Presidentvalget i USA:

Presidentkandidaten klarte ikke nevne én eneste verdensleder: - Jeg tror jeg har et Aleppo-øyeblikk

Gary Johnson gikk på utenriksblemme - igjen.

UPS: Gary Johnson gjorde det igjen i natt, da han ikke klarte å nevne én verdensleder han beundrer. Foto: AP Photo/Scott Morgan/ NTB scanpix
UPS: Gary Johnson gjorde det igjen i natt, da han ikke klarte å nevne én verdensleder han beundrer. Foto: AP Photo/Scott Morgan/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gary Johnson er presidentkandidat for partiet Libertarianerne i USA. Verken han eller partiet er blant de mest omtalte, og han fikk heller ikke delta i presidentdebatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton - noe som krever 15 prosents oppslutning.

På gjennomsnitt av målingene ligger han på drøye sju prosents oppslutning, og det har blitt noen glipper for den tidligere New Mexico-guvernøren.

Johnson har nemlig fått mest oppmerksomhet for en TV-opptreden han hadde tidligere i september.

På MSNBC-programmet «Morning Joe» repliserte nemlig presidentkandidaten følgende, etter et spørsmål han fikk:

- Hva er Aleppo? sa Johnson.

Programlederen fulgte bare opp med «Tuller du?» og påpekte at den syriske byen er episenteret for flyktnigskrisa og en by som nå er under massiv bombardering.

Nå har han kommet med nok en utenriksblemme.

«TULLER DU?»: Gary Johnson er presidentkandidat i USA for det libertarianske partiet. Dette intervjuet viser en pinlig kunnskapsmangel hos kandidaten. Video: CNN Vis mer

- Jeg tror jeg har et Aleppo-øyeblikk

Natt til torsdag deltok Johnson og hans visepresidentkandidat Bill Weld på et velgermøte i regi av MSNBC-programmet «Hardball» med programleder Chris Matthews.

Der fikk Johnson et spørsmål hvor han gjorde det meget vanskelig for seg selv.

- Hvem er din favorittverdensleder? Uansett kontinent. Nevn én du respekterer eller ser opp til, sa programlederen.

Det ble noen sekunders stillhet:

- Hvor som helst. Hvilket som helst kontinent. Canada, Mexico, Europa - over der - Asia, Sør-Amerika, Afrika. Nevn en utenlandsk leder du respekterer, fulgte Matthews opp.

- Jeg tror jeg har et Aleppo-øyeblikk ... men den forrige presidenten i Mexico, sa Johnson.

Mexicos tidligere president

- Men jeg gir deg hele verden.

- Jeg vet, jeg vet, jeg vet.

- Hvem som helst i verden du liker. Hvem som helst, velg hvilken som helst.

- Den tidligere presidenten i Mexico.

- Hvem av dem?

Johnson kom ikke på noen, og innrømmet at hjernen hans frøs, før hans visepresidenkandidat Bill Weld kom til unnsetning. Han begynte å ramse opp, og Johnson konkluderte med at det var Mexicos tidligere president Vicente Fox han ville fram til.

Visepresidentkandidat Bill Weld, på sin side, ga et klart og kontant svar: Merkel, og siktet til Tysklands sittende forbundskansler.

Gary Johnson, på sin side, må nok fortsatt spille tredjefiolin med Trump og Clinton som motstandere. Han har på mange måter stilt seg som et alternativ til Trump. Plattformen består blant annet i å redusere byråkratiet, gjøre staten mindre og fjerne inntektsskatten. Johnson er også for abort og vil legalisere marihuana.

IKKE SOM FORVENTET: Al Jazeera- journalist, James Bays, spør Syrias FN-ambassadør, Bashar Jaafari, om hvorvidt Syria har bombet sykehus i Aleppo. Han ble sjokkert over svaret. Video: Whitney Hurst/Al Jazeera via Storyful Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer