Presidentkandidatens dameorkester

ST. LOUIS (Dagbladet): - Jeg vil ut til kvinnelige velgere og fortelle dem at George W. Bush respekterer kvinner, sier Condoleezza Rice til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter tv-debatten dro presidentkandidatens utenriksrådgiver ut i felten med Barbara Bush, Laura Bush, Cindy McCain og Lynne Cheney. Den topptunge dametroppen gjør et nytt framstøt mot kvinnelige velgere i neste uke.

Så langt viser meningsmålinger at flertallet blant kvinnelige velgere vil ha Al Gore som ny president. Bush har taket på hvite menn, men trenger flere kvinner på sin side. Derfor drar kona, mora og hans nærmeste medarbeider ut i felten med kona til visepresidentkandidat Dick Cheney og kona til tidligere rival John McCain.

Glødende begeistret

Dagbladet traff Condoleezza Rice rett etter tv-debatten i St. Louis. Rice glødet av begeistring da vi spurte hva hun hadde å si til kvinnene.

- Jeg vil rett og slett at kvinner skal få vite noen svært viktige ting om Bush. Jeg arbeider tett sammen med en mann som viser stor respekt for kvinner. Han er helt avslappet på at hans utenriksrådgiver er en kvinne, og at hun befinner seg på sidelinja av det de fleste definerer som kvinnesak, sier universitetsprofessoren og statsviteren med Russland som spesialitet.

Hun kan ende opp i en av de viktigste jobbene i Det hvite hus hvis Bush vinner valget 7. november. Alt tyder på at Rice blir sikkerhetsrådgiver, slik Sandy Berger i dag er for president Clinton.

Condoleezza Rice leder også gruppa av rådgivere som Bush har knyttet til seg.

- Hvordan stiller du deg til hans motstand mot abort?

- Jeg er selv for abort, og jeg har full tillit til at George W. Bush vil gjøre sitt ytterste for at det skal bli et tverrpolitisk samarbeid for å få aborttallene kraftig ned. Jeg er også overbevist om at Bush vil velge høyesterettsdommere uten skråblikk til hvor de står i abortsaken, sier en glødende Rice, som ganske sikkert vil overbevise en Gore-kvinne eller to til å stemme på Bush.

Amerikansk høyesterett kommer til å skifte ut inntil tre høyesterettsdommere, i neste presidentperiode, og mange mener dette er presidentvalgets viktigste sak. De sitter på livstid, og vil forme USAs framtid de neste 20- 30 årene. Aborttilhengere frykter at en abortmotstander til i høyesterett kan ta fra amerikanske kvinner retten til selv å velge abort.

Tid og lidenskap

At Bushs varmeste tilhenger og rådgiver ikke tror han bevisst vil gjøre dette, er ikke spesielt overraskende.

- Jeg vil at også kvinner skal forstå hvor mye tid og lidenskap Bush legger i sin kamp for å bedre utdanningssystemet. Som universitetsprofessor og underviser mener jeg han har klare tanker om hvordan han vil gjennomføre det han lover. Selv vil jeg forsøke å forklare kvinner hvor mye som står på spill når det er snakk om reformering av trygd og sykepenger, fortsetter Rice.

Medgangsbølge

Før energibunten Rice kaster seg på bussen med Bush, i håp om at de sammen skal seile inn i Det hvite hus på de positive meningsmålingene Bush har fått etter tre tv-debatter.

KVINNEFANGER: Den utenrikspolitiske rådgiveren til George W. Bush, Condoleezza Rice, vil overbevise kvinnelige velgere om at Bush bør være mannen i deres liv.