Presidentvalget behandles i høyesterett

USAs høyesterett behandler nå presidentvalget, og for første gang får offentligheten innblikk i hvordan en sak behandles i høyesterett. CNN sender lyden fra høyesterett fra klokken 17.45 norsk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs høyesterett startet i kveld behandlingen av det omstridte presidentvalget. De ni kappekledde dommerne kan avgjøre om George W. Bush eller Al Gore blir USAs 43. president.

Republikaneren Bush har bedt landets høyeste domstol forkaste tilleggsstemmene visepresident Al Gore har fått fra den manuelle opptellingen i Florida. De fleste dommerene i høyesterett er konservative. Hvis de gir Bush medhold, er løpet trolig kjørt for Al Gore.

Han kan riktignok gjøre flere forsøk i rettsapparatet, men etter en klar høyesterettsdom, vil nok opinionen og partifeller tvinge Gore til å innrømme nederlag, selv om han fikk fleste stemmer totalt sett i presidentvalget. Slik er valgloven i USA.

Alle muligheter åpne

Men fremdeles er alle muligheter åpne. Høyesterett kan velge å avvise klagen fra Bush, eller de kan velge å ta hele presidentvalget i USA opp i sin fulle bredde. En avgjørelse kan komme alt fra lørdag morgen, men det er lite trolig at den kommer før mandag.

Mens høyesterett startet behandlingen av presidentvalget samlet demonstranter fra begge sider seg utenfor lokalene. Men enkelte hadde stått i kø i over ett døgn for å få med seg det 90 minutter lange møtet. Nå gir CNN alle amerikanerne muligheten til å høre opptak fra høringen. Det har aldri skjedd før i USAs historie at et opptak fra høyesterett er offentliggjort.