Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Press for streng sharia-lov

Kvinner presses til streng islamsk kleskode, og sikkerhetspoliti angriper barer som selger alkohol i Bagdad.

SNART I HIJAB:  Studenter i Bagdad i 2006. Det foregår en islamisering i Irak, og kanskje er disse kvinnene snart i hijab. REUTERS/Kareem Raheem
SNART I HIJAB: Studenter i Bagdad i 2006. Det foregår en islamisering i Irak, og kanskje er disse kvinnene snart i hijab. REUTERS/Kareem Raheem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det som ser ut som en planlagt aksjon angrep irakisk sikkerhetspoliti i forrige uke ti kafeer som selger alkohol i Iraks hovedstad Bagdad. Kafeene er samlingssteder for intellektuelle, som byens filmklubb, som samarbeider med Iraks forfatterforening.

Kom som villmenn
- Beinet mitt ble brukket. De kom som villmenn, rundt 40 væpnede menn. Vi visste ikke først om de var terrorister eller ikke. De banket oss opp med rifler, batonger og elektriske stikk, som om de bekjempet sine fiender. Men alle gjestene i Filmklubben var respekterte mennesker og intellektuelle, sier Abdul Rida Shamari, en eldre mann, til Radio Free Europe. Soldatene fra sikkerhetsorganene skrek og bannet idet de tok seg inn i Filmklubben.

Filmklubben var en av ti kafeer og barer som ble angrepet, etter alt å dømme for å spre frykt blant ansatte, eiere og gjester. Sikkerhetsstyrkene ga uttrykk for at de slo ned på ulovlog salg av alkohol, men eierne sier ifølge Radio Free Europe at de har offisiell tillatelse.

De samordnede angrepene sprer frykt blant Bagdads intellektuelle - og i byens kristne minoritet - om at myndighetene forsøker å innføre en streng tolking av sharia-loven.

Rett til alkohol
Angrepene på kafeene skjedde i to bydeler med en blandet islamsk-kristen befolkning. I dag er det bare kristne eller folk som tilhører sekter som vurderes som ikke-islamske, som har rett til å selge alkohol. Mens gjestene kan ha en hvilken som helst bakgrunn.

Den irakiske regjeringen har ikke kommentert alkohol-angrepene fra sikkerhetsstyrkene, men sikkerhetsoffiserer har sagt at soldatene var under kommando av general Faruq al-Araji, som er nært tilknyttet statsminister Nuri Al-Maliki. Al-Maliki er shia-muslim, slik et flertall av irakerne er, men han er ikke tidligere kjent for å være sterkt ideologisk, og gå inn for et prestestyre som shiaene i nabolandet Iran har innført.

Men det har vært en rekke angrep på kirker og andre møtesteder for kristne etter kaoset som fulgte den USA-ledete invasjonan av Irak i 2003. Da var det 1. 5 millioner kristne i Irak. Men i løpet av de siste ni årene har halvparten flyktet, og ifølge Wikipedia så er det de fattigste som har blitt igjen.

Steder der kristne møtes har også vært utsatt for en rekke terrorangrep. I oktober 2010 ble 58 mennesker drept i et terrorangrep og en gisselaksjon i Bagdads katolske kirke.

Klespoliti
Samtidig patruljerer nå moralpoliti det overveiende shiitiske nabolaget Kadhimiya, også i Bagdad. Her forlanger moralpolitiet at kvinner skal gå i heldekkende hijab, noe som inntil nå har vært valgfritt.

Nawf al-Falahi, en irakisk kvinneaktivist, sier til Radioo Free Europe, at en venninne nylig ble stoppet av de selvoppnevnte klesvokterne.

- Hun og hennes mann ble nylig stanset ved et sjekkpunkt ved inngangen til Kadhimiya. Mennene lot henne ikke inn. De ga ordre om at hun måtte gå hjem og finne et sjal for å dekke hodet og skuldrene, sier al-Falahi.

Loven er åpen
Strengere kleskoder for kvinner, og sikkerhetsstyrker under statsministerens kommando som angriper kafeer med alkohol, kan være sterke politiske signaler i Irak.

Irakisk lov åpner for både streng sharia-lovgiving og for et lovverk der det ikke er lov å krenke menneskerettigheter.

- 2. paragraf i grunnloven sier at det er ulovlig med lover som ikke er i oversnstemmelse med sharia. Men samtidig er det ikke lov å lage lover som krenker menneskerettigheter og demopkratiske verdier. Vi må løse denne selvmotsigelsen, sier Shaikh Abdul Hassan Al-Furati, en ledende shiitisk skriftlærd til Radio Free Europe.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media