gamle demokraten fra North Carolina det siste halvannet døgnet klart å stille selv de andre energibombene i denne valgkampen i skyggen, og spøkte i dag med at journalistene ikke klarte å holde følge.

I 05-tida onsdag norsk tid avslutter han sitt ”Maraton for middelklassen” i Iowa, et 36 timers heseblesende valgkampstunt som har gått på kryss og tvers av hele delstaten.

Uten pauser av betydning og med et enormt korps av slitne pressefolk på slep, dukket han opp 16 ulike steder for å hamre inn hvorfor han er et bedre presidentemne enn Hillary Clinton og Barack Obama.

Holdeplassene under Edwards’ maraton inkluderte et møte med flere titalls supportere i en privatbolig klokka 02.30 om natta og en pannekakefrokost sammen med frivillige valgkamparbeidere tre timer senere.

- Vi har nå mindre enn 48 timer igjen, og det at dere er her midt på natta for å vise deres støtte er til stor inspirasjon for oss, sa Edwards.


20-timersdager


Han hadde det mest hektiske døgnet, men ikke med stor margin. Valgkampen er den desidert mest omfattende noensinne, og søvn er et fremmedord for de ulike leirenes enorme korps av arbeidsmaur.

- Det blir jobbing soloppgang til solnedgang, minst. Eller, det er vel faktisk 20-timersdager, sier Bill Lusher til Dagbladet.no når han får tenkt seg om.

Sammen med kona er han med på å styre de Obama-frelstes innsats i ett av valgdistriktene nord for delstatshovedstaden Des Moines.

- Vi må dekke hvert eneste nabolag og gå dør til dør, konstaterer demokraten.


- De begynner å bli litt leie


Praktisk talt alle myndige personer i hver avkrok av Iowa har de siste ukene og månedene blitt teppebombet med valgkampmateriell i posten og fått både oppringninger og personlige besøk av representanter for kandidatene.

Dagbladet.no var i kveld med da Barb Miller, frivillig for Edwards, begynte på en av de hundretusenvis av dør-til-dør aksjonene som fortsetter også i morgen.

- Vi drar til hvert eneste hus, gjerne tre ganger. Innbyggerne begynner å bli litt leie av dette, medgir hun.

Med en detaljert liste over hvilke husstander som har velgere som stemte ved forrige nominasjon og om de har bestemt seg denne gangen, prøver hun å overbevise de mange som ennå ikke er i folden.

- Vi prøver også å finne ut hvem som trenger transport til valglokalet, eller om de ikke vet hvor det er, forteller Miller, før hun på ei dør som ikke åpnes etterlater seg en meningsmåling som hevder at Edwards er den mest valgbare av demokratene.

- Jeg vet dette virker ekstremt, men alle kampanjene gjør det samme, unnskylder Miller, som har vært tilhenger av Edwards siden valgkampen i 2004.


Thriller
På meningsmålingene er det statistisk sett dødt løp mellom Edwards, Clinton og Obama i Iowa, og situasjonen er minst like uoversiktlig hos republikanerne, der både Mitt Romney, Rudy Guiliani, Mike Huckabee og John McCain alle har mulighet til å dra i land nominasjonen til slutt.

- Dette er utvilsomt den mest uforutsigbare berg- og dalbaneturen vi har sett i en republikansk nominasjonsprosess siden man begynte med primærvalg i 1960-åra, uttalte den republikanske rådgiveren Ralph Reed nylig til Time Magazine.

Med stor usikkerhet knyttet til valgoppslutning og for demokratenes del også en svært kompliserte nominasjonsprosess, var det i går helt umulig å peke ut noen vinner på forhånd. Torsdag kveld er alles øyne rettet mot Iowa.

HAR DU EN KAKE? Edwards er innom alle hjørner av delstaten i sin ferd mot tap eller seier i morgendagens nominasjonsvalg i Iowa. Foto: WIN MCNAMEE / AFP
HAR DU EN KAKE? Edwards er innom alle hjørner av delstaten i sin ferd mot tap eller seier i morgendagens nominasjonsvalg i Iowa. Foto: WIN MCNAMEE / AFP Vis mer
Presidentkandidat vekket velgere klokka 3 om natta
- DE BEGYNNER Å BLI LEI: - Vi drar til hvert eneste hus, gjerne tre ganger. Innbyggerne begynner å bli litt leie av dette, medgir Barb Miller som jobber for Edwards.
STÅR PÅ: - Eller, det er vel faktisk 20-timersdager, sier Bill Lusher som jobber for at Obama skal bli president.