Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Presidentparet oppfordret til coronamarsj

Trosset WHO - samlet tusenvis i gatene i Nicaragua.

NÅ: Siste nytt om coronakrisa. Vis mer

«Kjærlighet i covid-19-tida» lyder navnet på marsjen som har fått folk verden rundt til å sperre opp øynene. 14. mars flokket folk seg til gatene i Nicaragua, som ligger i Mellom-Amerika.

Det på oppfordring fra president Daniel Ortega og visepresident Rosario Murillo, som for ordens skyld også er hans kone.

I store deler av resten av verden holder folk seg inne i frykt for å enten få eller smitte andre med coronaviruset. Mange land har også innført strenge tiltak for å hindre utbredelse av viruset.

Helsepersonell marsjerte

Med marsjen ønsket presidentparet å vise solidaritet overfor landene som var påvirket av corona - og med det trosset de også Verdens helseorganisasjons (WHO) klare råd om å droppe arrangementer som samler mange mennesker.

SOLIDARITETSMARSJ: Presidentparet oppfordret folk til å marsjere i solidaritet med corona-rammede land. Foto: NTB scanpix
SOLIDARITETSMARSJ: Presidentparet oppfordret folk til å marsjere i solidaritet med corona-rammede land. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Samlet i nabolag, samfunn og territorier for å ta vare på oss selv sammen. Ansvaret fra staten, innbyggeransvar, vi må alle lære å ta vare på oss selv som brødre og søstre, å ta vare på oss selv sammen, sa Murillo ifølge den lokale avisa Confidencial.

Ifølge Times of Israel skriver den statseide nettsida El 19 at tusenvis av mennesker deltok. Helsepersonell skal ha vært blant dem, med plakater med hygieneråd.

Murillo forsikrer på sin side at helseministeren i landet har tatt alle nødvendige tiltak for å hindre utbredelse av coronaviruset.

- Venter på at WHO skal gjøre noe

Det får flere til å reagere på Twitter, blant annet en nicaraguansk medisinstudent.

- El Salvador setter landet i selv-karantene, starter med 30 dagers portforbud. Nicaragua samler en stor forsamling til marsj til «kjærlighet i covid-19-tida». Venter fortsatt på at WHO skal gjøre noe, det er seks millioner mennesker i risiko, skriver han på Twitter.

- Det er umulig for meg å ikke bekymre meg for situasjonen i landet mitt. Mens hele verden iverksetter tiltak, har Nicaragua marsjer som kalles «Kjærlighet i covid-19-tida», og det virker som om diktaturet har en intensjon om å gjøre oss alle syke, skriver en annen.

Confidencial skriver at skolene fortsatt holder åpne.

På tidspunktet for marsjen var det ingen påvist smittede i Nicaragua. Det bildet endret seg mindre enn 24 timer seinere, da fikk landet sin første coronasmittede.

Anslår at 800 vil dø

Avisa har fått tak i dokumenter fra helsemyndighetene i landet som inneholder en prognose for hvordan tilstanden er i landet seks måneder etter det første smittetilfellet.

I dokumentet anslås det at det da vil være 32 500 smittetilfeller, og at 8125 vil bli syke. Videre er prognosen at 1016 trenger intensivbehandling, og at hele 80 prosent av disse vil dø.

Prognosen kritiseres likevel av fagpersoner som mener at anslaget på rundt 800 dødsfall er for høyt, og at myndighetene siden vil peke på at helsesystemet er sterkt dersom færre dør.

Ana Quiros, spesialist i folkehelse, har uttalt seg til avisa, og sier at et av landets utfordringer er mangel på rent vann.

- Åpenbart kommer fattigdom og mangelen på tilgang til vann til å markere hvem som kommer til å bli mest utsatt for å få coronaviruset, sier hun.

Flere kritiserer også mangelen på åpenhet fra myndighetenes side vedrørende coronaviruset, samt tiltak.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

Naboen gjør grep

Mellom-Amerika har foreløpig ikke rapportert om mange coronasmittede. Panama er det hittil hardest rammede landet i regionen, og har over 300 smittede, samt tre dødsfall som følge av viruset. I Costa Rica er 135 registrert smittet og to døde.

Nicaraguas naboland, El Salvador har bare tre registrerte smittetilfeller, men har likevel valgt å sette alle innbyggerne under karantene. Alle tilreisende må rett i karantene, skriver Confidencial.

Hele Norges coronakart