Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presiserer at norsk lov gjelder

På 35 sider svarte Oslo katolske bispedømmet på spørsmål om medlemsjuks. Nå presiserer fylkesmannen at bispedømmet må forholde seg til norsk lov og krever nye svar på de viktigste spørsmålene.

Siktet: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke er siktet for grovt bedrageri av Oslo politikammer. Samtidig undersøker fylkesmannen om bispedømmet har mottatt for mye offentlig støtte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Siktet: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke er siktet for grovt bedrageri av Oslo politikammer. Samtidig undersøker fylkesmannen om bispedømmet har mottatt for mye offentlig støtte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som Dagbladet skrev onsdag i påskeuka er fylkesmannen i Oslo og Akershus misfornøyd med svarene Oslo katolske bispedømme kom med i sin 35 siders rapport om medlemsrotet.

- Dette er en alvorlig sak. Da må vi få et godt faktagrunnlag og da hadde vi behov for oppfølgingsspørsmål, sier juridisk direktør Merete Helstad hos fylkesmannen.

I et nytt brev til kirken stiller hun 12 nye spørsmål om hvordan kirken har registrert sine medlemmer. Spørsmålene går rett til kjernen av hvordan kirken gjennomførte sitt påståtte medlemsjuks.

• Hvem har registrert medlemmene, når ble de registrert og fra hvilken dato er de innført som medlemmer.

• Hva bekrefter innmeldingsdatoen?

• Hvordan er medlemmene som omtales som «uproblematiske» registrert?

• Hvordan har bispedømmet kommet fram til dato for innmelding?

Kirka innrømmer selv at de har registrert medlemmer som de ikke har vært i kontakt med. Spørsmålet er omfanget.

Les alt om Dagbladets avsløringer av Katolikkrotet her.

- Grovt bedrageri Kirken, biskop Bernt Eidsvik og en annen sentral medarbeider i kirken er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner etter at de minst siden 2010 har oppført intetanende personer som medlemmer i kirken etter den såkalte telefonkatalogmetoden. Personer som har navn som kan tyde på at de kommer fra et land med mange katolikker er uten videre ført inn som medlemmer av kirken.

I denne perioden har kirka hentet ut 183 millioner kroner i statsstøtte og et omtrent like høyt beløp i kommunal støtte. All støtte til trossamfunnet er basert på medlemstall de selv har oppgitt.

Mens politiet etterforsker det påståtte medlemsjukset, så jobber nå fylkesmannen med å rette opp i hvor mye offentlig støtte kirka egentlig skulle vært berettiget til.

- Statsstøtten bygger på at man er medlem. En del av vår vurdering blir hvordan man må melde seg inn for at trossamfunnet skal få støtte, sier Helstad.

Kirkeregler irrelevante I rapporten skriver bispedømmet om hvor mange katolikker det bor i Norge og hvor mange som kommer på gudstjenestene. De mener at de har hatt et problem med langt færre formelle medlemmer enn den store gruppa bispedømmet faktisk betjener.

Kirkas holdning er at man blir katolikk ved dåp eller konvertering og at den katolske kirke er ett trossamfunn som strekker seg over hele verden. I brevet presiserer fylkesmannen at det er trossamfunnsloven som er gjelder og ikke Den katolske kirkes egne regler.

RAZZIA: To politietterforskere går inn i boligen til økomisjefen i Oslo katolske bispedømme. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
RAZZIA: To politietterforskere går inn i boligen til økomisjefen i Oslo katolske bispedømme. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

- I rapporten står det mye om hvordan medlemskap vurderes i kirken. Det har ikke vi noen synspunkter på. Det er norsk lov som er viktig for oss, sier Helstad.

Kjernespørsmålet er hva som skal til for å være et støtteberettiget medlem av et trossamfunn.

- Statsstøtten bygger på at man er medlem. En del av vår vurdering blir hvordan man må melde seg inn for at trossamfunnet skal få støtte, sier Helstad.

Bispedømmet mottok brevet fra fylkesmannen i går.

- Vi ser på det nå med en gang. Men jeg kan ikke kommentere innholdet i brevet fra fylkesmannen nå utover å love at vi skal svare innen fristen 6. mai. Vi ønsker å få denne saken ut av verden så fort som mulig, sier fungerende leder i bispedømmet Lisa Wade.

RAZZIA: Politiet gjennomførte razzia mot den katolske kirke i Oslo 26. februar. Her bærer de ut beslag.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
RAZZIA: Politiet gjennomførte razzia mot den katolske kirke i Oslo 26. februar. Her bærer de ut beslag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!