Presidentvalget i USA:

Presidentkandidaten ble spurt hva han vil gjøre med Aleppo: - Hva er Aleppo, svarte han

- Du tuller, spurte journalisten.

«TULLER DU?»: Gary Johnson er presidentkandidat i USA for det libertarianske partiet. Dette intervjuet viser en pinlig kunnskapsmangel hos kandidaten. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det libertarianske partiet er, etter eget utsagn, det tredje største politiske partiet i USA og har i presidentvalg siden 1970-tallet fått flere millioner stemmer til sammen.

Likefullt er presidentvalget i USA en kamp mellom to partier: Det republikanske partiet og Det demokratiske partiet.

Men partiet, hvis presidentkandidat heter Gary Johnson, klarer fra tid til annen å markere seg. Det gjorde han definitivt i dag da Johnson gikk på en utenriksflause.

- Hva er Aleppo?

På MSNBC-programmet «Morning Joe» repliserte nemlig presidentkandidaten følgende, etter et spørsmål han fikk:

- Hva er Aleppo?

Ordvekslingen mellom Johnson og journalisten som endte i utenriksflausen, begynte med et spørsmål om hva presidentkandidaten ville ha gjort med Aleppo, hvis han ble valgt som president.

«HVA ER ALEPPO?»: «Kan jeg navngi hver by i Syria? Nei. Burde jeg ha identifisert Aleppo? Ja. Forstår jeg betydningen? Ja», skrev Johnson i sin beklagelse da han på spørsmål om hva han vil gjøre med situasjonen i Aleppo, svarte: - Hva er Aleppo? Foto: AP Photo / NTB Scanpix
«HVA ER ALEPPO?»: «Kan jeg navngi hver by i Syria? Nei. Burde jeg ha identifisert Aleppo? Ja. Forstår jeg betydningen? Ja», skrev Johnson i sin beklagelse da han på spørsmål om hva han vil gjøre med situasjonen i Aleppo, svarte: - Hva er Aleppo? Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Først virker det som Johnson ikke helt oppfatter spørsmålet og svarer ganske enkelt:

- Med hva?

Journalisten gjentar så ordet «Aleppo», denne gangen litt tydeligere og saktere.

Da spør Johnson:

- Og hva er Aleppo?

Journalisten klarer ikke helt å tro hva han hører, og spør Johnson rett ut om han tuller.

- Nei, svarer Johnson kort.

- Aleppo er i Syria. Det er episenteret for flyktningkrisa, rekker journalisten å si før Johnson avbryter ham.

- Okei, skjønner. skjønner. Med hensyn til Syria, mener jeg det er et rot, sier Johnson, før han ifølge USA Today foreslår at USA og Russland styrker samarbeidet i Syria.

Klippet av ordvekslingen blir nå diskutert i stort sett alle amerikanske medier.

«Menneskelig feil»

Johnsen har selv kommentert flausen, og kalt det en «menneskelig feil» i en uttalelse.

«Jeg tenkte umiddelbart at det var et akronym, ikke konflikten i Syria. Jeg fikk jernteppe. Det skjer, og det vil skje igjen i løpet av denne valgkampen», heter det blant annet i uttalelsen.

«Kan jeg navngi hver by i Syria? Nei. Burde jeg ha identifisert Aleppo? Ja. Forstår jeg betydningen? Ja», legger han til.

Selv om det er nær sagt umulig at Johnson kommer til å vinne presidentvalget i år, har han i noen meningsmålinger fått opptil 10 prosent oppslutning, ifølge The New York Times.

Storavisa har også gått gjennom den politiske plattformen hans, og skriver at Johnsen har i mange tilfeller gjort seg selv til et alternativ til Trump.

Johnson er for å redusere byråkratiet og gjøre staten mindre. Han vil fjerne inntektsskatten, er for abort og vil legalisere marihuana.

Johnsen er tidligere guvernør av New Mexico.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer