NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse på Det hvite hus med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump i krise

- Presidentskapet er i ferd med å falle fra hverandre. Vi er inne i riksrettsterritorium

En frustrert kongressrepresentant skal ha vist fingeren til en Politico-journalist. Trump-vennlige Fox News fant ingen Republikanere som ville støtte presidenten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg spurte nettopp Darrell Issa (republikansk kongressrepresentant journ.anm.) om Comey-nyhetene, og han ga meg bokstavelig talt fingeren og fortsatte å gå. Sa ingenting, skriver Politico-journalisten Rachael Bade på Twitter.

Selv avviser kongressrepresentanten at han ga henne fingeren, men Republikanerne i Kongressen er nå dypt frustrerte over skandalene rundt president Donald Trump fra deres eget parti, ifølge en rekke amerikanske medier.

De fleste Republikanerne har hittil vært svært varsomme med å kritisere presidenten, men nå ser begeret av kontroverser ut til å være temmelig fullt.

- Mange uttrykker dyp bekymring over de siste avsløringene. Skiftet kan bety sprekker i bolverket som så langt har beskyttet Trump fra mer grundige granskninger, skriver Politico.

- Faller fra hverandre

Trump er dypt inne i ei omfattende krise. I forrige uke sparket han FBI-sjef James Comey og innrømmet selv at dette skyldtes etterforskningen av de mulige forbindelsene mellom valgkamporganisasjonen hans og russiske myndigheter. Mandag ble det kjent at han hadde delt svært hemmeligstemplet etterretningsinformasjon med Russlands utenriksminister og ambassadør da de besøkte ham i Det hvite hus. Tirsdag sprakk nyheten om at Comey i et notat hevder at Trump ba ham stanse etterforskningen av hans tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn.

- Skandalene rundt Trump har nådd Watergate i størrelse og omfang, sier den republikanske senatoren John McCain, ifølge The Hill.

- Presidentskapet er i ferd med å falle fra hverandre. Vi er inne i riksrettsterritorium, sier CNN-kommentator David Gergen.

Han jobbet selv i administrasjonen til president Richard Nixon, som også måtte gå da han mistet støtten fra sine republikanske partifeller i Kongressen etter Watergate-avsløringene.

- Mindre drama

- Jeg tror vi kunne trenge litt mindre drama fra Det hvite hus knyttet til mange ting så vi kan fokusere på agendaen vår, sier Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell til Bloomberg News.

VIL HA MINDRE DRAMA: Republikansk senatsleder, Mitch McConnell. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File
VIL HA MINDRE DRAMA: Republikansk senatsleder, Mitch McConnell. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File Vis mer

Mange republikanere kan nå være i ferd med å vende Trump ryggen, og mange tar til orde for at Comey nå må komme til Kongressen for å forklare seg.

- Igjen står vi overfor uforklarlige historier fra Det hvite hus som er svært bekymringsfulle. Vi må umiddelbart ha lukkete briefinger om hva som skjedde så Kongressen i hvert fall vet like mye som russiske ledere, og vet om betydningen for vår nasjonale sikkerhet, våre allierte og mennene og kvinnene som beskytter landet vårt, sier den republikanske kongressrepresentanten Barbara Comstock.

Selv ikke Trump-vennlige Fox News klarte å finne en republikansk støttespiller for presidenten tirsdag kveld.

- Vi prøvde i kveld å få republikanere til å komme og snakke med oss, men det er ingen republikanere som er villige til å stille opp foran kamera i kveld, sier Fox-ankeret Bret Baier i programmet Special Report.

Den konservative kommentatoren Charles Krauthammer mener det ikke er så rart.

- Vi ser at ingen republikanere vil stille opp. Det er fullstendig forståelig. De har sett de siste ti dagene hvordan folk gikk langt ut på en grein etter at Comey fikk sparken og støttet at avskjedigelsen skjedde etter råd fra visejustisministeren. Så ble greinen saget over av Donald Trump som uten å nøle etterlot dem ydmyket og motsagt, sier Krauthammer.

KREVER NOTAT FRA FBI: Republikansk kongressmedlem Jason Chaffetz. Foto: AP Photo/Molly Riley, File
KREVER NOTAT FRA FBI: Republikansk kongressmedlem Jason Chaffetz. Foto: AP Photo/Molly Riley, File Vis mer

Krever notatet

Republikanske Jason Chaffetz, som sitter sentralt i Kongressens etterforskning av forholdet mellom Trump-organisasjonen og Russland, sendte tirsdag kveld et brev til FBI. Der krever han at alle notater og opptak knyttet til kommunikasjonen mellom Comey og Trump overleveres til kongresskomiteen han leder innen 24. mai.

- Dersom det er sant, reiser det spørsmål om hvorvidt presidenten forsøkte å påvirke eller hindre FBI-etterforskningen, skriver Chaffetz i brevet.

Han får støtte fra den republikanske speakeren, Paul Ryan.

- Vi trenger alle fakta, og det er passende at etikkomiteen i Representantenes hus krever disse notatene, sier talspersonen til Ryan, Ashlee Strong til CNN.

Demokratene er naturlig nok langt mer krasse i sin kritikk.

- Dersom dette stemmer, så er presidentens skamløse forsøk på å stanse en FBI-etterforskning av Michael Flynn et angrep mot rettssikkerheten som er grunnleggende i demokratiet vårt, sier Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

- Landet vårt blir prøvet på helt enestående måter. Jeg sier til alle mine kolleger i Senatet: Historien vil dømme oss, sa Demokratenes leder, Chuck Schumer, på gulvet i Senatet.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer