Press på Khartoum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
 Opp mot en million mennesker står nå i fare for å dø som følge av den humanitære katastrofen i Darfur i Vest-Sudan. Human Rights Watch offentliggjorde torsdag en rapport som langt på vei beviser det myndighetene i hovedstaden Khartoum har forsøkt å benekte - at tragedien er et resultat av et grotesk samarbeid mellom Janjaweed-militsen og den sudanske regjeringen. «Bare handling, ikke ord, kan vinne kappløpet med døden i Darfur,» skrev Colin Powell i et innlegg trykket i flere internasjonale aviser i forrige uke. Spørsmålet er nå hva slags handlinger man skal ty til.  Sikkerhetsrådet skal ta stilling til et resolusjonsforslag med tidsfrister for når Sudans myndigheter skal ha avvæpnet Janjaweed-geriljaen og stilt de ansvarlige for retten. Forslaget åpner også for FN-sanksjoner hvis Sudans myndigheter fortsatt ikke viser tilstrekkelig evne eller vilje til å ta tak i problemet på egen hånd.  Ti år etter Rwanda haster det for Kofi Annan med å finne en løsning på Sudan-katastrofen. Og når Tony Blair nå har bedt om en utredning av mulighetene for en militær intervensjon i Sudan, er det med tragedien i Rwanda friskt i minnet.

Sudans utenriksminister har vært krass i sin kritikk av USA og Storbritannias planer om å gripe inn i konflikten. På en pressekonferanse i Paris fredag, advarte ministeren mot å sende militære styrker, og viste til hengemyra i Irak. «Etter en eller to måneder kommer folket i Darfur til å se disse troppene som okkupanter,» sa Ismail. Ministerens forsøk på å sidestille USA og Storbritannias egenrådighet i Irak-spørsmålet med det som nå skjer i Sudan er naturligvis et kjærkomment retorisk grep - men på ingen måte dekkende. Det er ingen grunn til å lytte når Mustafa Osman Ismail kaller situasjonen et internt anliggende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer