Press fra alle kanter

Fra første dag etter sykefraværet møter Kjell Magne Bondevik press fra alle kanter. Ingen kan i dag se klart for seg hvordan Bondevik skal overleve budsjetthøsten uten å ta skade på sin sjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset kommer fra mange hold:

  • Fra Ap som krever at kontantstøtten fjernes.
  • Fra Fremskrittspartiet og Høyre som krever kontantstøtten gjennomført til punkt og prikke.
  • Fra velgere som føler renteoppgang og løftebrudd på kroppen.
  • Fra egne utålmodige og hardt pressede sentrumspartier.
  • Fra Norges Bank, som i går slo fast at det trengs en innstramming på intet mindre enn 15 milliarder kroner på årets statsbudsjett.

I går gjentok Ap-leder Thorbjørn Jagland at budsjettsamarbeid med Bondevik ikke er aktuelt dersom han har tenkt å gjennomføre kontantstøtten slik den er avtalt med de to høyrepartiene.

Og dersom regjeringen dropper eller krymper kontantstøtten for å komme Ap i møte, er ikke Fremskrittspartiet lenger interessert i å holde liv i regjeringen.

- Hvis Bondevik bryter løftene om kontantstøtten, har han mistet enhver troverdighet, mener Carl I. Hagen.
Fra første dag får Bondevik bruk for alle sine evner til å finne løsninger og utganger. Likevel blir det galt nesten uansett hva Bondevik gjør. Med så mange usikre kort er det få som tør satse mer enn en flaske vin på at regjeringen overlever høsten. Men opposisjonspartienes vanskelige taktiske avveininger året før et valgår kan tilsi at regjeringens nådetid forlenges.