Pressebussen kjørte feil - journalistene fikk et glimt av det ekte Nord-Korea

Se bildene myndighetene ikke vil at du skal se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordkoreanske myndigheter inviterte til pressevisning i anledning at det er 100 år siden regimets grunnlegger og evige president Kim Il-sung ble født.

Men alt gikk ikke som planlagt.

De tre bussene som var full av pressefolk svingte feil i Pyongyang, og plutselig fikk journalistene og fotografene et glimt av et Nord-Korea de ikke skulle få se.

Uten lys Nyhetsbyrået AP skriver at det var butikker uten lys og veier som var så dårlige at det var mer jord enn asfalt.

- Kanskje er dette feil vei?, mumlet en av Nord-Koreas utsendte om bord i bussen, ifølge AP.

Om bord i bussen begynte fotografene fort å ta bilder, så mange de kunne, før sjåførene begynte å rygge opp de trange gatene.

- Jeg håper at journalistene her bare vil fortelle den absolutte sannhet. Sannheten om hvor mye vårt folk savner vår kamerat Kim Jong Il, og hvor sterke bånd det er mellom folket og våre ledere, sa Ri Jinju til pressen da de kom fram til det Nord-Korea de skulle få se. Ett reint, plettfritt land.

Risikerer arrest På forhånd var det varslet om at de som forlater presserunden, eller går fra ett av de få hotellene som tillater utenlandske gjester, kan bli arrestert og utvist.

Men ifølge AP er det ikke like strengt som det har vært. Tidligere hadde bussene tidvis lukkede gardiner, og de utsendte fra myndighetene krevde av og til at kameraene skulle legges ned.

Foto: AP Photo/David Guttenfelder/NTBScanpix
Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpix
Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpix
Foto: AP Photo/David Guttenfelder/NTBScanpix

Representantene fra myndighetene så ikke ut til å gjøre en mine da de om bord i bussen knipset bilder av nordkoreanerne som stirret opp mot bussen, som sannsynligvis ikke var det de ventet å se i sin gate.

Mislykket rakett I samme anledning som presserunden skjøt Nord-Korea opp en langdistanserakett, men der gikk det heller ikke som planlagt.

Ifølge Japans forsvarsminister Naoki Tanaka var raketten i lufta i drøyt ett minutt før den styrtet i havet. Raketten skal ha falt ned i Gulehavet etter å ha gått 120 kilometer opp i lufta.

Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet er en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

PRESSESENTERET: Dette er pressesenteret i Pyongyang i Nord-Korea da myndighetene skulle uttale seg om langdistanseraketten. Foto: AP Photo/David Guttenfelder/NTBScanpix
PRESSESENTERET: Dette er pressesenteret i Pyongyang i Nord-Korea da myndighetene skulle uttale seg om langdistanseraketten. Foto: AP Photo/David Guttenfelder/NTBScanpix Vis mer