Presidentspøk i Iran

For første gang på over 25 år, karikeres Irans president. Han forvandles også fra ape til president på mms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEHERAN/OSLO (Dagbladet.no): - Har du bluetooth på mobilen din, lurer en iransk venn der vi sitter på en kafé i sentrum av Teheran.

Øynene han lyser opp når han skjønner at jeg har det. Han taster raskt på sin snertne walkman-mobil, som akkurat er kommet på markedet. Det piper i mobilen, og jeg tar opp meldingen:

Jeg ser en apekatt som er i ferd med å forvandle seg. Jeg tenker at det er George W. Bush som er i ferd med å dukke opp. Men nei. Det er Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, som trylles fram.

- Hahaha, ler mannen, som er i midten av trettiåra.

Så sender han nok en mobilmelding. Denne gangen dukker det opp et bilde av Ahmadinejad og to ayatollaher.

- Dette er vår store fritidssyssel om dagen. Hadde du vært i Iran litt lenger, ville du sett mange gode videosnutter og bilder av Ahmadinejad og kompani, sier min venn.

Iført undertøy

Mahmoud Ahmadinejad ble valgt som Irans president i juni i fjor. Teherans eks-borgermester fikk 62 prosent av stemmene. Ahmadinejad er født i Garmsar, nær Teheran, i 1956, og er sønn av en smed. Nettopp hans utseende og bakgrunn gjøres ofte narr av blant mange iranere.

- Han er jo så liten og stygg. Vi ønsker ikke at han skal representere oss, er en kommentar Dagbladet.no svært ofte ble møtt med i Teheran.

Om det er derfor landets president er karikert før første gang på over 25 år, vites ikke. Men - i søndagens utgave av reformistavisen Etemad Melli ble en karikatur av Irans president trykket, melder nyhetsbyrået Ap.

Karikaturen viser Ahmadinejad iført boksehansker og undertøy. Mannen er omgitt av fjærkre, og forsøker å slå på en sandsekk med atomenergiemblemet.

- Karikaturen viser Ahmadinejad, som er travel med å takle to internasjonale og nasjonale saker samtidig; atomsaken og fugleinfluensaen, sier Bozorgmehr Hosseinpur, den 29-årige karikaturisten, ifølge Ap.

Hellige klær

Iran er under ekstremt sterkt internasjonalt press etter at president Mahmoud Ahmadinejad nylig erklærte at de vil gå i gang med å anrike uran - til tross for internasjonale protester. I forrige uke ble det også klart at den mye omtalte fugleinfluensaen også har kommet til Iran, nærmere bestemt nord i det enorme landet.

Hosseinpour sier at han brukte muligheten til å tegne presidenten etter at kulturdepartementet, som kontrollerer avisene, autoriserte karikaturer av presidenten. Iranske aviser har unngått å publisere karikaturer av landets president i de siste 25 årene.

I 2000 publiserte en avis en karikatur som viste den ene foten til daværende president Mohammad Khatami. Avisen skrev at de ikke ville avbilde Khatami ytterligere, av respekt for hans hellige kjortler.

På 1980-tallet ble daværende president Abdolhassan Banisadr (den første presidenten etter den islamske revolusjonen i 1979) hyppig karikert. Han var ikke en geistelig. Det er heller ikke dagens president, Mahmoud Ahmadinejad.

  • Selv om de ikke er publisert i aviser eller andre medier, eksisterer det en rekke karikaturer av dagens president, Ahmadinejad. En av dem ser du her. Denne er laget av iraneren Hadi Heidari. 29-åringen er medlem av den internasjonale journalistorganisasjonen, og jobber for å fremme iranske kunstnere og journalister utover Irans grenser.
KARIKATUR2:</B> Denne karikaturen av Irans president er ikke publisert i iransk media, men vises på hjemmesiden til iranske kunstnere.
SLIK HAN ØNSKER Å FRAMSTÅ: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, vises på storskjerm under en mottakelse for utenlandske diplomater i Teheran mandag i forrige uke. Det har ikke vært tradisjon for å karikere eller gjøre narr av Irans ledere siden revolusjonen i 1979. Men stadig flere karikaturer og mms-er av Irans ledere sendes rundt blant landets befolkning.
SENDES RUNDT:</B> En mms der en ape forvandles til Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, sendes ivrig rundt av iranere i disse dager.
KARIKATUR1:</B> Denne karikaturen av Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, er den første som er publisert i iransk presse på 25 år. Karikaturen ble trykket i søndagsutgaven av reformavisen Etemad Melli.