Presidentkandidater tordner mot Trump:
- Ondskapsfull og motbydelig

Donald Trump brukte bilder fra 11. september 2001 i Twitter-angrep. Nå slaktes han av politiske motstandere.

REFSES: USAs president Donald Trump refses av politiske motstandere, etter at han angrep Kongressrepresentanten Ilhan Omar på Twitter på fredag med en video hvor han blant annet brukte bilder av terrorangrepene 11. september 2001. Foto: Carlos Barria (Reuters) / Tamara Beckwith (REX)
REFSES: USAs president Donald Trump refses av politiske motstandere, etter at han angrep Kongressrepresentanten Ilhan Omar på Twitter på fredag med en video hvor han blant annet brukte bilder av terrorangrepene 11. september 2001. Foto: Carlos Barria (Reuters) / Tamara Beckwith (REX) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Ondskapsfullt, grovt og motbydelig», «oppfordring til vold», «avskyelig og skammelig». Dette er bare noen av ordene som brukes for å beskrive president Donald Trumps angrep på en politisk motstander, og nå kaster stadig flere kritikere seg på.

Amerikanske Ilhan Omar fra Minnesota, som under fjorårets mellomvalg ble historisk som den første muslimske kvinnen i Representantenes hus, har blitt gjenstand for drapstrusler og en opprivende debatt i USA.

Det skjer etter at USAs president fredag delte en video som antyder at Omar ikke tar terrorangrepet 11. september 2001 på alvor.

Den aktuelle videoen viser et utdrag fra en tale Omar holdt under et arrangement arrangert av rådet for amerikansk-islamsk relasjoner (CAIR) i slutten av mars. Der snakket hun om diskrimineringen amerikanske muslimer sto overfor etter terrorangrepet 11. september 2001.

- I altfor lang tid har vi levd med ubehaget som andrerangs borgere, og jeg er lei av det og alle muslimer i dette landet burde være lei av det, sa Omar og fortsatte.

- CAIR ble grunnlagt etter 11. september fordi de innså at noen menneske gjorde noe og at vi alle begynte å miste tilgangen til våre friheter.

For ordens skyld ble CAIR faktisk grunnlagt i 1994, men ifølge nyhetsbyrået AP skjøt medlemstallet i taket etter terrorangrepet i 2001.

- Vi vil aldri glemme

Etter hvert begynte folk på høyresida å dele et utdrag av den 20 minutter lange talen, der de fokuserte på uttalelsen «noen mennesker gjorde noe», for å antyde at Omar tonet ned betydningen av 11. september.

Fredag meldte som nevnt Donald Trump seg på. Han tvitret en video, der det lille utdraget av Omars tale, «noen mennesker gjorde noe», blir kombinert med bilder fra terrorangrepet 11. september.

«Vi vil aldri glemme», skrev Trump til videoen.

Sist i rekken av kritikere er den demokratiske presidentkandidaten Cory Booker, som i et intervju med CBS News sier at han selv kjente mennesker som døde i angrepene som rammet USA i 2001.

- At USAs president bruker bilder av 11. september på en ondskapsfull, grov og motbydelig måte. Det er noe man må protestere mot. Det er så støtende. Det er dette jeg mener når jeg snakker om den moralske vandalismen som finner sted i landet vårt, som spiller på hat, bygger opp frykt og setter folk opp mot hverandre, sier Booker.

På spørsmål om hvorvidt han selv ble støtt av Omars uttalelser om 11. september-angrepene, svarer Booker:

- Hun fortjener ikke det hun gjennomgår akkurat nå. Basert på det hun sa i sin tale, så fortjener hun ikke denne slags onde og hatefulle angrep.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer Vis mer

Drapstrusler

Han fortsetter med å nevne drapstrusler Omar har mottatt i etterkant av talen.

- Vi bør alle, som amerikanere, si at dette er opprørende og uakseptabelt. Det Donald Trump gjør er å sørge for at livet blir farlig, ikke bare for henne, men også for andre muslimske amerikanere.

Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, sier at hun har bedt kongressmyndighetene gjennomføre en sikkerhetsvurdering av Omar, hennes familie og stab, slik at man er sikker på at de ikke er i fare.

- Presidentens ord veier ett tonn, og denne hatefulle retorikken skaper reell fare. President Trump må slette den respektløse og farlige videoen, heter det i en uttalelse fra Pelosi.

REAGERER: Den demokratiske presidentkandidaten Cory Booker reagerer sterkt på Trumps utspill. Foto: Tasos Katopodis / AFP / NTB Scanpix
REAGERER: Den demokratiske presidentkandidaten Cory Booker reagerer sterkt på Trumps utspill. Foto: Tasos Katopodis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Omar har fått flere drapstrusler siden hun ble valgt. I forrige uke ble en Trump-tilhenger fra New York pågrepet etter at han ringte Omars kontor og truet med å putte en «kule gjennom skallen hennes».

Omar tok selv til motmæle i en rekke Twitter-meldinger lørdag:

«Ingen personer, uansett hvor korrupt, udugelig eller ond, kan true min evige kjærlighet til USA. Jeg står uforstyrret klar til å fortsette å kjempe for like muligheter i vår felles jakt på lykke for alle amerikanere», skriver hun i en av meldingene.

- Hennes liv er i fare

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har flere av Omars kolleger i Det demokratiske partiet gått ut og forsvart henne.

«Medlemmer av Kongressen har en plikt til å svare på presidentens angrep i dag. Omars liv er i fare. Våre kollegers stillhet gjør dem medskyldige i å gjøre Omar til en målskive, noe som er farlig. Vi må si fra», tvitrer Alexandria Ocasio-Cortez.

«Presidenten oppfordrer til vold mot en sittende kongresskvinne og ei hel gruppe amerikanere basert på deres religion. Det er avskyelig. Det er skammelig. Enhver valgt leder som nekter å fordømme det deler ansvaret for det», tvitret Elizabeth Warren, som i likhet med Booker er med i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Hun har også selv vært en yndet målskive for Trumps angrep.

Også den profilerte senatoren Bernie Sanders refser Trump for hans uttalelser, og antyder at Trump ikke forstår hva det vil si å være nettopp president.

- Funksjonen til en president er å bringe folk sammen. Selv konservative presidenter har skjønt det. George W. Bush - jeg hadde ikke mye til felles med ham. Han har helt andre meninger enn meg. Men husker dere hva han gjorde etter 11. september? Han gikk inn i en moské og sa at kriminelle, terrorister, angrep USA. Ikke det muslimske folk. Det var en konservativ republikaner. Nå har vi en president som prøver å splitte oss for å vinne billige politiske poeng, sier Sanders.

Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, refser Trump for å bruke «de smertefulle bildene fra 11. september i et politisk angrep», men nevner ikke Omar.

Pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders, forsvarte søndag Trumps Twitter-melding, og sa at presidenten har plikt til å sette Omars retorikk i søkelyset, ettersom andre har vurdert den som antisemittisk eller farlig. Sanders la til at Trump ikke ønsker Omar «noe vondt».

VALG I USA: 6.november var det mellomvalg i USA. Da skapte disse kvinnene historie. Video: CNN Vis mer

Svarer med Bush-sitat

Omar ser ikke ut til å la seg affisere av verken drapstrusler eller president Trumps angrep. Hun svarte med å legge ut et sitat fra George W. Bush.

«Folkene som felte disse bygningene vil høre fra alle oss veldig snart», var Bushs ord som Omar brukte, før hun føyde til sin egen kommentar.

«Tonet Bush ned terroristangrepet? Hva om han var en muslim».

Omar ble altså valgt inn i Representantenes hus i høst. Hun kommer opprinnelig fra Somalia, men er nå amerikansk statsborger. Som barn tilbrakte hun fire år i en flyktningleir.

Da hun ble valgt ble hun også den første kongressrepresentanten med hijab.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer