Presidentkandidaten som hater Russland

Så ulikt ser McCain og Obama på Georgia-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens demokratenes kandidat, Barack Obama, har tatt noen dagers ferie og dyppet tærne i vannkanten på Kailua Beach på Hawaii, har republikanernes John McCain benyttet seg av at han har hatt valgkampscenen for seg selv.

Med krigen i Georgia som bakteppe, har den republikanske president-kandidaten fått vist fram hva slags commander-in-chief han vil bli.

- Vi har sett denne filmen før i Praha og Budapest. Jeg sier ikke at vi starter en ny kald krig, men dette er et aggresjonsnivå vi ikke trodde vi ville se i dette århundret, sa den 71 år gamle krigsveteranen fra Vietnam til tv-kanalen Fox News.

Mistenksom overfor russiske ambisjoner

McCain er uforbeholden i sin støtte til Georgia.

Han omtaler Geogia som «en modig liten nasjon», og sammenlikningen av «russiske drap i det lille demokratiet med sovjetisk aggresjon under den kalde krigen», sier det meste om hvor presidentkandidaten står i forhold til Russland.

Etter krigsutbruddet har han også tatt til orde for at Russland kastes ut av G8-forumet.

Lite er blitt sagt fra McCain-leiren om at det var georgiske styrker som forrige torsdag gikk inn i utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

«VI ER ALLE GEORGIERE:» John McCain under en tale i York, Pennsylvania i går. Der erklærte republikanernes presidentkandidat sin uforbeholdne støtte til Georgia. Foto: AFP PHOTO/Paul J. RICHARDS/SCANPIX
«VI ER ALLE GEORGIERE:» John McCain under en tale i York, Pennsylvania i går. Der erklærte republikanernes presidentkandidat sin uforbeholdne støtte til Georgia. Foto: AFP PHOTO/Paul J. RICHARDS/SCANPIX Vis mer

I stedet erklærte McCain sin støtte til den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili på telefon, ved å si: «Vi alle er georgiere». 

- Etter min mening er det helt tydelig at Russland har ambisjoner om å gjenreise det russiske riket. Ikke Sovjetunionen, men det russiske riket, sa McCain til reporterne som fulgte ham på valgkampbussen til Pennsylvania denne uken, ifølge Politico.

McCain har også vært svært direkte i sin kritikk av tidligere president, nå statsminister, Vladimir Putin.

Der mange nå anklager president Bush for å ha vært for naiv i forhold til Putin, har McCain i lang tid - lenge før han ble republikanernes presidentkandidat - vært mistenksom overfor Putins egentlige ambisjoner og retningen McCain mener han har ført Russland.

Mer enn en gang har McCain uttalt - med bare et snev av humor - at han har sett Putin i øynene og sett en K, en G og en B.

Hjelper lite - Dette er en fyr som vokste opp under den kalde krigen, var yrkesmilitær og har en stolt fortid, men han har ikke endret sitt syn på Russland.

- USA burde heller forklare mer presist hva de ikke liker med den russiske framferden, i stedet for å si at han «så inn i Putins øyne og så KGB». Det er en type holdning som ikke hjelper noe, sier Jonathan Elkind, demokrat som satt i Bill Clintons nasjonale sikkerhetsråd, til avisa The Washington Post.

Men selv om enkelte mener at McCains kald krig-retorikk har gått ut på dato, er det et faktum at både Bush og Obama skjerpet tonen i sine uttalelser om situasjonen i Kaukasus - etter å ha hørt McCain.

Presidentkandidaten som hater Russland

Forsiktig Obama

Mens McCain skjøt fra hofta, var Obama sen på avtrekkeren i manges øyne.

Der McCain fra første stund fordømte den russiske militære opptrappingen, ba Obama om våpenhvile mellom Russland og Georgia. Det var på et tidspunkt da georgiske styrker fremdeles angrep mål i Sør-Ossetia.

De siste par dagene har imidlertid Obama begynt å høres ut som et ekko av sin langt eldre motkandidat.

- Uansett hvordan denne konflikten startet, var det Russland som gjorde at den eskalerte langt utover det som har med Sør-Ossetia å gjøre, og Russland invaderte et annet land. Det finnes ingen måte å rettferdiggjøre disse angrepene på, sa Obama i en uttalelse mandag.

I går var en av hans rådgivere på tv-kanalen MSNBCs «Hardball» for å forsvare Obamas innledningsvis forsiktige utspill.

- Barack Obama, Bush-administrasjonen og de NATO-allierte foretok en kalkulert, fornuftig tilnærming, basert på de fakta vi hadde, sa Obama-rådgiver Susan Rice.

Hun anklaget McCain for å ha opptrådt uansvarlig med sine krasse utspill, og for indirekte å ha bidratt til å gjøre konflikten mer komplisert.

Skadelig for USA 

Obamas sjefsrådgiver i Russland-spørsmål, Stanford-professoren Michael McFaul, sier at Obamas mer moderate standpunkt i Russland-Georgia-konfliken avspeiler en pågående debatt i hans rådgiverstab.

De mener presidentkandidaten må ta høyde for at USA er avhengig av å samarbeide med Russland i spørsmål om Iran og Irans atomprogram, nedrustning, energi og klimapolitikk.

- Det er lett å si noe negativt og fiendtlig om Russland. Jeg er ingen venn av Vladimir Putin, og score billige poeng med tøff retorikk er vel og bra. Men hva skal du faktisk gjøre for at situasjonen bedres? spør Obama-rådgiver McFaul.

Også andre Russland-eksperter mener presidentkandidatene beveger seg i farlig farvann når de trapper opp det verbale skytset.

- Det virker mot sin hensikt fordi det er en bløff. Det er ikke noe vi kan gjøre med det, sier Clifford Gaddy ved Brookings Institution til The Washington Post.

PÅ FERIE: Demokratenes Barack Obama har tilbrakt deler av denne uken på Hawaii, der han vokste opp. Her sammen mned døtrene Maila (10) og Sasha (7) i strandkanten.