<strong>Refser Bærum kommune:</strong> - Det er et overtramp mot Rolf å snakke med ham alene om så store ting som flytting. Han har sagt til meg at han sa ja, fordi han ikke torde å si noe annet. Han var redd for sanksjoner, sier fastlege Rubab Shah til Dagbladet.
Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Refser Bærum kommune: - Det er et overtramp mot Rolf å snakke med ham alene om så store ting som flytting. Han har sagt til meg at han sa ja, fordi han ikke torde å si noe annet. Han var redd for sanksjoner, sier fastlege Rubab Shah til Dagbladet. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

- Press, manipulering og grove overtramp

Fastlege er rystet over Bærum kommunes utkasting av psykisk syke "Rolf" (26).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens pasientombudet i Akershus ikke finner grunnlag for kritikk av Bærum kommune, er Rolfs fastlege beinhard i sin kritikk av samme kommunes behandling av hennes pasient.

Dagbladet.no skrev i går om psykisk syke "Rolf" (26) som har vært kasteball mellom ulike institusjoner siden begynnelsen av tenåra. Bærum kommune varslet at han denne uka måtte flytte ut av hjemkommunen - og vekk fra familien - fordi kommunen ikke klarer å behandle ham eller beskytte de ansatte i boligen han bor.

- Noen enkeltpersoner i kommunen har her kjørt et løp uten sidestykke. Aldri i mine 15 år som lege har jeg opplevd denne typen overtramp. Jeg stiller store spørsmål ved Bærum kommunes etiske vurderinger, sier Rubab Shah, fastlege ved Slependen legesenter i Bærum. - Bærum kommune viser liten vilje til samarbeid og samhandling, sier hun.  

Overgreps- og torturoffer
Da Rolf var 13 år holdt han på å dø av spisevegring, før et Dagbladet-oppslag i 1998 bidro til at han fikk psykiatrisk behandling. I 15 år har hans tvangslidelser vært så sterke at han stort sett har bodd på institusjon. Han har blitt utsatt for sexovergrep av en ansatt i hjelpeapparatet. På et tidspunkt ble han plassert på institusjon med krigsskadde barn - som torturerte ham. Det siste halvannet året har han bodd i en kommunal bolig for psykisk syke, men endt opp som kasteball mellom boligen og psykiatrisk sykehus.

Økt aggresjon
Etter et helt liv uten å være voldelig mot andre, har kommunen det siste halvannet året registrert flere tilfeller av hærverk samt trusler om vold mot ansatte ved boligen. I sommer slo han for første gang en ansatt. Samtidig erkjente Bærum kommune at 15 års behandling har vært mislykket. De satt Securitas til å passe på personalet i boligen, og bestilte plass ved en privat boliginstitusjon i Skedsmo kommune. Etter kommuneledelsens plan skal Rolf flytte dit denne uka. Rolf og hans mor og hjelpeverge har sagt til Dagbladet at han ble presset til å si ja til flytting. Før helga tok han inn på hotell, for å bli skjermet fra presset.

Trass i at hun har vært Rolfs fastlege i to år, og er den som i hjelpeapparat som kjenner ham best, sier fastlege Rubab Shah at hun overhodet ikke er blitt involvert i flytteplanene.

- Har mainpulert ham
- Bærum kommune burde ha gjennomført denne prosessen på en helt annen måte. Å flytte en pasient som Rolf, er stort inngrep i hans hverdag. Dette er en så stor sak, at de ikke burde ha forhandlet med pasienten alene. De har manipulert ham. Familien, hovedbehandler og meg som fastlege burde ha vært med. I stedet har kommunen kjørt et sololøp og tatt beslutningen på egenhånd, sier Shah.

Holdt utenfor
- Jeg er en sentral aktør i behandlingen av Rolf. Men jeg har til dags dato ikke mottatt noen informasjon om flyttingen av ham. Jeg har fått all informasjon av hans mor.  

- Etter at jeg ble kjent med dette, tok jeg kontakt med hans behandler og psykolog på psykiatrisk poliklinikk. Heller ikke han kjente til planene, før beslutningen om flytting ble tatt, sier Shah.   

- Utsatt for press Hun støtter Rolfs og morens påstand om at kommunen presset ham til å si ja til flytting. Hun sier dette skjedde ved at Rolf måtte svare på deres anbefaling om flytting, stilt overfor flere ansatte i hjelpeapparatet.

- Det er en svært kritikkverdig framgangsmåte. Det er et overtramp mot Rolf å snakke med ham alene om så store ting som flytting, som han ikke er i stand til å forstå konsekvensene av. Han har sagt til meg at han sa ja, fordi han ikke torde å si noe annet. Han var redd for sanksjoner, sier Shah.

- Et dårligere tilbud
Slik fastlegen har forstått det nye boligtilbudet i Skedsmo kommune, er det et dårligere tilbud for Rolf. Dette blant annet fordi det ikke inkluderer behandling, og fordi det ligger øde. 

- Den nye boligen er overhodet ikke egnet for ham. Det Rolf trenger er miljøterapi fra kompetente fagfolk. I stedet for å bygge opp denne kompetansen, kvitter kommunen seg med ham. Handlingen er lite moden og er preget av hastverksarbeid.

- Flytting kan gi traumer

Hun mener det er alvorlig for Rolf å bli flyttet ut av Bærum kommune - og vekk fra det lille nettverket han har.

- Jeg er av den bestemte oppfatning at hans helsesituasjon vil bli ytterligere forverret ved en flytting. Mennesker i hans situasjon er så sårbare. Det å ta fra dem ankerfestene i livet kan få alvorlige konsekvenser. I psykiatrien er brutte relasjoner i seg selv et traume. Flyttingen er et overtramp i seg selv. 

- Rolf har sterk tilknytning til sin familie i Bærum, og til enkelte andre personer i kommunen, samt til meg som fastlege. Det er ingen som har vært så grensesettende og strukturerende overfor Rolf som jeg. Og han har aldri vist aggresjon overfor meg, sier Shah.

Hun syns kommunen har overdimensjonert sikkerhetstiltakene rundt Rolf.

- Kommunikasjonsformen mellom personalet og pasienten i boligen har vært en trigger. De kommuniserer slik at det provoserer fram en aggresjon. Det vitner om manglende kompetanse hos enkelte i miljøpersonalet, sier legen. 

- Samhandling?
Hun mener Bærum kommune har gjort deres problem til Rolfs problem.
- Men det er Bærum kommune som bør se at de har et problem, eller en utfordring som de bør løse. De trenger å bygge opp kompetanse. Handler ikke samhandlingsreformen nettopp om at hjelpeapparatet må samarbeide om å bygge kompetanse rundt kompliserte pasienter? Bærum er nok ikke den eneste kommunen som mangler kompetanse i denne typen saker. Det kryr av Rolf-er rundt omkring.

- I Rolf har vi en felles ufordring vi må løse. Han er en ung mann med en sammensatt lidelse. Vi trener å optimalisere behandlingen vi har påbegynt, ikke bygge ned det vi har bygget opp, sier fastlege Rubab Shah til dagbladet.no.

- Ikke grunnlag for kritikk
I forrige uke klaget Rolfs mor saken inn til Pasientombudet i Oslo og Akershus. Etter å ha snakket med Rolds mor og Bærum kommune, konkluderer pasientombud Knut Fredrik Thorne at han ikke hatr grunnlag for å kritisere kommunen. Thorne sier at Bærum kommune erkjenner  at de ikke har kompetanse til å behande Rolf.

- Det er da vanskelig å kritisere at de tilbyr en bolig hvor de skal ha slik kompetanse, sier Thorne. 

- Episodene med vold og trusler er med på å illustrere at vi har å gjøre med en pasient som har behov for faglig forsvarlig hjelp. De kan være et resultat av at personalet i boligen ikke har rett kompetanse. De vet ikke hvordan de skal håndtere situasjonen. Dermed utvikler den seg negativt.

-Når det gjelder dialogen, er det rom for forbedringer. Slik vi har fått presentert saken fra kommunen, har den utfordringer når det gjelder kommunikasjon. Dette ser vi i mange saker, sier Thorne. 

Han sier at det å flytte fra familien også har en konsekvens, men mener kommunen ser ut til å ha tatt høyde for dette.

- De faglige vurderingene vi har sett, gir ikke grunn til uro.

Pasientombudet har ikke samtalt med f. eks,. Rolfs fastlege Rubab Shah før han trakk sin konklusjon om Rolfs sak.

Dagbladet.no intervjuet i går Trine Bakkeli, kommunalsjef for sosial og helse i Bærum kommune. Hun mente utflyttingen av Rolf er faglig forsvarlig, og at informeringen av ham og moren, som er hjelpeverge, har vært god.

- Ingen instanser tar ansvar
Aud Schumacher har mange års erfaring fra psykiatrien og som lektor ved sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og har vært en støttespiller for Rolfs mor.
I en bekymringsmelding om hjelpeapparatets behandling av Rolf den siste tida, skriver hun: 

«I dette tilfelle virker det som ingen av instansene tar ansvar for koordinering, hvor sakens kjerne blir drøftet og hvor pårørende og bruker er viktige bidragsytere. Dette er et brudd på intensjonene når det gjelder reell brukermedvirkning.»

«Slik situasjonen oppleves i dette tilfelle blir det kortvarige beslutninger som råder. Behandlingen består av rask medisinering på sykehuset og "vakter" som settes inn i boligen, av mangel på forebyggende tiltak,» skriver Schumacher i bekymringsmeldingen.

<strong>Kasteball i 15 år:</strong>  Psykisk syke Rolf, moren og fastlegen sier Bærum kommune i forrige uke presset ham til å si ja til å flytte igjen - denne gang ut av hjemkommunen. - Det ble litt terroraktig. Skikkelig angst og press, sa Rolf til Dagbladet.
Kasteball i 15 år: Psykisk syke Rolf, moren og fastlegen sier Bærum kommune i forrige uke presset ham til å si ja til å flytte igjen - denne gang ut av hjemkommunen. - Det ble litt terroraktig. Skikkelig angst og press, sa Rolf til Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer