Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentkandidatfesjå

Kongressvalget i USA i dag er som en missekonkurranse før presidentvalget i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet.no): Over hele USA viser republikanerne og demokratene seg fram i valgkampinnspurten i delvis skitne innlegg, der det går ut på å kritisere motparten mest mulig.

Mellomvalg i USA har vanligvis lav valgdeltakelse på rundt 40 prosent, og mange ser på dette som et rent fesjå før alvoret. Det dreier seg i høyeste grad om og ta seg ut, samt sprøsmål om krig og fred her også.

Kongressvalget er en generalprøve på presidentvalget om to år. Allerede nå kan det være vinn eller forsvinn som presidentkandidat i 2008. Og dette har de aktuelle kandidatene i bakhodet når de viser seg fram. Tabber de seg ut må de gå den lange veien på nytt.

Valgkampheltene fra 2006, er de som gjør best inntrykk og sanker stemmer. Det gjelder å ikke dumme seg ut, som John Kerry gjorde i forrige uke, med påfølgende tilbaketrekking fra valgkampen. Men så var det vel heller ikke mange andre enn Kerry selv som mente han var aktuell presidentkandidat igjen i 2008.

Aktuell er imidlertid Hillary Clinton, som har levert en kanonsøknad til stillingen som presidentkandidat for demokratene. Hun har surfet seg gjennom mellomvalget, og er så og si sikret gjenvalg.

På en tale tidligere i valgkampen forsøkte hun å oppildne sine tilhenger til å sette inn støtet i mellomvalgkampen. - Vi har et virkelig viktig valg i november, sa hun, før hun ble overdøvet av latter. Ingen mente det var noen jobb. Clinton har en komfortabel ledelse på utforderen John Spencer, og kvitterte med å le av seg selv fra talestolen.

Tok en dobbel Kerry

En annen nå temmelig uaktuell presidentkandiat republikanernes George Allen. Han tok en dobbel-Kerry i valgkampen i år, og det er selvsagt fanget inn på YouTube.

KANDIDAT 2008? Senator John McCain hjelper sin republikanske partikamerat Chris Chocola i South Bend. Foto: SCANPIX/AP
KANDIDAT 2008? Senator John McCain hjelper sin republikanske partikamerat Chris Chocola i South Bend. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

To ganger i løpet av et minutt kalte Allen kameramannen S.R. Sidarth (20) for «Macaca». I spansktalende kulturer er det kjent som et kallenavn på aper. Sidarth er amerikanskfødt, men av indisk herkomst. Han var den eneste fargede blant publikum, og Allen ønsket ham også «velkommen til Amerika».

Allen kjemper mot demokraten Webb i den avgjørende staten Virginia. Her har det vært tett løp, men nå leder faktisk Webb ganske klart, for første gang.

Mister Allen senatorplassen sin på en sleivete bemerkning, har han gjort en særdeles dårlig politisk generalprøve. Faktisk kan et tap i denne staten avgjøre flertallet i Senatet.

Magisk for Obama

Illinois demokratiske senator Barack Obama har knapt gjort en eneste feil i denne valgkampen. Tvert om, han seiler opp som et kommende presidentemne, med god støtte fra media.

I høst har han vært på forsiden av Time, under tittelen \'Hvorfor Obama kan bli den neste presidenten\', og mange andre har kastet seg på Obama-bølgen.

Obama er inne i sin første senatorperiode og ikke på valg i år, men deltar i valgkampen for partifellene. Og i går nevnte han faktisk ambisjoner om Det hvite hus i en valgkamptale. Han har gjort en strålende figur, og innsatsen i 2006 kan bety mye for 2008.

Måler presidentpopulariteten

Andre aktuelle presidenkandidater som nevnes til stadighet for repulikanerne er Condoleezza Rice og New Yorks gamle ordfører Rudy Guliani. De er ikke på valg nå, og det er heller ikke senator John McCain, som er en av de sterkeste republikanske kandidatene til å stille til valg i 2008.

Ifølge en meningsmåling fra Concord Monitor ville han og Clinton vært presidentkandidater for de to partiene om det var presidentvalg nå. Rudy Giuliani ligger bak McCain med Mitt Romney på tredjeplass, og Condoleezza Rice på fjerde. Andre republikanere, som Newt Gingrich og Bill Frist henger etter.

På demokratenes side er det tidligere visepresidenkandidat John Edwards som holder andreplassen, Al Gore er på tredje, men Obama på fjerde. John Kerry og Joe Biden ligger langt bak.

Til våren får vi høre hvem som stiller som presidentkandidater for partiene. Og racet har startet allerede nå.

KANDIDAT 2008? Hillary Clinton hilser tilhengere i New York.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!