Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentkandidaten som prøvde å henge seg to ganger

John McCain er krigeren og krigsfangen Obama og Clinton slåss mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det måtte nesten en åtte år gammel utroskapshistorie til for at republikanernes antatte presidentkandidat, John McCain, skulle kapre de store overskriftene i media.

Les: Vicki (40) er McCains hodepine.

I en valgkamp der det er tvekampen mellom demokratene Barack Obama og Hillary Clinton som fanger medienes oppmerksomhet, samler flest folk og genererer mest dollar, må republikanerne finne seg i å havne i skyggen.

Men er det en ting 71 år gamle John McCain har bevist gjennom en lang politisk karriere og en utrolig krigsbakgrunn er det at han aldri skal undervurderes.

Prøvde å henge seg med fangetrøya

- Jeg vet ikke om jeg egentlig mente å seriøst ta livet av meg, sier John McCain om selvmordsforsøket - det andre i løpet av årene som krigsfange i Nord-Vietnam.

Første gang han forsøkte å begå selvmord tok han av seg den blå fangeskjorta, rullet den sammen til et rep, surret den ene enden rundt nakken, den andre i vinduet høyt oppe på veggen i cella. En vakt kom springende inn i rommet før McCain rakk å hoppe fra stolen han hadde plassert under vinduet.

Selvmordsforsøket ble straffet med enda en omgang juling for marinepiloten som fra før av hadde brukket høyrebeinet og begge armene og gått i gjennom timer og døgn med tortur.

image: Presidentkandidaten som prøvde å henge seg to ganger

- Jeg vet ikke om jeg faktisk ville gjennomført det. Jeg aner ikke. Men jeg tviler litt på det, sier McCain i boka «John McCain - An American Oddysey».

14.mars 1973 tok en sterkt medtatt John McCain på krykker steget ut av Air Force C-141 og ut i friheten på flybasen Clark Air Base på Filippinene. Da hadde han sittet fem og et halvt år i fangenskap. De første 31 månedene satt han i isolat.

I dag kan han ikke løfte armene høyere enn skulderhøyde. De ble brukket gjentatte ganger under torturavhør. Det er derfor du som oftest ser Arizona-senatoren rette tomlene i været, ikke armene, når en valgseier er innkassert.

- Hater krig

Da McCain stilte som presidentkandidat forrige gang forsøkte republikanske motstandere å sverte han ved å sette ut rykter om at han var blitt splitter pine gal som følge av årene i fangenskap. McCain er beryktet for sitt temperament.

Arizona- senatoren bestemte seg resolutt for å offentliggjøre den medisinske evalueringen som ble gjort av ham, da han kom hjem. Der stod det masse om de fysiske skadene McCain var påført. Ikke et ord om at han var påført psykiske lidelser.

«McCain prøvde å henge seg to ganger for å unngå å gi opplysninger», stod det i den psykiatriske rapporten fra Jacksonville Naval Hospital i Florida.

«Han brakk tre tenner som et resultat av at han fikk stein i maten», stod det i en rapport.

KJENT POSITUR: Slik har du kanskje sett John McCain mange ganger. På grunn av tortur og skadene han fikk i Vietnam kan han ikke løfte armene over skulderhøyde og må nøye seg med å løfte tomlene i været. Foto: AFP PHOTO/DON EMMERT
KJENT POSITUR: Slik har du kanskje sett John McCain mange ganger. På grunn av tortur og skadene han fikk i Vietnam kan han ikke løfte armene over skulderhøyde og må nøye seg med å løfte tomlene i været. Foto: AFP PHOTO/DON EMMERT Vis mer

Nå, 35 år etter, er McCain en uttalt motstander av Bush-administrasjonen og Donald Rumsfelds strategi i Irak, til tross for at han var for selve invasjonen og støtter styrkeoppbyggingen. McCain er også - forståelig nok - sterkt imot bruk av tortur.

- Veteraner hater virkelig krig. Jeg håper ikke det er noen glorifisering av krig i noe av det jeg har skrevet eller sagt, sa McCain i et intervju med nyhetsmagasinet Newsweek i forrige måned.

Dømt nord og ned

I årets valgkamp leder McCain med 998 delegater. Hans eneste reelle konkurrent, Arkansas-guvernør Mike Huckabee, har 254 delegater.

Dermed er 71 år gamle McCain bare 193 delegater fra å bli den som skal kjempe mot Obama eller Clinton om Det hvite hus.

Men for at McCain skal bli USAs neste og eldste president noensinne må han løse to store utfordringer. Ikke bare må han gjøre seg like populær som og skape like stor entusiasme som Obama, men McCain må også gjøre seg spiselig for det konservative segmentet av republikanske velgere.

Selv om McCain har vært abortmotstander eller «pro-life» i hele sitt politiske liv, er han kjent for å stå lenger til venstre, være mer liberal i verdispørsmål enn mange av sine republikanske partifeller.

Hele hans valgkamp lå nede for telling i fjor sommer da han hadde tatt til orde for å en gjennomgang og liberalisering av innvandringsreglene. Hans kommentarer om framgang i Irak gjorde ham til et mobbeoffer. Og da den økonomiske krisa slo til for fullt ble det satt spørsmålstegn ved hans økonomiske politikk.

I fjor sommer hadde McCain brukt 24 millioner han egentlig ikke hadde på å drive valgkamp. Staben måtte kuttes og da høsten kom måtte han låne tre millioner dollar for å holde det gående. McCain måtte stille sin egen livsforsikring som garanti.

Lånet som ble innvilget har i tillegg fått den føderale valgkommisjonen til å heve øyenbrynene. Det kan i verste fall bety at McCain ikke får lov til å bruke mer enn sju millioner dollar på valgkamp fram til september.

Men fra en mistrøstig valgkampstart en regntung aprildag i fjor og en bunnskrapt pengekasse ser det ut til at McCain har klart å overbevise. I hvert fall nok til at han leder soleklart og sendte Mitt Romney ut av valgkampen etter Supertirsdag 5.februar.

Angriper Obama

Nå må veteranen bevise at han er en «ekte» republikaner, en som kan videreføre den ideologiske arven fra Ronald Reagan, og en som rocker like mye som Obama, som har fått med seg nesten hele Hollywood og Kennedy-ene på laget.

I McCains senere taler er det tydelig at han har begynt å se framover mot valget i november og har pekt ut Obama som kandidaten han skal kjempe mot. Nære medarbeidere av McCain sier at hans drømmekandidat hadde vært Hillary Clinton.

De to nærer dyp respekt for hverandre og skal blant annet ha holdt en felles vodka-konkurranse i Estland.

Obama derimot er inne i sin første senatsperiode, han stemte imot Irak-krigen i motsetning til både McCain og Clinton, og under et besøk i Russland for tre år siden, ba han om å få fylt vodkaglasset med vann.

- Jeg stiller ikke til presidentvalg i den tro at jeg er velsignet med en stor personlighet, sa McCain med dårlig skjult kritikk av den 25 år yngre og til sammenlikning politisk uerfarne Illinois-senatoren Obama.

Etter å halt i land seier i forrige uke, rettet McCain nye angrep mot Obama - uten å nevne navnet hans en eneste gang.

- Vil vi risikere lederskapet fra en uerfaren kandidat som en gang foreslo å bombe vår allierte, Pakistan, og foreslo å starte samtaler med fiender som støtter terrorister og forsøker å destabilisere verden ved å skaffe seg atomvåpen uten en plan og uten å stille betingelser? sa McCain.

Les: Vil sende amerikanske styrker til Pakistan og Vil snakke direkte med Iran.

Og McCain avsluttet med et retorisk spørsmål:

- Vil vi ha dette veltalende, men innholdsløse oppropet for forandring som ikke lover annet enn et avbrekk fra historien?

FIKK BEHANDLING: John McCain brakk høyrebeinet og begge armene da han ble skutt ned. Først da vietnameserne fikk vite at faren hans var en høytstående admiral i den amerikanske marinen fikk han sykehusbehandling.
TATT TIL FANGE: Her blir marinepilot John McCain dratt i land i Hanoi og tatt til fange etter å ha blitt skutt ned 26.oktober 1967.
MØTTE NIXON: Til krykker med et ødelagt kne møtte McCain president Richard Nixon under en mottakelse i Det hvite hus i 1973.
GIFT MED CINDY: Cindy L. Hensley (54) er McCains andre kone. De to giftet seg i 1980 og har fire barn sammen.
DRØMMEMOTSTANDEREN: Senatorene John McCain og Hillary Clinton gjestet begge Svalbard og Ny-Ålesund i 2004 for å se nærmere på følgene av global oppvarming.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media